Tisková konference k 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary...

Tisková konference k 55. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v tiskovém sále hotelu Thermal. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Návštěvníci MFF se do kina dostanou jen s páskou prokazující bezinfekčnost

  • 7
Letošní 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary budou doprovázet přísná protiepidemická opatření. Pod heslem Do kina s páskou už je organizátoři představili s tím, že se týkají každého, kdo na festival přijede. A to včetně VIP hostů.

Do festivalových prostor i na filmová představení se dostane jen ten, kdo bude mít na ruce kontrolní pásku potvrzující bezinfekčnost. Diváci budou muset mít po celou dobu zakryté dýchací cesty respirátorem nebo nanorouškou. 

„Respirátory se proto chystáme i rozdávat. Budeme totiž požadovat, aby lidé měli zakrytá ústa a nos nejen v kinosálech, ale i ve všech vnitřních prostorách. A je potřeba, aby to bylo respektováno,“ uvedl Kryštof Mucha, výkonný ředitel festivalu.

Pro vstup do kinosálů a festivalových prostor tak letos nebude stačit jen platná vstupenka, ale i platná kontrolní páska, vydaná na základě QR kódu z Certifikátu EU COVID-19.

Organizátoři proto návštěvníkům doporučují stáhnout si mobilní aplikaci Tečka, díky níž se rychle a spolehlivě údaje o provedeném očkování, prodělané nemoci či testování prokážou.

Kontrolní pásky zároveň nebudou návštěvníci dostávat přímo u vstupu do kinosálů, ale pouze na stanovištích Covid Control Teamu u pokladen a v akreditačních centrech hotelů Thermal a Pupp nebo od brigádníků mobilních Covid Control Teamů. Ty se budou pohybovat u pokladen a před vstupy do prostor festivalu.

Jednotlivá pracoviště budou viditelně označena a mobilní Covid Control Teamy lidé poznají podle bílých reflexních vest. 

Každý návštěvník dostane po prokázání bezinfekčnosti pásku přímo na ruku, nebude tak možné ji vyzvednout a předat někomu dalšímu.

„Covid Control Teamy čítají přibližně stovku lidí. Celkově se pak na pořádání festivalu podílí na patnáct stovek lidí, což je více než v minulosti. Pro naše brigádníky zároveň platí úplně stejná pravidla jako pro kohokoliv jiného. Tedy očkování a antigenní či PCR testy,“ upozornil Mucha.

Pravidla pro neočkované

Testování návštěvníků, hostů i členů realizačního týmu, kteří nejsou naočkovaní, zajistí společnost Anygence ve spolupráci s Karlovarskou krajskou nemocnicí.

„Testovací místa budou rozmístěna ve Smetanových sadech a v hotelu Pupp. Pro účely testování realizačního týmu bude v provozu testovací místo přímo v hotelu Thermal,“ uvedla mluvčí nemocnice Markéta Singerová. 

Všechna místa budou otevřena po celou dobu trvání festivalu denně od 8 do 22 hodin. Na místě bude působit i mobilní testovací tým, který bude v případě potřeby vyjíždět do terénu.

„Spustili jsme už také uživatelský web, kde se mohou lidé na test v Karlových Varech registrovat dopředu,” uvedl generální ředitel společnosti Anygence Jakub Schůrek. Odkaz na registraci naleznou návštěvníci na oficiálních webových stránkách festivalu.

O tom, zda bude počet testovacích míst a jejich provozní doba stačit, se ale zatím jen spekuluje. „Nemáme totiž představu o tom, jaká bude ve skutečnosti festivalová návštěvnost. Dopředu jsme nevěděli, jak bude možné využívat kapacitu jednotlivých sálů, takže jsme nemohli dělat online rezervace. Vycházíme tak jen z informací, které máme v tuto chvíli od ubytovatelů, a ti předběžně potvrzují opravdu velký zájem, vysvětlil Kryštof Mucha.

„Ve společnosti Anygence jsou ale odborníci, kteří už dělali několik festivalů či natáčení v Praze a vědí tedy, s čím mohou počítat. Kapacita testování je tedy nastavená tak, aby stačila,“ dodal.

Výkonný ředitel festivalu ale zároveň připouští, že nejméně starostí bude mít skutečně ten, který si při příjezdu vyzvedne černou pásku. „Ta je jen pro očkované a s ní už pak nemusí návštěvník vůbec nic řešit a všechno bude mít mnohem jednodušší,“ vysvětlil Mucha.

Karlovarská krajská nemocnice také po dobu festivalu zřídí u pokladen na horním parkovišti hotelu Thermal mobilní očkovací místo. To povede krajská koordinátorka očkování a lékařská ředitelka Karlovarské krajské nemocnice Dagmar Uhlíková.

„Chceme využít festivalového dění a poskytnout zájemcům snadnou možnost nechat se očkovat a to jedinou dávkou vakcíny Janssen bez nutnosti předchozí registrace. Naší snahou je oslovit mladší generaci a dát jim možnost spojit příjemné s užitečným,” doplnila Uhlíková. Očkovací místo bude v provozu denně od 12 do 20 hodin.

Méně filmů, ale více projekcí

Organizátoři karlovarského filmového festivalu na poslední tiskové konferenci také představili dvě exkluzivní premiéry. První je webová série Rapstory, v níž Šimon Šafránek mapuje historii rapu v České republice, druhou je erotické drama Benedetta režiséra Paula Verhoevena, který má na svém kontě snímky jako Základní instinkt či Hvězdná pěchota.

Na festivalu se letos představí méně filmů, organizátoři ale zvýšili počet repríz. „Většinu snímků budeme promítat čtyřikrát až pětkrát,“ potvrdil Karel Och, umělecký ředitel festivalu.

Na něm se letos představí 127 celovečerních a dokumentárních snímků. „Je to asi o dvacet méně než v jiných letech. Zeštíhlovali jsme ale v okrajových kategoriích, obě hlavní mají jako obvykle po dvanácti titulech,“ podotkl Och.

Prodej lístků na jednotlivá představení začne ve čtvrtek v devět hodin ráno na pokladnách u hotelu Thermal. Od pátku budou otevřené od osmi do půlnoci. Pokladen je v Karlových Varech celkem 25. Projekce se budou odehrávat ve dvanácti kinosálech v Karlových Varech.

,