VIDEO: Spolupráci Hitlera a Vatikánu zkoumá černá komedie Ďáblova sbírka

  • 1
Černá vlastenecká komedie Ďáblova sbírka, kterou natočil tvůrce kultovní prvotiny Byl jsem mladistvým intelektuálem Marek Dobeš, sleduje výpravu, jež chce objevit důkazy spolupráce mezi nacisty a Vatikánem.

Tři muži chtějí najít osobní archiv Adolfa Hitlera, údajně ukrytý za květnového povstání českých vlastenců, a slavnostně ho odevzdat státu. Nyní jsou však nezvěstní a policie je viní z loupežného přepadení i vraždy. Dcera jednoho z nich věřící v otcovu nevinu se vydá po jeho stopách.

„Začal jsem na scénáři pracovat před deseti lety, kdy vlastenectví ještě tolik nerezonovalo. Tak jako u filmu Jan Žižka, jehož původnímu scénáři jsem věnoval sedmnáct let života, jsem snad i teď vycítil posuny v myšlení. Napsal jsem Ďáblovu sbírku pro vlastence, ne pro debily,“ tvrdí Dobeš.

V hlavní roli dívky, která hledá otce, aby našla sama sebe, se objeví Jessica Bechyňová známá ze seriálu Místo zločinu České Budějovice, dále Dobeš obsadil Bohumíra Starého nebo amerického herce Briana Caspeho. V současné době se film ozvučuje, první ukázku najdete na videu.