Sylvester Stallone ve filmu Expend4bles: Postr4datelní

Sylvester Stallone ve filmu Expend4bles: Postr4datelní | foto: Vertical Ent.

RECENZE: Postradatelní se dočkali čtvrtého a postradatelného filmu

  • 4
Co se v roce 2010 u prvních Postradatelných v režii Sylvestera Stallonea jevilo jako dobrý nápad, je v roce 2023 u třetího pokračování Expend4bles: Postr4datelní zcela zbytečné a – nelze se tomu vyhnout – postradatelné udržování značky v katatonickém stavu.

Sezvat na plac veterány akčních béčkových podívaných Dolpha Lundgrena, Erika Robertse, Jeta Li, Mickeyho Rourkea, přihodit Bruce Willise, Jasona Stathama, Arnolda Schwarzeneggera byl od režiséra, spoluscenáristy a představitele hlavní role Sylvestera Stallonea skvělý tah.

Spíše než na dechberoucích akčních scénách a ornamentálních scenáristických kličkách stavěli Postradatelní na nostalgii a chlapáckém špičkování, ale budiž. Dvojka přihodila Jeana-Claudea Van Damma a především Chucka Norrise a tak nějak dořekla vše podstatné.

Třetí díl se setkal s o poznání menším ohlasem než první dva, byť herecký absámbl rozšířili Antonio Banderas a Mel Gibson. Čtyřka, ač se díky na současné poměry velmi mírné stopáži 108 minut přežít dá, ale je zcela zbytečná jak sama o sobě, tak i v kontextu série.

Nejde ani tak o to, že už několikrát použitý model, kdy parta otřískaných nájemných žoldáků plní nebezpečný úkol, nejde vysávat donekonečna a ani čtyřka nepřináší nic, co bychom už stokrát neviděli. Včetně těch úplně nejpitomějších zvratů, kdy za vším stojí osoba, u které to jakože „nemáme čekat“. Sběhlejší divák má nicméně jasno od začátku.

Expend4bles: Postr4datelní

45 %

USA, 2023, 103 min

Režie: Scott Waugh

Scénář: Kurt Wimmer, Tad Daggerhart, Max Adams

Hrají: Jason Statham, Sylvester Stallone, Andy Garcia, Megan Foxová, Dolph Lundgren, Randy Couture, 50 Cent, Iko Uwais a další

Potíž je v tom, že čtvrtým postradatelným chybí jakékoliv charisma. Stallone má kvůli neshodám s producenty ve filmu víceméně cameo a způsob, jakým tvůrci s jeho postavou zacházejí, je poměrně slabomyslný. Nesluší se spoilerovat, ale opravdu si scenáristé a režisér mysleli, že bude někdo při scéně s vrtulníkem překvapen?

Tíha filmu tak stojí na bedrech úsporného Jasona Stathama, jemuž jakž takž sekundují Dolph Lundgren, Randy Couture a sexy Megan Foxová. Místy komicky přehrávající Andy Garcia je prostě hlavoun, který si Postradatelné najal na další krvavou fušku a zbytek je nutná stafáž, kterou není problém z plátna na hodnou chvíli odsunout, aniž divákovi nějak zásadnější chybí. I účast rapera 50 Centa působí jako zoufalá snaha sehnat alespoň nějakou novou „hvězdu“.

Nic ve filmu se neodehrává jinak než jako v galonech podobných žánrových podívaných. Slovní i jiné přestřelky, macho hlášky, odhalení padoucha, zapojení jedné z vedlejších postav do děje v pravou chvíli i závěrečné poplácání se po ramenou v motorkářském baru.

Je fajn vidět tu po zuby ozbrojenou smečku zase víceméně pohromadě, ale proč si někdo nedal tu práci a nenadělil jim explozivnější, dravější a celkově zábavnější film? Čtyřka Postradatelných je lenivé béčko, které už ani nepředstírá žádnou „meta“ hru s žánrem. Nejvyšší čas tuhle sérii ukončit.