Záběr z Noci divadel 2016 v Divadle Disk

Záběr z Noci divadel 2016 v Divadle Disk | foto: Noc divadel

Noc divadel letos nabízí únikovou hru i focení s Jiřím Lábusem

  • 0
Státní svátek skončil a hned následuje druhý, tentokrát svátek divadel. Už popáté se večer otevře většina českých scén, aby divákům během jedné dlouhé noci daly převážně zdarma okusit něco ze své tvorby.

Za předchozí čtyři roky se z Noci divadel stala tradiční akce, která se postavila po bok mnohem déle fungující Noci muzeí.

Pro velké scény je to příležitost představit se v hravé formě a odfouknout trochu toho historického prachu, pro ty menší především šance se náležitě zviditelnit. Všichni se tak snaží přinést něco navíc, ne jen obyčejnou prohlídku zákulisí. Třeba třinecké kulturní centrum Trisia nabízí únikovou hru. Když sestavíte čtyřčlenný tým, vpustí vás do útrob scény, abyste zde mohli plnit různé úkoly a mimoděk tak poznali koloběh divadelního provozu.

Pardubická scéna nabízí zájemcům Divadlo naruby, pod vedením členů Východočeského divadla zde nazkoušejí scénku, kterou následně odehrají ostatním.

Přes známou tvář Jiřího Lábuse na to jde pražské Studio Ypsilon. V první části programu nabídne divákům pohled do příprav novinky Kostky jsou vrženy, v té druhé se pokračuje na baru. Kdo si zde obstará nějaký drink, bude odměněn společnou fotografií s touto významnou postavou legendární scény.

„Na jevišti vzplane táborový oheň, zazní kytary tón, uslyšíte vyprávění šerifa Můjtysvěta, a jestli se nebojíte, můžete si prošlápnout i stezku odvahy,“ láká pak návštěvníky brněnské Divadlo Polárka. Městské divadlo Brno se letošní ročník rozhodlo podat v komorním duchu. Nabízí posezení v divadelním klubu se známými muzikálovými melodiemi. Jihočeské divadlo mimo jiné pořádá koncert kapely Black Bottom, v prostoru Respirium zazní swing a jazz.

Začalo to na Balkáně

Do přehlídky se čím dál častěji zapojují i nedivadelní prostory, Knihovna Václava Havla třeba dnes uvede dvě hry bývalého prezidenta – Ztíženou možnost soustředění a Vernisáž – v podání studentů DAMU. Česká Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který odstartovala v roce 2008 v Chorvatsku debutová Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více než desítky evropských zemí.

V nepřeberném množství akcí, které nabízí letošní český ročník, se naštěstí dá velice dobře zorientovat díky příjemnému webu akce (klikněte zde).