Colemanovy hity vznikly omylem

  • 1
Britská skupina Killing Joke vedená Jazem Colemanem, kterého zná veřejnost z cenami ověnčeného tuzemského filmu Rok ďábla, se v neděli zastaví v brněnském klubu Fléda. "Ovlivnili jsme dvě generace. Jsme skutečný underground. Pokud snad máme nějaké hity, vznikly omylem," prohlásil Coleman.

Se svou kapelou, která si koncertní šňůrou připomíná sedmadvacet let od svého vzniku, začne hrát úderem jedenadvacáté hodiny.

Killing Joke si získali fanoušky drsným a temným rockem ovlivněným hudbou nastupující new wave i smyslem pro černý humor.

Brněnské vystoupení se mělo původně uskutečnit až v úterý. "Kapela již musí být po víkendu zpět v Londýně kvůli promo akci svého vydavatelství. Bohužel to jejich manažer oznámil náhle až při rozjetí kampaně, když už jsme třeba měli vytištěné tisíce letáků se špatným datem," komentoval nedělní termín pořadatel koncertu Tomáš Ondráček.

Skupinu Killing Joke letos čekají koncerty v Londýně, ale i v Asii, na Blízkém východě, v USA a Austrálii. Šňůra má skončit téměř za rok na Novém Zélandě, kde Coleman nyní žije. O brněnský koncert je podle Ondráčka zájem i v zahraničí.

"Máme objednávky z Anglie. Přijali jsme tři rezervace lístků fanoušků z Londýna, kterým jsme doporučovali i ubytování."

Killing Joke předstoupí před české publikum celkem čtyřikrát. Vedle Brna je čeká koncert v Praze, v Horšovském Týně na Plzeňsku a ve Vroutku na Karlovarsku.

"Budeme hrát hudbu z celé naší kariéry. V australském Sydney uvedeme v říjnu svá symfonická aranžmá," řekl Coleman.

Na sedmdesátá léta, kdy postpunková kapela začínala, vzpomíná jako na dobu, kdy všichni bydleli jen pár ulic od sebe. Coleman na České republice kritizuje korupci a přetrvávající komunistické myšlení.

"Skoro bych řekl, že Česká republika vstoupila do Evropské unie příliš brzy," konstatoval Jaz Coleman.