Oskar Hes během představení Dějiny násilí

Oskar Hes během představení Dějiny násilí | foto: Michal Hančovský

Když vám váš příběh nepatří. Dějiny násilí mísí absurdno, strach i humor

  • 0
Silné téma zpracovává sobotní premiéra ve Švandově divadle Dějiny násilí. Oskar Hes se zde objeví v hlavní roli příběhu, který autor knižní předlohy sepsal na základě vlastní zkušenosti se znásilněním.

Francouzský spisovatel Édouard Louis byl ve svém bytě před bezmála deseti lety znásilněn, okraden a málem uškrcen. O děsivém zážitku a následném traumatu, které mu způsobilo policejní vyšetřování, se vypsal v románu Dějiny násilí. Ten nyní zadaptovalo pražské Švandovo divadlo.

Režisér Tomáš Loužný do ústřední role obsadil Oskara Hese. „Fyzické znásilnění je v naší inscenaci spíše druhotným tématem. Za mě je hlavní téma krádež, konkrétně krádež příběhu a jeho následné rozdrolení na interpretační miničástice,“ upozorňuje Hes. 

Oskar Hes a Nataša Bednářová v představení Dějiny násilí

„Eddie vypráví o svém strašném zážitku, ale jeho příběh mu v průběhu přestává patřit, uzurpují si ho totiž ostatní – policie, doktoři, rodina, společnost. Ke konci ani on sám neví, jestli je příběh, který byl tolikrát nucen opakovat, ještě pravdou, a dostává se do autofikce,“ vysvětluje herec, který na smíchovské scéně před časem zaujal v představení Ať vejde ten pravý

„Jsem od začátku nadšený a zároveň ještě trochu vystrašený, že mi Tomáš Loužný a celý inscenační tým natolik věřil a obsadili mě do této poměrně složité postavy,“ popisuje třiadvacetiletý Hes.

S jakými pocity bude divák z představení odcházet, nechce zatím herec odhadovat. „Příběh mísí střípky strachu, zoufalství, absurdna, ale i humoru. Divák se určitě nebude nudit.“

Novinku uvede Švandovo divadlo ve svém komorním Studiu poprvé tuto sobotu. Vedle Oskara Hese se diváci mohou těšit na Jana Grudmana, Natašu Bednářovou, Marii Štípkovou a Davida Punčocháře.