UFO

UFO | foto: Profimedia.cz

ČT stáhla kritizovaný pořad o záhadách Detektor

  • 931
Česká televize zastavila vysílání pořadu o záhadách ze světa vědy, umění a společenského života s názvem Detektor. Cyklus vyvolal řadu negativních reakcí a kritik.

"Cyklus se pozastavuje. O jeho dalším možném vývoji se v současné době diskutuje. ČT bude milovníky pořadů o tajemstvích a záhadách včas informovat buď o obnovení série, nebo o přípravě pořadu podobného," uvedl mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Podle kritiků pořad, který veřejnoprávní stanice vysílala od 8. ledna každé úterý ve 22:10, nabízí ničím nepodložené domněnky a výmysly. Na pořad přišla i řada stížností Radě České televize.

Rada pro popularizaci vědy Akademie věd ČR v otevřeném dopise konstatovala, že Detektor "je tím nejpokleslejším pořadem, jaký ČT v posledních letech vysílala".

Detektor podle rady zcela popírá metodu kritického myšlení a předkládá divákům nesmyslná tvrzení různých ezoteriků a psychotroniků, šéfredaktorů a publicistů, aniž jsou jejich periodika blíže určena, která většinou nejsou podložena žádným faktem.

Podle vědců z Akademie věd ČR si zase autoři pořadu mnohé záhady vymýšlejí, k jejich rozvinutí používají ezoteriky a další nejrůznější pseudovědce, přičemž k navození údajné objektivity zneužívají skutečné odborníky a seriózní novináře. Někteří z nich, například ředitel laboratoře z Prahy-Běchovic Václav Sklenička či novinář Karel Pacner, se od svého účinkování v pořadu posléze distancovali.

Také Český klub skeptiků Sisyfos pořad kritizoval. "Pořad Detektor obsahuje neověřené, zavádějící a doslova lživé informace, uváděné do souvislostí, které záměrně matou českou veřejnost," napsali na počátku února zástupci klubu Sisyfos ve stížnosti určené Radě ČT s tím, že obsah nejen prvního, ale i dalších do té doby odvysílaných dílů pořadu je "výsměchem metodě kritického vědeckého myšlení".

ČT Detektor anoncovala jako pořad "o tajemstvích a záhadách kolem nás, který vedle ověřených faktů předkládá k zamyšlení i další mnohdy neuvěřitelné hypotézy".

Odvysílala zhruba deset dílů, v nichž například předestřela hypotézy o tom, že tunguzský meteorit na zemský povrch vůbec nedopadl, neboť jej nad zemí sestřelil vědec a vynálezce Nikola Tesla obrovským proudem energie.

Jiné díly se věnují pokusu o zneviditelnění americké válečné lodi Eldridge v roce 1943 a jejímu údajnému přenosu v čase či údajným záhadám kolem posledního rukopisu českého spisovatele Ludvíka Součka. Hlavními náměty dalších dílů bylo UFO, kruhy v obilí, Staroměstský orloj či tajné zbraně německé nacistické armády.

,