Anna Šišková, Jana Krausová, Jitka Schneiderová a Vojtěch Kotek v představení...

Anna Šišková, Jana Krausová, Jitka Schneiderová a Vojtěch Kotek v představení Ženy přežijí! | foto: © Studio Dva

Studio DVA se rozroste o prostor bývalého kina Perštýn

  • 0
Studio DVA, jedno z nejoblíbenějších komerčních divadel v Praze, otevírá v říjnu svou Malou scénu. Bude jí prostor v ulici Na Perštýně v domě U Modrého kola.

„Prostor pro komorní scénu jsme hledali delší dobu. Jde o přirozený vývoj, v sále na Václavském náměstí právě slavíme pět let a diváci si k nám naštěstí našli cestu. Malou scénu dáváme našim věrným divákům vlastně k narozeninám. Je to taková naše společná oslava,“ uvedl za divadlo Tomáš Přenosil.

Vedle kamenné scény na Václavském náměstí a dvou prostor pro letní hraní tak získává Divadlo Studio DVA už čtvrté místo, kde bude hrát svůj repertoár. Sál ve středověkém domu za první republiky sloužil jako kino Perštýn, plakáty pro něj vytvářel František Tichý.

Divadlo Studio DVA v říjnu otevře komorní scénu v ulici Na Perštýně v domě, kde...

S promítáním se skončilo na konci čtyřicátých let, ze sálu se následně stal sklad. Filmy se sem vrátily až v roce 1996, ovšem pouze na deset let. Prostor následně využívala zde sídlící Všeobecná zdravotní pojišťovna k různým firemním účelům.

Nová etapa sálu začíná 16. října obnovenou premiérou představení Ženy přežijí s Annou Šiškovou, Jitkou Schneiderovou či Gabrielou Míčovou; pražská scéna sem dále přesune například Vše o ženách, Hovory o štěstí mezi čtyřma očima či brněnské Šest hodin v šesti tanečních týdnech. Právě zde budou hostovat i soubory pravidelně dojíždějící ze Slovenska.

Studio DVA prostor koncipuje jako místo pro komorní divadlo. V listopadu si zde odbudou premiéru dvě novinky - Madame Rubinstein s Danou Syslovou, Jiřím Hánou a Jitkou Steinmasslovou a dále Vzpomínky zůstanou, kus se Zlatou Adamovskou či Petrem Štěpánkem, který se do letošního jara hrál v jiném nastudování v Divadle Ungelt.

„Prostor využijeme pro rozšíření nabídky a bude místo i pro posun v dramaturgii. Menší sál nabízí více možností hrát texty, které bychom na velké scéně nemohli hrát. Intimní atmosféra umožní divákům vychutnat si skvělé herecké výkony téměř na dosah ruky,“ dodal Přenosil.