Režisér, pedagog a básník Miloš Horanský na snímku z roku 2021

Režisér, pedagog a básník Miloš Horanský na snímku z roku 2021 | foto: ČTK

Zemřel režisér a básník Miloš Horanský, osobnost českého divadla

  • 0
Ve věku 90 let v sobotu zemřel režisér a pedagog Miloš Horanský. Byl i autorem divadelních adaptací či básníkem, v říjnu 2021 získal za významnou pedagogickou práci pro české divadlo zlatou medaili AMU. Obdržel i ocenění ministerstva kultury za šíření české kultury.

Zprávu mezi prvními přineslo pražské Studio Hrdinů a Divadelní noviny. „Profesor Horanský byl mimořádná osobnost v oblasti divadla, literatury a péče o kulturu mluveného projevu. Jsem rád, že jsem mu mohl udělit medaili Artis Bohemiae Amicis za šíření jména české kultury doma i ve světě a poděkovat za jeho práci,“ uvedl na twitteru ministr kultury Martin Baxa.

Horanský se narodil v roce 1932 na Slovensku. Po absolvování obecné školy a gymnázia podle Paměti národa vystudoval divadelní režii na pražské DAMU a brněnské JAMU. Od roku 1991 na DAMU vyučoval a v letech 1994 až 1997 byl také jejím děkanem. V roce 1968 se zapojil do činnosti Klubu angažovaných nestraníků. V době normalizace měl kvůli tomu zakázáno pracovat v divadle.

RECENZE: Vilhelmová jako Němcová. S mužem ledová, s milenci rozkvétá

Horanský byl autorem divadelních adaptací románů, tvůrcem sedmi knížek veršů - známá je sbírka Ruce Goliášovy o okupaci v roce 1968 vydaná pod pseudonymem Jan David. Mezi jeho poslední básnické sbírky patří Dlužní kniha milosti (2016) a teprve loni vydaná poema Litanie o svatém Jidášovi a hladu po lásce. Horanský byl dále autorem dětských leporel, ale i esejů, studií a recenzí.

Mezi jeho poslední divadelní režie patřila specifická adaptace Fuksova románu Pan Theodor Mundstock, kterou v roce 2016 uvedl ve Studiu Hrdinů s Vojtěchem Dykem v hlavní roli. O tři roky dříve pak měla v Divadle Viola premiéru oblíbená autorská inscenace Neumím jinak než láskou, v příběhu o Boženě Němcové si v Horanského režii zahrála slavnou spisovatelku Tatiana Vilhelmová. Tento Horanského kus je na repertoáru Violy dodnes.

,