Agnieszka Hollandová, nová prezidentka Evropské filmové akademie

Agnieszka Hollandová, nová prezidentka Evropské filmové akademie | foto: Martin Stolař, MAFRA

GLOSA: Družně po evropsku pobesedovali u skleničky, vyhrál Chlast

  • 2
Čtyři trofeje pro vskutku strhující dánský Chlast – za nejlepší evropský film roku, režii, scénář a pro herce Madse Mikkelsena – znamenaly zároveň konec českých nadějí. A jak vypadal ceremoniál?

Na online udílení Evropských filmových cen v Berlíně vyšly naprázdno obě nominace pro Česko, za Nabarvené ptáče i za Šarlatána. Neuspěl kupodivu ani silný polský film Corpus Christi, který má však spolu s Chlastem a s rumunským dokumentem Kolektiv ještě jednu šanci v diváckém hlasování cen Evropského parlamentu Lux.

Režisérka a předsedkyně poroty Agnieszka Hollandová na červeném koberci (48. ročník filmového festivalu v Karlových Varech, 6. července 2013)

Ceremoniál 33. ročníku, který se kvůli pandemii musel vzdát klasického přenosu z plného sálu, vypadal pochopitelně evropsky, tedy na způsob košatého potlachu. Zprvu byli na pódiu jen čtyři zástupci Evropské filmové akademie plus moderátor, ale postupně k nim přisedl každý další vyhlašovatel některé z trofejí, takže finále připomínalo bruselské zasedání. 

Aktéři pobesedovali o evropské rozmanitosti či rovnosti žen ve filmovém průmyslu: poklidně, obšírně, v půlkruhu bez roušek, ale s rozestupy a se sklenkou vína.

Na dálku připíjeli ze svých domovů nominovaní, které sledovala dělená obrazovka a jež německý průvodce večerem Steven Gätjen vyslýchal: „Kde jsi, v ložnici nebo v obýváku?“ Vedle bytového zařízení tak divák zachytil i pár perliček, třeba když Mikkelsen v záběru narychlo schovával cigaretu nebo když režisér Mark Cousins vyznamenaný za inovátorský styl postával před tradičním vánočním stromečkem.

Bohužel iPhony, které potenciálním vítězům pořadatelé zapůjčili, aby sjednotili technické parametry přenosu, při spojení selhávaly; dokonce Václav Marhoul do Berlína psal i volal, že vstupy kolegů neslyší. 

Výpadky komunikace společně s herečkou, jež při představování kandidátů jedné kategorie popletla hned dva ze šesti, ceremoniál ještě prodlužovaly. Pouze vyhlášení prvních dvou cen zabralo pětačtyřicet minut; kdyby takovým tempem postupovaly Oscary, vydaly by na seriál.

Evropská filmová akademie sice některá profesní ocenění rozdala již před hlavním večerem, získaný čas však využila k srdceryvnému loučení s dlouholetým vedením. Ve funkci totiž končí její prezident Wim Wenders i ředitelka Marion Döringová; v slzách vyslechli děkovné vzkazy filmařů, vzpomínky, v nichž padlo i jméno Jiřího Menzela, a zdravici Angely Merkelové.

Novou prezidentkou akademie byla zvolena režisérka Šarlatána, polská absolventka pražské FAMU Agnieszka Hollandová. Zda to naší světovosti pomůže, ukáže čas, zatím Evropské filmové ceny za Česko mají stále jen dokument René a animovaný Alois Nebel. Tady žádná protekce neplatí.