Milada Horáková

Milada Horáková - Milada Horáková vypovídá před státním soudem. | foto: ČTK

Chystaný film o Miladě Horákové budí vášně

  • 55
Před rokem David Mrnka prozradil, že chce natočit životopis Milady Horákové, popravené komunisty. Vzápětí e-mail producenta z Los Angeles zahltily nadávky a výhrůžky, vesměs politicky motivované a z Česka.

"Zaskočily mě, nechápu to," vyprávěl Mrnka při nynější krátké návštěvě ve vlasti. Ale nelekl se, projekt Milada pokračuje podle plánu.

Scénář je hotový a půlka rozpočtu pohromadě; druhou teď Mrnka shání v amerických studiích za předprodej distribučních práv. "Příští rok v květnu ve východních Čechách chceme začít točit," říká.

Horák by měl kravatu
Už má jasno, že hudbu napíše Aleš Březina, autor opery o Horákové – ale jeho filmová muzika má být jiná. Za kamerou se rýsuje Christopher Doyle, kameraman Ženy ve vodě i Tichého Američana, jenž právě točí s Jimem Jarmuschem.

Konečnou, devátou verzi scénáře již schválil investor z Austrálie, kde Mrnka studoval a pracoval, i klíčová osobnost projektu, dcera Horákové Jana Kánská, od níž získal svolení i podklady.

"Paní Kánská je spokojená, měla jen asi osm připomínek, kupodivu hlavně praktických. Třeba že na první setkání jejích rodičů by Bohuslav Horák nešel v rozhalence, ale v kravatě," cituje Mrnka.

Ke scénáři hledal se spoluautorkou dlouho klíč. "Nechtěli jsme jít nejjednodušší cestou podle dopisů, jež Horáková psala dceři z vězení. Nemůžeme diváka připravit o tajemství, v cizině hodně lidí osud Horákové nezná," vysvětluje Mrnka.

Role pro Rodena?
Příběh začne "zprostředka" vraždou Jana Masaryka. Odtud se krátce vrátí do mládí hrdinky a pokračuje událostmi po válce. Vedle Horákové, jejího muže, dcery a sestry s manželem se objeví další skutečné postavy od Františky Plamínkové po Klementa Gottwalda.

"Vyprávíme rychle, divák se musí soustředit. Snažíme se vyjadřovat jasně, ale nezahltit děj vysvětlivkami; zakázali jsme si i banality typu ‚Miluji tě‘," slibuje Mrnka hlavně obrazy a hudbu.

O režii a hercích dál jedná; v hlavní roli si stále představuje Annette Benningovou, Meryl Streepovou či Emmu Thompsonovou, australské peníze mohou do hry nově přivést tamní rodačky Cate Blanchettovou a Nicole Kidmanovou.

Mimochodem, australští investoři sháněli reference v Los Angeles u známého, jiného českého emigranta. "Volali mu, jestli zná nějakou Miladu Horákovou. Nezklamal, řekl jim – ‚No jasně, jděte do toho‘," líčí Mrnka.

V Hollywoodu ho čekají další schůzky. "Teď je nejhorší doba, stávka scenáristů za námi a stávka herců před námi, takže nikdo nic nerozhoduje, jen se čeká," říká producent.

Zatím počítá s náklady do dvaceti milionů dolarů; hvězda by je změnila. Mají v menších rolích šanci i čeští herci? Mrnka zvažuje jen dvě jména: Ivana Chýlková a Karel Roden. "To je velký hráč," říká uznale.