Primabalerína Borisová-Pračiková převzala medaili za šíření české kultury. (29....

Primabalerína Borisová-Pračiková převzala medaili za šíření české kultury. (29. července 2021) | foto: Ministerstvo kultury

Primabalerína Borisová-Pračiková dostala medaili za šíření české kultury

  • 3
Je sólistkou Národního divadla, vyučuje na konzervatoři, vystupovala po celém světě. Medaili Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) za šíření dobrého jména české kultury dostala primabalerína Olga Borisová-Pračiková. Medaili jí předal ministr kultury Lubomír Zaorálek. Ocenění dostala za uměleckou činnost a šíření dobrého jména české kultury u nás i v zahraničí.

„Olga Borisová-Pračiková je výraznou osobností ostravské taneční scény, umělkyní, která svůj život zasvětila baletu. Úspěšně vystoupila na celé řadě zahraničních pódií a nyní své zkušenosti předává začínajícím tanečníkům,“ řekl ministr kultury Zaorálek.

Borisová-Pračiková se narodila v Rusku. V sedmi letech začala studovat balet a posléze se stala členkou Kyjevského národního divadla opery a baletu. V roce 1993 nastoupila do divadla v Českých Budějovicích jako sólistka baletu. 

Od roku 1995 je sólistkou baletu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a od roku 1998 vyučuje na ostravské Janáčkově konzervatoři. V průběhu své taneční kariéry hostovala v Japonsku, Francii, Dánsku, Německu, Itálii, Švýcarsku, Polsku, Rakousku, Maďarsku, Kanadě i USA.

V Národním divadle moravskoslezském za dobu svého působení ztvárnila většinu hlavních rolí baletního repertoáru. Bez komplikací zvládá klasiku, neoklasiku i modernu. Spolupracovala s řadou významných žijících choreografů a nastudovala role v baletech slavných choreografů minulosti. Mimořádný úspěch slavila v roli Máši v Louskáčkovi Petra Iljiče Čajkovského.

Ministerstvo kultury udílí medaili Artis Bohemiae Amicis od roku 2000. Jejími laureáty jsou například česko-americký výtvarník a spisovatel Petr Sís, mecenáška a galeristka Meda Mládková, výtvarník Jiří Anderle, spisovatel Jiří Stránský nebo choreograf Pavel Šmok.

,