Kromě expozice Osvobozeného divadla se ve Werichově vile může návštěvník seznámit i s recepty, podle kterých Eva Tůmová Janu Werichovi vařila. Chřest zapékaný se šunkou si doma dělá dodnes. | foto: David Neff, MAFRA

Gott mu vozil kravaty od Diora a Chanelu. Zpověď hospodyně Jana Wericha

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Speciální pedagožka, hospodyně a ošetřovatelka Eva Tůmová znala domácnost moudrého klauna Jana Wericha líp než kdo jiný. Jako blízká kamarádka jeho dcery Jany Werichové byla chůvou Werichovy vnučky Fanči. A nakonec se starala i o nemocného stárnoucího herce a bydlela v jeho vile na Kampě.

Její životní příběh je ale ještě košatější. Dcera legionáře a komunisty perzekvovaného generálmajora Karla Střelky strávila dětství za 2. světové války jen s bratrem – táta bojoval proti Němcům v Africe, pak i u Dukly, a maminku odvezli nacisti do lágru. A tak se už v pěti letech musela učit vařit.  V 50. letech ve vězení potkala Miladu Horákovou a nakonec v nemocnici učila děti s rakovinou.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma