Divadlo hranice nešetří

Český Těšín, Cieszyn - Mezinárodní divadelní festival Na hranici odehrávající se střídavě v polském Cieszyně a Českém Těšíně, vstupuje do čtvrtého dne konání. Zahájí jej soutěžní představení Wodewil miejsky v podání divadla Teatr Strefa Tiszy. Soubor v něm využije prostředí a architekturu cieszynského náměstí - Rynku, kde vystoupí ve dvě hodiny odpoledne. Zhruba o hodinu a půl později se v Domu Narodowym představí plocký Teatr Dramatyczny.
Divadlo, které do svého repertoáru pravidelně zařazuje česká dramata, nabídne divákům nostalgickou lyrickou komedii s baladickými prvky Bláha a Vrchlická od Mirko Stiebera. Mezinárodní taneční skupina Deja Donne připravila na pátou hodinu v Tetru im. Adama Mickiewicza vystoupení Aria Spinta.

Jejich "New-age taneční kabaret vybudovaný na principech cirkusových nebo varietních klauniád" bude spolu s jinými usilovat o hlavní cenu festivalu v podobě Zlomené závory. Třetí soutěžní představení dne nabídne Divadlo Slovenského národného povstania z Martina v podobě kontroverzní úpravy klasického Moliérova kusu Don(a) Juan(a). Tentokráte ale již v budově Těšínského divadla, v sedm hodin večer.

Festival také nabízí pokračování divadelního fóra Hyde Park u Kulturního a společenského střediska Střelnice. Ve čtyři hodiny odpoledne jej zahájí Divadlo Continuo, poté následují: Teatr Aspect Espace, Workshop Stolarski, Temperka nebo Baudelairova poezie Divadla v negližé. Program zpestří hudební formace Bliss Full Creatures, Glider, Einsam und Blind a polský bard Jacek Kaczmarski. Vrchol večera však bude patřit Létajúce Fríde od nitranského Teatra Tatro.