Přijďte se konfrontovat s tancem!

Druhý ročník Mezinárodního festivalu nového tance Konfrontace 2002 představí celou řadu světových špičkových choreografů a interpretů. Všichni tito umělci usilují osobitou formou o autenticitu vlastní umělecké výpovědi, které nezřídka předchází dlouhodobý výzkum. Festival proběhne od 24. října do 2. listopadu v prostorách Duncan Centre, divadla Komedie, divadla Minor, Roxy-NoD, HAMU a Divadelního ústavu.

Mezinárodní festival nového tance Konfrontace 2002 je přímým pokračováním Festivalu tanečního divadla, který v roce 1996 založila  choreografka Lenka Flory. Orientovala se především na výrazné individuality v nekomerční sféře původní autorské tvorby a pomáhala tak zaplnit obrovskou mezeru, způsobenou minoritním postavením tanečního oboru u nás.

Na tuto programovou linii navázala v loňském roce další etapa festivalu pod novým názvem Konfrontace. Cílem festivalu zůstala snaha seznamovat českou veřejnost s aktuálním vývojem v oblasti new dance i zaměření na avantgardní autorskou tvorbu osobitého tvůrčího rukopisu. V centru zájmu festivalu je nadále také tvorba na pomezí žánrů a na pulsu doby, která reflektuje fenomén lidského těla jako nástroje tanečníka i choreografa.

Festival se však snaží rovněž podpořit domácí taneční scénu, a to prostřednictvím její širší propagace a také organizace mezinárodních choreografických projektů, seminářů a tanečních dílen, vedených předními světovými pedagogy (letos jsou na programu semináře s renomovanými tvůrci, kteří současně vystoupí na festivalu - například s Davidem Zambranem, Teddem Senmonem Robinsonem nebo Johnem Jaspersem).

Co tedy na festivalu letos uvidíte? V Praze bude poprvé uvedena choreografie Sarah Chase a Tedda Senmona Robinsona z Kanady, Akrama Khana z Velké Británie nebo Yanna Marussiche ze Švýcarska.

Další informace o festivalu Konfrontace 2002 najdete ZDE.

Po mimořádném úspěchu svého sóla v minulém roce uvede Švýcar Thomas Hauert novou choreografii; David Zambrano, Venezuelan momentálně žijící v Nizozemí, vystoupí v samostatném sólu a také v rámci své série dance talk show. K tanci i k mikrofonu přizve své kolegy (a bývalé žáky) Johna Jasperse a Akrama Khana, které doprovodí česko-rakouský hudební tandem Emil Heyrovský (tabla) a Max Naglo (saxofon).

Zvýšenou pozornost Konfrontace letos věnuje taneční tvorbě visegradského regionu: již podruhé se představí nejpozoruhodnější polská taneční formace Dada von Bzdülöw Theatre. Festival uvede také vycházející hvězdu středoevropského tance Mártu Ladjánszki z Maďarska a objev minulého roku, slovenské tanečníky Jara Viňarského a Tomáše Krivošíka. Domácí scéna bude letos zastoupena novou tvorbou mladých talentů (například Martin Vraný se představí s choreografií Tam za rohem...).

Program festivalu Konfrontace 2002
(Začátky představení 19.30 hodin)

24.10. Duncan Centre Márta Ladjánszki (H) – What Sort of Tenderness, Two
Martin Vraný (CZ) – Tam za rohem
25.10. Divadlo Komedie

Tedd Robinson & Ru Padolsky (Can) – Rigmarole; Recruiting Recalcitrance

26.10. Duncan Centre Dada von Bzdülöw Theatre (PL) – Magnolia; Between the Blessed Brackets
duWa dance (SK) – Vnútorné práva
27.10. Duncan Centre MartaTrpišovská & Jana Hudečková (CZ) – Ma Dame Blanche
Petra Hauerová (CZ) – Okna
28.10. Divadlo Minor ZOO/Thomas Hauert (CH/B) – Verosimile
29.10. Duncan Centre Yann Marussich (CH) – Bleu Provisoire
30 10. Divadlo Minor Akram Khan Company (GB) – Loose in Flight; Rush; Related Rocks
31.10. Duncan Centre David Zambrano Invites: John Jasperse; Akram Khan (N/Ven – USA; GB)
1.11. Duncan Centre Sarah Chase (Can) – Lamont Earth Observatory, muzz
2.11. Duncan Centre Solo in 3: christine gaigg & milli bitterli (A) – how to be tool
John Jasperse (USA) – Solo
David Zambrano (N/Ven) – sputnic12

Plakát k festivalu Konfrontace 2002.