Štěpán Pechar na promofotografiích k představení Muž z Malty

Štěpán Pechar na promofotografiích k představení Muž z Malty | foto: Pavel Hejný

Speciální stand-up. Muže z Malty uplácá tanec, černý humor i kresba aktů

  • 0
Úmyslný dvojsmysl zvolil pro název nejnovějšího představení souboru Dekkadancers jeho šéf Štěpán Pechar. Muž z Malty totiž odkazuje k místu jeho rodiště a má navodit i představu někoho uplácaného ze stavebního materiálu.

„V představení se odráží fakt, že jsem napůl Malťan, napůl Čech. Opírám se do rozdílů mezi oběma kulturami a s tím související spousty životních situací, do kterých jsem se dostal,“ popisuje tanečník a choreograf, který se v představení objeví sólo.

„Z velké části však jde o fiktivní tvorbu, v druhé polovině totiž představení nabude zcela jiných rozměrů. Konkrétně pocty světovým velikánům komedie, jako byli Robin Williams nebo Jim Carrey, které sleduji celý život a líbí se mi jejich stand-upy, talkshow i filmy,“ upozorňuje Pechar.

Představení Muž z Malty totiž slibuje právě žánr stand-up comedy. „Miluji ho od malička, u nás doma mají všichni smysl pro černý humor, nic není tabu. Spolu s tancem mne to doprovázelo celý život,“ přiznává uznávaný choreograf, který vedle Dekkadancers působil v Baletu Národního divadla, Pražském komorním baletu a spolupracoval se všemi předními českými jmény v oboru.

Z Azylu na Jatka

I přes avizovaný žánr stand-upu patří představení do tvorby tanečních Dekkadancers.

„V Dekkadancers rádi pracujeme s textem, takže propojení stand-upu s tancem mne zajímá. Diváky čeká vyvážená porce pohybu a slov. Navíc okořeněná kresbou aktů,“ naznačuje tvůrce další obor, kterého se Muž z Malty dotkne. „Nechci toho moc prozrazovat. Jde o úryvek představení, kde se vrátím do svých puberťáckých let na tehdy velice křesťansky založené Maltě.“

Skutečně nadžánrový Muž z Malty se dočká premiéry v neděli, první reprízy v pondělí. Hrát se bude v novém šapito Azyl78 na pražském Výstavišti.

„Řešíme technické a prostorové záležitosti. Představení bylo původně myšleno jako klasické divadlo zepředu, v Azylu ale budeme mít diváky i po stranách a nechceme je samozřejmě ošidit,“ prozrazuje. „Pohybově to pro mne však bude lepší: mám daleko víc místa a víc hran, na které můžu hrát. Nikdy jsme v šapito nic nedělali, tak jsem na to zvědavý. A je tam krásná atmosféra,“ těší se Pechar.

Po dvou květnových termínech se Muž z Malty vrátí do stanu ještě 29. a 30. září. Pak se zařadí do stálého repertoáru Dekkadancers na kamenné scéně pražských Jatek78.