Režisér Jan Němec

Režisér Jan Němec | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Český lev odkryl první cenu: pro Jana Němce

Filmové ceny Český lev jdou do finále. Cenu za dlouholetý umělecký přínos převezme režisér a scenárista Jan Němec.

Křišťálovou sošku Českého lva Němec převezme v sobotu ve Velkém sále pražské Lucerny během slavnostního ceremoniálu. Moderátorem večera bude herec Jiří Macháček.

Jan Němec letos oslaví 70. narozeniny. Patří k předním představitelům silné české filmařské generace, která se prosadila v 60. letech minulého století. Proslavily ho například snímky Démanty noci nebo O slavnosti a hostech.

Němec pořídil 21. srpna 1968 v pražských ulicích dokumentární záznam prvního dne sovětského vpádu a sestříhal z něj snímek Oratorium pro Prahu. V roce 1974 byl přinucen vycestovat a léta do roku 1990 prožil v SRN, Velké Británii a USA.

Po návratu do ČR režíroval v roce 1990 snímek V žáru královské lásky - adaptaci Klímova slavného románu Utrpení knížete Sternenhocha.

V posledních letech se věnuje experimentům s novými technologiemi i formou filmu. Jeho nejnovější snímek o surrealistické malířce Toyen přišel do kin loni v listopadu.

Nejvíce šancí na získání sošky Českého lva za tvorbu, která měla loni premiéru na plátnech kin, má letos film Štěstí režiséra Bohdana Slámy.

Členové České filmové a televizní akademie jej nominovali v devíti kategoriích. O jednu nominaci méně mají Příběhy obyčejného šílenství Petra Zelenky.

Další místa co do počtu nominací obsadily snímky Kousek nebe  Petra Nikolaeva (5), Šulíkův Sluneční stát (4), Vorlův Skřítek a  Švankmajerovo Šílení (po dvou nominacích).

Z rekordního počtu 22 titulů, které se letos o Českého lva ucházejí, má naději na ocenění celkem dvanáct.

,