Tanec přes plot (z divadelního představení)

Tanec přes plot (z divadelního představení) | foto: Divadlo Archa

V Arše se bude tančit přes plot

Divadlo Archa uvede 11. března premiéru nové inscenace Tanec přes plot v režii Jany Svobodové. Představení vzniklo v rámci dlouhodobého projektu Divadla Archa Dialogy na útěku a vychází ze spolupráce profesionálních umělců a žadatelů o azyl.

Vznikla tak divadelní mozaika, která vypráví autentické příběhy uprchlíků z Čečenska, Barmy, Gruzie a Kurdistánu. Jejich osudy a životní příběhy jsou konfrontovány s realitou všedního života v nové zemi.

Každý z příběhů vznikl z úzkého dialogu mezi imigrantem a performerem (hercem či tanečníkem). Herec se stává poslem či nástrojem sdělení, cizinec pak inscenátorem vlastního příběhu.

Vznikly velmi intimní výpovědí lidí s pohnutými osudy, které každý herec či tanečník vypráví originálním způsobem. Režisérka a autorka projektu Jana Svobodová přizvala ke spolupráci spisovatelku Hanu Andronikovou, která každému z autentických příběhů dala dramatický oblouk.

Diváci tak absolvují krátká sólová představení v různém pořadí. Někdo tedy bude svědkem příběhů s dobrým začátkem a špatným koncem, a naopak pro jiného tragédie na začátku vyústí v dobrý konec.

Představení je frázováno hudebními čísly, která pro mezinárodní společenství hudebníků All Star Refjúdží Band nastudoval americký hudebník a divadelník Michael Romanyshyn. Zvláštní mediální vstupy pro toto představení vytvořili televizní protagonisté Jan Kraus, Václav Moravec, Jiří František Potužník a Jan Budař.

Před každým představením se mohou diváci zapojit do výtvarné akce, která vychází z práce tvůrců v uprchlických táborech a záchytech pro cizince, pod vedením Radky Dohnalové.

Premiéra představení bude provedena 11. března, další představení jsou 12.-14. března a 16.-18. března.