Cimrmani - Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák

Cimrmani - Ladislav Smoljak a Zdeněk Svěrák - OTCOVÉ SLAVNÉHO DIVADLA. Ladislav Smoljak (vlevo) a Zdeněk Svěrák. | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Cimrmani vydali raritní album, žádný „zbytkáč“

  • 1
Fanoušci Járy Cimrmana se mohou pořádně radovat. Na pultech se objevilo nové dvojalbum nazvané Posel světla a další cimrmanovské texty, na něž se nedostalo.

Album v Praze představili zakladatelé divadla, rozvíjejícího už osmatřicet let odkaz zapomenutého génia, který zabodoval i v televizní anketě o největšího Čecha.

I když se na dříve vydaných CD objevilo 14 jeho her a na dalším vyšly  "zapomenuté věci", populárním cimrmanologům jeho činnost stále nedá spát.

"Dvojalbum neobsahuje zbytky. Fandové naleznou raritní a nevydané nahrávky Divadla Járy Cimrmana. Takzvaná 'elpíčka' neumožňovala totiž zachytit na tento nosič představení v jeho úplné délce. Často jsme museli s těžkým srdcem některé texty vyřadit," vysvětlil Zdeněk Svěrák a dodal, že i po vynálezu kompaktní desky se na ně zkrácené nahrávky jen zkopírovaly.

Některé přednášky tvůrci z živých představení vypustili, protože se jim zdálo, že zdržují. Konkrétně jde například o referát dokumentující české koloniální výboje, jak zazněl ve hře Afrika.

Díky příznivci Janu Beránkovi, emeritnímu členu brněnské filharmonie, který natáčel a archivoval všechny hry v různém obsazení, tyto pasáže zůstaly zachovány, mohly být zařazeny a tvoří většinu nového 2CD.

Součástí křtu bylo předání Zlaté desky za 5300 kusů nového dvojalba prodaných od 1. listopadu. V podání dvou houslí zazněly ukázky skladeb, které Cimrman psal pro potřeby své hudební školy.

Zajímavostí je, že začínajícím žákům nevydával smyčce, hodně jich totiž o ně rozbil, a tak museli hrát výhradně pizzicato.

Právě před rokem uvedlo Divadlo Járy Cimrmana tisící reprízu Hospody Na mýtince, která měla premiéru v roce 1969 a této mety dosáhla jako první. Během 38 let existence jich divadlo uvedlo hodně přes 10 tisíc.

Ve dvou partách jich členové divadla odehrají měsíčně kolem tří desítek, z toho polovinu na zájezdech.

,