Přijel proslulý balet Nizozemského tanečního divadla

- Projekt Arcimboldo 2000 uvádí Nederlands Dans Theater (Nizozemské taneční divadlo) 26. až 28. května na scéně Státní opery Praha, kde odstartuje své evropské turné. V gala programu, který chystá choreograf Jiří Kylián s pěti dalšími kolegy, se představí společně všechny tři soubory působící v rámci Nederlands Dans Theater. "Je to zároveň oslava naší skupiny a náš dárek publiku," říká Kylián, jenž u světově proslulého ansámblu působí již pětadvacet let.

Letošní rok přináší podle něho i několik dalších výročí počínaje čtyřmi desítkami let, jež uplynou od založení hlavní skupiny Nederlands Dans Theater  1. Dále se završí dvacet let existence juniorské přípravky Nederlands Dans Theater 2 a uplyne i jedno desetiletí od vzniku Nederlands Dans Theater 3, kterou choreograf charakterizuje jako skupinu pro tanečníky mezi čtyřicítkou a smrtí. Kumulované jubileum oslaví soubor, jenž má na padesát členů z bezmála dvaceti zemí, právě titulem Arcimboldo 2000.

"Celá show začne ve foyeru, kde tanečníci rozehrají první akce mezi publikem," prozrazuje Jiří Kylián některé detaily z projektu, jenž má premiéru 10. května v Haagu. "Poté chceme diváky protáhnout zákulisím vést je do hlediště cestou pod jevištěm, za ním i přes ně. Jde nám především o to, aby publikum mělo z našeho představení špás a legraci." Ředitele Státní opery Daniela Dvořáka pak upozornil, aby se před jejich vystoupením v zákulisí neuklízelo a zůstaly tam pavučiny i různé harampádí.

V záměru vytvořit zábavnou podívanou ostatně vidí Kylián jistou spojitost s tvorbou malíře rudolfínské doby, jehož jméno si vypůjčil do názvu programu. "Arcimboldo byl nejen portrétistou na dvoře Rudolfa II., ale organizoval zde i bankety, hry a ohňostroje - byl to takový královský bavič." Arcimboldovo fluidum je podle něho natolik silné, že ovlivňuje i kumštýře dnešní doby - zejména pokud se narodili v Praze.

Hostování Nederlands Dans Theater v plném obsazení je ovšem záležitostí mimořádně náročnou finančně i organizačně. "Když si Jiří Opěla vymyslel, že pozve do Prahy všechny tři naše soubory, tak jsem si myslel, že se zbláznil," prohlašuje Kylián se znatelným respektem o muži, jemuž se podařilo smělý nápad dotáhnout k realizaci. Domácí pořadatelské zázemí se přitom sotva může měřit s pařížskou operou, festivalem v Edinburghu nebo s divadly v Basileji či Berlíně, kam Nederlands Dans Theater z Prahy na svém turné zamíří.

"Ještě začátkem ledna chyběly čtyři miliony korun - nyní už schází jen půl," líčil koncem února pořadatelské peripetie Opěla, jehož společnost Real přiveze projekt Arcimboldo 2000 ve spolupráci se Státní operou. "Ze sedmdesáti sponzorů, s nimiž jsme jednali, zůstali nakonec tři." Problémy a řadou složitých jednáním se nicméně odradit nedal. "Jiří Kylián je umělec srovnatelný s lidmi, jako jsou Miloš Forman nebo Libor Pešek, a doma přitom není stále doceněný," míní Opěla.

Ceny vstupenek stanovili pořadatelé v rozmezí od 50 do 950 korun a očekává se, že věhlas Kyliánových tanečníků přiláká i řadu diváků ze zahraničí.

Jiří Kylián.

Brigitte Martin a Patrick Delcroix v Kyliánově No More Play.

Jiří Kylián přemýšlí.

Miguel Rodriguez v Kyliánově Sarabande.