Klub hostí klasika Jana Špátu

Opava - Jan Špáta, jeden z nejvýznamnějších českých dokumentaristů, ve středu navštíví opavský club Classic N.5. Umělec v klubu uvede projekce svých klasických snímků Největší přání a Láska kterou opouštím. V následující diskusi potom pohovoří na téma ohlédnutí za jeho čtyřicetiletou filmařskou cestou.
Špáta (1932) vystudoval na začátku padesátých let obor fotografie na Průmyslové grafické škole v Praze. Poté studoval kameru na FAMU a začal pracovat jako kameraman ve Zpravodajském filmu.

Poté přednášel a učil v zahraničí i na katedře dokumentární tvorby FAMU. Spolupracoval například z klasikem Nové vlny Evaldem Schormem. Jeho autorské dokumenty se většinou věnují hledání smyslu života. Vytvořil například řadu portrétů obyčejných lidí (Maruška, 1979, Druhý domov, 1983, známých uměleckých osobností (Variace na téma Gustava Mahlera,1980) ale i filosofických esejí o smyslu bytí (Vstaň a choď 1987. Carpe Diem, 1988).

Natočil však i řadu působivých dokumentů ze svých cest (Lidé z hor, 1968, Atletické variace, 1982). V Opavě bude dopoledne v 10  hodin promítnut jeden z jeho nejproslulejších snímků Největší přání.

Snímek začal vznikat již v roce 1964, ale Špáta se k němu vrátil i v pozdějších letech, zakončuje jej tak symbolický převrat československé společnosti na Národní třídě v Praze 17. listopadu 1989.

V podvečer, v 17 hodin, je připravena projekce snímku z konce minulého století Láska, kterou opouštím. Autor se v dokumentu věnuje své osobě a čtyřicetileté kariéře, kdy natočil více jak stovku dokumentů.
,