Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je libo jedlový salát? Profesor objevuje taje historické gastronomie

  15:36
Profesor Gotthard Bruno Schicker si položil otázku, zda lze najít v dnešním globalizovaném světě něco skutečně lokálního. A našel odpověď: krušnohorskou kuchyni.
Profesor Gotthart Bruno Schicker propadl kouzlu krušnohorské kuchyně.

Profesor Gotthart Bruno Schicker propadl kouzlu krušnohorské kuchyně. | foto: Petr Kozohorský, 5plus2.cz

Čeští dosídlenci a jejich potomci o ní prakticky nic nevědí a pamětníci na německé straně pomalu vymírají. Schicker věděl, že musí jednat rychle.

Začal zpovídat poslední pamětníky, studovat kuchařky a poté sepsal knihu Erb-Gerichte, která zanedlouho vyjde i v Čechách pod názvem Pokrmy našich předků. Je to vůbec první ucelené dílo, které pojednává o tradičním jídle a stolování v Krušnohoří. Typické recepty v ní samozřejmě nechybějí.

„Krušnohorská kuchyně není jen kuchyně chudých lidí. Jde o kuchyni velmi bohatou i co do rozmanitosti společenských vrstev, od rolníků až po aristokracii,“ říká.

Ovlivnily ji mnohé národy, ať už to byli Francouzi nebo třeba Italové, od kterých pocházejí rolády. „Jak se lidé v průběhu staletí stěhovali, každý si něco přidal,“ líčí.

Protože neexistují krušnohorské kuchařky, zkoumal profesor Schicker rozličná díla. Nevynechal ani legendární Magdalenu Dobromilu Rettigovou, jejíž recepty jsou prý krušnohorskému kulinářskému umění velmi blízké. Schicker se snaží vrátit na jídelní lístky pochutiny jak z rybí, tak třeba bramborové kuchyně.

Pro tu byly typické například škubánky, vdolky či máslem maštěné bramborové placky zvané Kouřící dívka z Tannenberku.

Samozřejmostí jsou knedlíky, které podle profesora Schickera pocházejí ze Saska. Ty klasické, jež kuchaři a kuchařky vyráběli zejména z bramborového těsta, však na české straně po roce 1945 vystřídaly knedlíky s převahou mouky. Pro krušnohorskou kuchyni byly charakteristické bylinky, ale také jehličnany. Profesor Schicker tuto část označuje jako sennou kuchyni.

„Je velmi zdravá a mnohostranně využitelná. Můžeme ji aplikovat mnoha způsoby,“ vypráví. Z mladých jedlových špiček lze podle něj připravit například chutný salát, ze smrku zase med nebo zmrzlinu. „Naše chutě se za posledních pět set let změnily a naším úkolem je opět je oživit,“ říká.

Zajímají ho i kulturní tradice spjaté se stolováním Krušnohorců. Například od adventu do 6. ledna dodržovali pravidlo devíti chodů, z nichž každý měl svou vlastní symboliku. Třeba klobása nebo vepřová pečeně podávaná s čočkou měla rodině přinést víc peněz. Autora krušnohorské kuchařky těší, že některé typické lokální přísady zažívají v kuchyni svou renesanci.

Jedná se například o pivo, které horalé přidávali do roztíratelného sýra Trakař, nebo jím vylepšovali chuť pečených zajíců či králíků.

  • Nejčtenější

Papoušek si ze stresu vytrhal peří, svého zachránce teď zahrnuje polibky

27. května 2024  12:56

Nejen pro radost, ale i jako záchranná stanice pro papoušky funguje chov exotických ptáků Martina...

Termín je na hraně, ale stále platí. Dálnice D6 bude hotová v roce 2028

28. května 2024  9:31

V těsné koordinaci s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) chystá Karlovarský kraj výstavbu obchvatu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

U Sokolova spustili stáčírnu nápojů, ročně naplní až 150 milionů plechovek

23. května 2024  14:09

Až 150 milionů kusů plechovek s nápoji chce ročně stáčet společnost Bofillex, která spustila provoz...

Vandal, jenž ničil auta dlažebními kostkami, je ve vazbě. Řádění natočil svědek

25. května 2024  21:59

Až deset let vězení hrozí čtyřicetiletému výtržníkovi, který v noci na čtvrtek poškodil v Karlových...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Senior věděl, že ho okrádá falešná sociální pracovnice. Opět ji pustil do bytu

23. května 2024  10:14

Pocit osamělosti někdy přiměje seniory snášet těžko pochopitelné věci. Třeba i vědomí, že je...

Karlovy Vary lovily v Norsku. Přichází reprezentační útočník Salsten

30. května 2024

Hokejisty extraligových Karlových Varů posílí norský reprezentační útočník Eirik Salsten. Účastník...

Čeští volejbalisté v Evropské lize poprvé prohráli, s Finskem v tiebreaku

30. května 2024  21:13

Čeští volejbalisté ve zlaté Evropské lize po čtyřech výhrách poprvé prohráli. V Karlových Varech...

Lázeňské lesy otevřou trail pro horská hola, aby skončily nelegální sjezdy

30. května 2024  15:56

Příznivci adrenalinu na horských kolech už pravděpodobně nebudou mít důvod vytvářet v karlovarských...

Divoké parkování u mariánskolázeňské nemocnice skončí, přibude padesát míst

30. května 2024  12:31

Nové parkoviště pro přibližně pět desítek automobilů plánuje na pozemcích v sousedství nemocnice...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...