Viktor Dvořák coby Václav Havel při natáčení filmu Havel

Viktor Dvořák coby Václav Havel při natáčení filmu Havel | foto: Bontonfilm

Točí se Havel. Ožije tu i jeho manželka Olga či kamarád Landovský

  • 71
Film inspirovaný disidentskými léty Václava Havla mezi roky 1968 a 1989 točí pod pracovním názvem Havel režisér Slávek Horák, tvůrce snímku Domácí péče. Hlavní roli hraje Viktor Dvořák, manželku Olgu ztvární Anna Geislerová.

Havel prochází vývojem z úspěšného dramatika 60. let přes bojovníka za lidská práva v 70. letech po vůdčí osobnost revoluce roku 1989. Dějiny jsou však podle režiséra až ve druhém plánu, film chce zachytit především život a povahu postav, zejména netradiční, ale o to silnější vztah s manželkou Olgou.

„Je to drama, ale obsahuje tolik vtipných a absurdních situací, že se prolíná s komedií. Teprve kombinace smíchu s dramatem pro mne vykresluje skutečnou radost i bolest života,“ ví Horák.

Se svým spoluscenáristou Rudolfem Suchánkem slibuje divákům „strhující a přitom zábavný příběh na závažná témata, navíc plný emocí“.

Viktorovi Dvořákovi režisér vypráví: „Věděli jsme z doslechu, že Havlovi má být trochu podobný, ale když přišel na casting, úplně nám vyrazil dech. Byl to prostě on! Nejen vzhledem, ale především chováním, charismatickým spojením přirozené inteligence, ohleduplné slušnosti a smyslu pro humor.

S Geislerovou v roli Olgy se počítalo už při psaní scénáře, vtipné scény se  opírají především o postavu Pavla Landovského v podání Martina Hofmanna. „Tandem zdrženlivého gentlemana Havla a hlučného bouřliváka Landovského funguje skvěle, jejich konflikty nás baví už při natáčení,“ chválí Horák.

V dalších rolích se potkají Stanislav Majer, Bára Seidlová, Jiří Bartoška, Jenovéfa Boková a Adrian Jastraban. Začalo se scénami divadelní premiéry a následného večírku, točit se bude do konce října a některé záběry vzniknou i kolem 17. listopadu, kdy příběh na plátně končí. Do kin půjde v létě 2020.