České divadlo zavítalo do Bratislavy

Již několik týdnů vyprodaný koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers zahájil v pátek v bratislavském Štúdiu L+S festival České divadlo. Obyvatelé a návštěvníci Bratislavy do 26. listopadu uvidí v Štúdiu L+S a Nové scéně na tucet českých divadel; na většinu ze 14 představení jsou však již všechny vstupenky vyprodány.

O víkendu se Bratislavanům představila Pražská divadelní agentura Václava Hanzlíčka s komedii Vstupte!, ve které exceloval Petr Nárožný a Ladislav Mrkvička. Divadlo Bez zábradlí přivezlo hru izraelského satirika Epraihma Kishona Byl to pták s Oldřichem Kaiserem a Naďou Konvalinkovou.

Vůbec poprvé se na festivalu představí Divadelní spolek Kašpar z Prahy s hrou Růže pro Algernon. Režisérem je Jakub Špalek, jeden ze studentských vůdců listopadové revoluce, v hlavní roli uvidí návštěvníci Jana Potměšila. Brněnské divadlo Bolka Polívky předvede hru Sex, drugs and rock and roll, kterou režíruje Slovák Dodo Gombár. Na Bolka Polívku se mohou diváci těšit v představení Don Quijote a ti druzí, "valašský král" hostuje i ve hře Městkého divadla v Brně Kean IV.

Ivanu Chýlkovou uvidí Bratislavané v inscenaci Jednou k ránu z repertoáru pražského Činoherního klubu. Divadlo Viola ve hře Tím končím, tvá láska M. D. předvede příběh francouzské spisovatelky Marguerite Durasové, jenž žila se svým o 40 let mladším milencem. Parodii na svět divadla Výstřely na Broadwayi od Woodyho Allena do slovenské metropole přiveze pražské Divadlo Pod Palmovkou.

Kromě Polívky nebudou na letošním ročníku divadelní prohlídky chybět ani další tradiční divácké taháky; Studio Ypsilon s hrou Okno slovenského režiséra Juraje Nvoty a Divadlo Járy Cimrmana s představením Hospoda na mýtince. Součástí festivalu je i výstava pražského malíře Jana Grimma Obrazy a kresby.