Isncenace Má vlast

Isncenace Má vlast - Snímek z představení Má vlast v pražském divadle Rokoko | foto: Jan ZátorskýMF DNES

Jak Krejčíř pomohl Standovi

  • 59
Záhada tajemné směnky Radovana Krejčíře je vyřešena - tedy alespoň v nové divadelní hře Má vlast, která měla premiéru v pražském Divadle Rokoko.

Snímky z představení najdete ve fotogalerii.

Krejčíř je tu představen jako nevlastní bratr expremiéra Stanislava Grosse, kterému pomohl šedesátimilionovou půjčkou.

"Samozřejmě je to velká nadsázka. Ale to, co jsme si mohli v novinách číst o Krejčířovi, to přece také působilo jako pohádka," říká autorka hry Iva Klestilová. Svou hrou se vtipnou formou pokusila oživit některé aféry a události české politiky.

Navázala tak na původně loutkovou verzi příběhu Standa má problém, který byl věnován především Grossovi. Ten nyní doplnila další dvě dějství: Paroubek je kamarath a Strejda nás má všechny rád.

Ztvárněn je tu tak třeba zásah policistů proti účastníkům taneční party CzechTek, spory o jmenování Davida Ratha ministrem zdravotnictví či odchod ministra zemědělství Petra Zgarby z vlády kvůli aféře s podivnými prodeji pozemků.

To vše je zasazeno do fiktivního příběhu, v němž třeba Zgarba vyměřuje na Seychelách Krejčířovi pozemek pro novou vilu a policisté mu ji stavějí. Absurditu hry podtrhuje finále, v němž strýček Vik - tedy muž, který sehrál klíčovou roli v aféře, která vedla až k pádu premiéra Grosse - kupuje celý státní dluh Česka.

Nejkritičtější je hra k politikům ČSSD, ale ušetřen není ani šéf ODS Mirek Topolánek (prezident Václav Klaus třeba našeptává pražskému primátorovi Pavlu Bémovi, že bude dobrý předseda).

"Je to podáno vtipnou formou, ale aby se zároveň divák zamyslel nad českou politikou. Není to agitka pro žádnou stranu a věřím, že by se to mohlo hrát i po volbách," řekla v neděli Klestilová.

Trochu jiný názor má představitel hlavní role - Bohumil Klepl, který vystupuje v trojroli Miloše Zemana, Vladimíra Špidly a Jiřího Paroubka. "Beru to jako recesi. Neměl by se tomu přikládat větší význam. A samozřejmě to představení má význam jen do voleb," míní Klepl.