Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gérard Depardieu slaví 75 let. Je nejlepší i nejhorší z nás, říkají Francouzi

  16:30
Filmové publikum si ho oblíbilo jako nosatého Cyrana, zavalitého Obelixe nebo šarméra Georgese v Zelené kartě. Francouzský herec Gérard Depardieu nezapře talent, charisma ani obrovskou pracovitost. Ve svých pětasedmdesáti, které slaví ve středu 27. prosince, má za sebou natáčení více než 200 filmů a spoustu ocenění. Novinové titulky ale rovným dílem plní jeho eskapády a kontroverzní názory.
Gérard Depardieu (Cannes, 22. května 2015)

Gérard Depardieu (Cannes, 22. května 2015) | foto: Reuters

Bohém a vyhlášený milovník života, dobrého jídla a pití, se mimo jiné odstěhoval z Francie kvůli nižším daním, je stíhán za sexuální znásilnění a do konfliktu se zákonem se dostal i v jiných situacích. Také má blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, obdržel ruské občanství, schvaloval anexi Krymu, ačkoliv invazi na Ukrajinu odsoudil. Oslavovaný, ale výstřední „ten nejlepší i nejhorší z Francouzů“ je aktuálně občas k vidění i v České republice, kam jezdí podle českých médií za vínem a přítelkyní z Valašska.

S rodnou Francií má Depardieu složité vztahy, přesto jsou Francouzi k jeho všelijakým kouskům shovívaví, i díky jeho odzbrojující upřímnosti. Třeba že dokáže vypít čtrnáct láhví vína za jediný den nebo že jednou omylem vypil celou láhev kondicionéru, kterou si spletl s italským likérem.

Rozzlobené titulky britského tisku si vysloužil, když si v roce 2011 ulevoval do láhve na palubě letu z Francie do Dublinu, kterou potom nedopatřením rozlil na zem. Francouzská reakce ale byla tolerantnější: „Když přišla ta zpráva, jen jsme pokrčili rameny a smáli Gérardovou nejnovějšímu kousku. Co k tomu dodat? Gérard je Gérard a velkým osobnostem by mělo být dovoleno provést občas nějakou tu lumpárnu,“ uvedla francouzská komentátorka Agnés Poirierová podle britského listu The Guardian.

V roce 2012 se Dépardieu z Francie odstěhoval do Belgie kvůli vysokým daním pro bohaté. Dostal i ruské občanství, oficiálně za přínos ruské kultuře, když ztvárnil například Rasputina ve stejnojmenném filmu z roku 2013. Na filmovém festivalu v Litvě v roce 2014, po anexi Krymu Ruskem, označil Ukrajinu za část Ruska. Kyjev ho pak zařadil na seznam kulturních osobností, které ohrožují bezpečnost země. Ruskou invazi na Ukrajinu v únoru 2022 ale Depardieu odsoudil jako šílený a nepřijatelný exces a prohlásil, že se stydí za to, že je Rus.

Těžké dětství i dospívání

Z řady vystupoval odjakživa. Narodil se 27. prosince 1948 v drsném prostředí maloměstského Chateauroux do rodiny negramotných alkoholiků. Ve třinácti odešel z domova a žil na ulici, zaměstnával se drobnými krádežemi, pašováním a rvačkami. Podle své autobiografie byl i mužským prostitutem a vykradačem hrobů, než narazil na herectví a objevil klasickou literaturu. Jeho místy poetické odpovědi v rozhovorech jsou podle komentátorky Poirierové výsledkem jeho vášnivého zájmu o velké literární texty.

Obdiv Francouzů k Depardieuovi však nesouvisí jen s jeho hereckým talentem a s životním příběhem. Podle Poirioevé je tento herec symbolem Francie, dokonce i ve způsobu, jakým rodnou zemi kritizuje: „Je ten nejlepší z nás i nejhorší z nás. Je ztělesněním Francie. V roli Cyrana i v dalších rolích, ve vší své slávě i ošklivosti,“ říká.

S drsnými rysy svého obličeje a silným charismatem, s ustavičnými excesy a pozoruhodným životním příběhem dosahuje Depardieu téměř parametrů legendy. Dokáže být okouzlující a zábavný, ale jeho živelný temperament může také zcela rozložit celou filmovou produkci, pokud není dostatečně zvládnut. Sám sebe přirovnává k nezkrocenému zvířeti. Herecky se však dokáže proměnit v cokoliv.

Gérard Depardieu ve filmu Vincent, François, Paul a ti druzí... (1974)

Filmovou slávu mu vynesly už v 80. letech 20. století role v Posledním metru, ve filmu Policie, v Jeanovi od Floretty či v Cyranovi de Bergerac, za kterého získal první oscarovou nominaci. Americké publikum si podmanil svým výkonem v komedii Zelená karta a posléze zazářil v mnoha velkofilmech, například 1492: Dobytí ráje, Hamlet režiséra Kennetha Branagha, Muž se železnou maskou či Pí a jeho život. S galskou smyslností svého obrovitého těla a s výrazným falickým nosem dokázal úspěšně konkurovat hezounským hollywoodským symbolům. A velkou popularitu mu zajistila i komiksová série o galských koumácích Asterixovi a Obelixovi.

Odpudivý i něžný

Po absolvování hereckých kurzů, kde projevil urputnou píli a překvapující talent, začínal Gégé rolemi chuligánů s neústupným výrazem. Šanci dostal ve filmu Buzíci. Skandální snímek o milostném trojúhelníku dvou výtržníků a kadeřnice zrodil nový typ filmového hrdiny a proslavil ho. Postupně ale dokázal ve filmu přesvědčit, že dokáže být nejen odpudivý, ale i něžný, zoufalý a nadšeně milující. Režisér Francois Truffaut mu svěřil krásné romantické role v Posledním metru a v Ženě od vedle.

RECENZE: Čekaly by se od něj častušky, Depardieu však zvládá i šansony

Natáčení jej párkrát zavedlo i do Čech. V listopadu 1998 v Karlových Varech natáčel televizní seriál o spisovateli Honoré de Balzakovi, o rok později v Plzni pracoval na seriálu Bídníci. A v březnu 2012 zase v klášteře v Chotěšově u Plzně připravoval nový film podle románu Viktora Huga Muž, který se směje.

Jen pár dní před nadcházejícími 75. narozeninami Depardieu oznámil, že dává k dispozicí své vysoké francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. Stalo se tak v reakci na zahájení disciplinární řízení ministerstva kultury kvůli nedávno odvysílaným záběrům z Depardieuovy návštěvy KLDR v roce 2018, kde se herec hanlivě vyjadřoval k ženám. Gégého se ale následně zastal francouzský prezident Emmanuel Macron. Jeho vyšetřování nazval „štvanicí“ a distancoval se od případného odebrání řádu s tím, že toto ocenění není určené k moralizaci. Zdůraznil Depardieuovy herecké kvality: „Jsem jeho velký obdivovatel, je to skvělý herec. Pomohl světu představit naše skvělé autory a Francie je na něj hrdá,“ prohlásil Macron.

Divoký Gégé žil léta s herečkou Elisabeth Guignotovou. Vzal si ji v roce 1970 a rozešli se po šestadvaceti letech, mají dceru Julii, také herečku, a syna Guillauma, který zemřel v říjnu 2008. Žil také s francouzskou herečkou Carole Bouquetovou. Další dcera Roxanne se mu narodila v lednu 1992 a její matkou je senegalská modelka a herečka Karine Syllasová.

Autoři: ,

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...