Oscar - nominace za rok 2004

Oscar - nominace za rok 2004 - Herec Adrien Brody a šéf Americké filmové akademie Frank Pierson oznamují v Los Angeles nominace na filmové ceny Oscar (25. ledna 2005) | foto: © A.M.P.A.S. ®

Česko vypadlo z boje o Oscara

  • 27
V letošním klání o prestižní sošky Oscara je o něco jasněji. Nejvíce nominací - jedenáct - získal Scorseseho snímek Letec s Leonardem DiCapriem. Český film Jana Hřebejka Horem pádem se do užšího výběru nedostal.

NEPŘEHLÉDNĚTE
Přehled nominací na ceny Oscar za rok 2004 ZDE

Nominace ve čtyřiadvaceti kategoriích zveřejnil šéf americké Akademie filmových umění a věd (A.M.P.A.S.) Frank Pierson za asistence herce Adriena Brodyho, známého z úspěšného filmu Pianista.

Teď bude vítěze měsíc vybírat 5808 členů akademie, kteří své hlasy odevzdají v tajném hlasování.

Vítězové převezmou prestižní sošky na slavnostním ceremoniálu 27. února v Los Angeles, který v Česku bude přímým přenosem vysílat kabelová televize HBO.

Horem pádem neuspělo
Český snímek režiséra Jana Hřebejka Horem pádem, v anglicky mluvících zemích uváděný pod názvem Up And Down, se do užší pětice v kategorii nejlepší cizojazyčný film neprobojoval.

"Nemůžeme pořád lízat smetanu. Pro nás je to podnět na další práci, Krásku v nesnázích a jiné projekty, které připravujeme. A nic to nemění na naší ambici jednoho krásného dne toho plešatého kudrnáče přivézt do naší rozesmátý répy celému filmovému zbytku světa navzdory," prohlásil producent filmu Ondřej Trojan.

Americká filmová akademie dala přednost pětici Pád Třetí říše (Německo), Hlas moře (Španělsko), Slavíci v kleci (Francie), V nebi (Švédsko) a Včera (Jižní Afrika).

Kvalitu konkurenčních snímků, které se mezi pět vybraných dostaly, Hřebejk nijak nesnižuje. "Všechny jsem neviděl, ale jde o slavné filmy, ať už to je Hlas moře nebo snímek o Hitlerovi. Jsou to zástupci velkých kinematografií. My jsme malí, a bylo by podivné, kdybychom každý rok čekali na Oscara," míní režisér.

Favoritem je Scorseseho Letec
Nejvíce nominací - jedenáct - sesbíral snímek Letec, který čerpá z životních osudů filmového producenta a průkopníka letectví Howarda Hughese. Předběhl boxerský příběh Million Dollar Baby Clinta Eastwooda a adaptaci příběhu J. M. Barrieho Země Nezemě, které získaly po sedmi nominacích.

"Zfilmovat Letce znamenalo roky práce neobyčejné skupiny individualit. Jsem proto potěšen, že akademie ocenila řadu lidí, kteří filmu odevzdali svá srdce," komentoval nominace režisér Martin Scorsese.

Všechny tři filmy byly nominovány v kategorii nejlepší film, spolu s komedií Bokovka a životopisným filmem o soulové legendě Rayi Charlesovi. Snímek Ray získal celkem šest nominací. Jeho hlavní hvězda Jamie Foxx aspiruje na nejlepšího herce v hlavní roli - a navíc i ve vedlejší roli, kde akademici ocenili jeho výkon v thrilleru Collateral.

Další nominace v kategorii nejlepší herec kromě Jamieho Foxxe získali Don Cheadle za film Hotel Rwanda, Johnny Depp za výkon v Zemi Nezemi, Leonardo DiCaprio za Letce a Clint Eastwood za Million Dollar Baby.

Tento film může někdejšímu představiteli tvrdých kovbojů vynést Oscara i za nejlepší režii. Akademie dále nominovala Taylora Hackforda (Ray), Alexandera Paynea (Bokovka) a Mikea Leigha (Vera Drake). Největší očekávání však budí legendární Scorsese (Letec), který dosud Oscara nezískal.

V kategorii nejlepší herečka mohou uspět Annette Beningová (Být Julií), Catalina Sandinová Morenová (Maria milostiplná), Imelda Stauntonová (Vera Drake: žena dvou tváří), Hilary Swanková (Million Dollar Baby) a Kate Winsletová (Věčný svit neposkvrněné mysli).

Snímek Bokovka, který tento týden vstupuje i do český kin, má celkem pět nominací, mimo jiné za herce ve vedlejší roli (Thomas Haden Church) a nejlepší herečku ve vedlejší roli (Virginia Madsenová).