Jiří Lábus a Petr Čtvrtníček s kapříkem

Jiří Lábus a Petr Čtvrtníček s kapříkem - Jiří Lábus (vlevo) a Petr Čtvrtníček s kapříkem. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Lábus a Čtvrtníček ukončí úplatkové turné

  • 1
Příznivci fotbalu se mohou vydat za kapříky i do divadla. Scénický projekt s názvem "Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit..? Petra Čtvrtníčka, který exceluje s Jiřím Lábusem, totiž v těchto dnech vrcholí v Praze.

Ve čtvrtek večer se představí v Divadle Kalich a v pátek hned třemi reprízami v Divadle Na zábradlí, kde měl na jaře premiéru.

Reakce na korupční skandál ve fotbalovém svazu je dramatizací policejních odposlechů funkcionářů, jak si domlouvají úplatky v lize.

"Přede mnou najednou ležel nádherný materiál pro moderní drama, dokonalý absurdní text, který stačilo zvednout a odnést do divadelní zkušebny," tvrdí Čtvrtníček.

Původně hru napsal jako komorní drama pro poetickou vinárnu Viola. Pak ale podlehl zájmu divadelní obce, připsal další postavy, se skladatelem Janem Kučerou připravil operní party a přenesl text na větší jeviště.

Happeningově laděnou inscenaci s mimořádným ohlasem uvedl v létě v rámci karlovarského festivalu. A protože se mu po krásném textu začalo stýskat, na podzim vyjel na turné.

Bizarní dialogy plné vulgarismů, týkající se fotbalové korupce, pobavily diváky ve Slaném, Teplicích, Českých Budějovicích, Opavě, Ústí nad Labem a v dalších městech.

Přitom oba herci jen věrně citovali pokleslý slovník, jímž manažer Viktorie Žižkov Ivan Horník oslovoval sudí s nabídkou úplatku. Svérázný slang se objevil při označování nabízených částek - tisícovky nahradila jablka, hrušky a kapříci.

"Jemné" předivo vztahů fotbalových "bafuňářů" a sudích může těsně před svátky klidu a míru posoudit znovu i publikum v Praze.

Inscenaci živě doprovází Malý symfonický orchestr Bezdrev, v jehož podání zní úryvek z Rybovy mše vánoční a operní sóla legendárního duetu Barcelona či We Are The Champions.

Podle mluvčí projektu Uljany Donátové je jeho budoucnost nevyzpytatelná. I když se autorovi nedá všechno věřit, hodlá ho uvést na festivalu komedií v Pardubicích a na Jiráskově Hronově.

V současné době shromažďuje materiál ke stejnojmenné opeře, která by se v Národním divadle v Praze měla objevit v sezoně 2008/2009.
 

,