Hasiči dohašují požár pole u Vojtanova na Chebsku, který zničil příhraniční...

Hasiči dohašují požár pole u Vojtanova na Chebsku, který zničil příhraniční prodejní stánky. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Kvůli suchu začal v Karlovarském kraj platit zákaz ohňů i parních lokomotiv

  • 0
Silné sucho, téměř žádný déšť a vysoké teploty přiměly vedení Karlovarského kraje vyhlásit období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů. Od dnešního dne je v kraji zakázáno především zapalovat ohně, zemědělci také musí zabezpečit techniku při žních.

„Již delší dobu přetrvává suché a horké počasí, což může přispět k vyššímu počtu požárů na území regionu. Proto po dohodě s hasičským záchranným sborem přistupujeme k opatřením, jež by vzniku požáru měla zabránit. Jsem přesvědčen, že to občané budou chápat jako nutné kroky, které je třeba udělat, aby k požárům nedocházelo,“ sdělil hejtman Petr Kulhánek.

V lesích, na polích, loukách nebo v parcích je od středy zakázáno mimo jiné rozdělávat a udržovat oheň, odhazovat hořící nebo doutnající předměty, pálit klest a zbytky po těžbě v lesích, ale také provozovat jízdy parních lokomotiv, používat pyrotechnické výrobky, létající přání, pochodně nebo lampiony s otevřených ohněm.

Zdroje požární vody z umělých nebo přírodních nádrží se mohou používat jen k hašení požárů.

Opatření platí také pro zemědělce, kteří už začali se sklizní. Svou techniku musejí vybavit lapači jisker a ke každému stroji musí přidat ještě další vodní nebo pěnový hasicí přístroj s minimálním objemem hasiva 9 litrů.

Na místě sklizně musí mít i techniku schopnou upravit půdu tak, aby vznikl ochranný pruh na zamezení rozšíření požárů.

Už v pondělí museli hasiči vyjíždět k několika požárům polí, další je zaměstnal v úterý odpoledne ve Vojtanově na Chebsku. Tam kromě části pole shořelo i několik prodejních stánků na místní tržnici.

Karlovarský kraj letos patří mezi regiony, v nichž za poslední měsíce nejméně pršelo. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu je téměř na všech řekách v kraji stav průtoků označený za sucho. Některé obce s rozšířenou působností začínají zakazovat odběry z povrchových vod, a to hlavně na Karlovarsku.

Dlouhodobý nedostatek srážek se začal už projevovat i u podzemních vod. Podle údajů hydrologů je Karlovarský kraj spolu s jihem Ústeckého kraje a západní částí Plzeňského kraje na tom nejhůře z celého Česka. Hydrologové označují tento stav za „mimořádně podnormální“.

I když přes západ Česka v posledních týdnech prošlo několik vln dešťů nebo bouřek, Karlovarskému kraji se většinou vyhnuly. Za posledních několik týdnů tak pršelo pouze lokálně. Lze to pozorovat zejména na Ohři. V Citicích nad Sokolovem má řeka nyní jen 61 centimetrů výšku hladiny, přičemž průměrně v roce je na 117 centimetrech. V karlovarských Drahovicích má Ohře výšku hladiny 35 centimetrů, průměrný stav za celý rok je zde 73 centimetrů.

,