Oldřich Kaiser

Oldřich Kaiser | foto: iDNES.cz

Kaiser s Lábusem naskočí na Příští vlnu

Improvizátorům, tanečnicím a divadelníkům bude patřit dvanáctý ročník festivalu Příští vlna/Next Wave. Vystoupí také například Jiří Lábus a Oldřich Kaiser.

Na projektu Příští vlna/Next Wave se setkávají známé i zcela neznámé osobnosti. K vidění bude divadlo experimentální i zdánlivě tradiční, mluvené, tančené, zpívané, výtvarné, nazkoušené i improvizované.

Právě improvizace je bezesporu hlavní linkou letošního ročníku, který startuje ve čtvrtek. Dalšími jsou pak témata nespoutaná Afrika, kabaret a Slam Poetry. 

"Diváci budou moci každý den vstoupit do odlišných divadelních světů a nahlédnout do nových divadelních kontextů a vazeb. Festival je totiž vždy hlavně dobrodružstvím z objevování nečekaných a překvapivých jevů," přibližuje akci kurátor festivalu Vladimír Hulec.

V pátek odpoledne se na nádvoří Klementina uskuteční taneční představení studentů pod vedením choreografky a tanečnice Antonie Svobodové.

V Divadle Na Zábradlí se pak večer budou udílet Pocty festivalu a v programu vystoupí například soubory Buchty a loutky, Vosto5, Krepsko, Nanohach, Ústaf Brno a další.

Afrika i komiks
Sobotní program se pod názvem Všichni jsme Afričani odehraje v Divadle Disk, Studiu Řetízek a Literární kavárně Řetězová.

Diváci se budou moci seznámit s poezií, hudbou, tancem a divadlem různých africkým zemí. Závěr večera bude patřit řecko-tureckému hudebnímu souboru z New Yorku Café Antarsia Ensemble.

K lahůdkovým ohlédnutím s velikány improvizace patří jistě i nedělní vystoupení dua Thomas a Ruhller (Aleš Najbrt a Jan Slovák) či rozhlasová legenda Rodinka Tlučhořových (Jiří Lábus a Oldřich Kaiser) naživo.

Očekávanou událostí posledního dne je pak také scénické provedení kultovního komiksu dvojice Miloš Čermák a Miloš Gašparec vycházejícího v časopisu Reflex pod názvem Hana a Hana. Festival potrvá až do neděle 9. října.