Filmové Vánoce budou v USA letos opatrnější

  • 1
Obvykle od prvního listopadu do konce roku není ve Státech týdne, aby se v nabídce premiér neobjevil snímek aspirující na oscarovou nominaci. Jedním z vedlejších efektů letošního 11. září však bylo i to, že marketingové plány se rozpadly, některé filmy byly pozdrženy, jiné se předělávají a plánovaná předvánoční premiérová tlačenice prořídla.
Po dříve stažených filmech Big Trouble od Disneyeho s Timem Allenem a Schwarzeneggerově Collateral Damage byla odložena i premiéra snímku Windtalkers režírovaného Johnem Woo v hlavní roli s Nicolasem Cagem. Nejde o maličkost: studio MGM musí splácet půjčku na výrobu tohoto filmu; stál 120 milionů dolarů.

Podobně je na tom drama z občanské války od režiséra Martina Scorseseho. Ve filmu Gangs of New York hrají v hlavních rolích Leonardo DiCaprio a Daniel Day Lewis. Problémem jsou zde záběry ukazující kruté verbování v roce 1862. Miramax původně plánoval uvedení na 21. prosinec, aby stihl oscarové kritérium - nominovaný film musí být promítán nejméně jeden týden během uplynulého roku v některém z losangelských kin. Dnes to vypadá, že premiéra se odehraje až v květnu 2002 na festivalu v Cannes.

Aby však nevznikla mýlka - i tak je v předvánočních premiérách relativně z čeho vybírat a jsou vyslovována jména možných kandidátů oscarových nominací. Například Peter Bart, šéfredaktor časopisu Variety, tvrdí, že mnohem větší šance bude mít Harry Potter a Kámen mudrců než Spielbergova A. I. - Umělá inteligence.

K favoritům by letos měl patřit snímek Ali v hlavní roli s populárním Willem Smithem. Možná se to říká i proto, že Formanův Amadeus z roku 1984 byl jednou z posledních biografií slavných postav, jež sklidila oscarovou žeň. Nákladný film popisuje kariéru bývalého mistra světa v boxu Muhammada Aliho a společenské konflikty 60. a 70. let. Premiéra snímku, jehož režie se ujal Michael Mann, je stanovena na 23. prosince. Ale letos je tu ještě jeden životopis, o němž se mluví: A Beautiful Mind sleduje kariéru laureáta Nobelovy ceny za ekonomii z roku 1994 Johna Forbese Nashe Jr. (1925). Životní cestu muže, jehož pohlcuje duševní nemoc, ztělesnil Russel Crowe. Vyzdvihován je scénář Akivy Goldsmana, prý jde o téměř mystickou záležitost...

Herec Jim Carrey je nazýván oscarovým vyděděncem. 21. prosince se objeví ve filmu The Majestic - a to v roli scénáristy, jenž se ocitl na takzvané černé listině nežádoucích živlů. Cenzura je v továrně na sny vážným tématem - a třeba právě to dá Carreyemu zapomenout na předcházející oscarová "neocenění". Režisérem je Frank Darabont; jeho dva přecházející snímky - Útěk z věznice Shawshank a Zelená míle - se oscarových nominací dočkaly.