Vnoučata tvůrců karlovarského hotelu Thermal bojují o jeho budoucnost

  12:04
Citlivě opravený hotel Thermal má obrovský potenciál. To tvrdí zástupci iniciativy Respekt Madam, kteří se postavili za dílo manželů Věry a Vladimíra Machoninových. Jedním z členů je i jejich vnučka Marie Kordovská.

Marie Kordovská, vnučka autorky projektu hotelu Thermal Věry Machoninové. | foto: Petr Toman, MF DNES

Specifický pohled, odvážný rukopis. Taková je tvorba architektů Machoninových, kteří v Karlových Varech zanechali hotelový komplex Thermal. Jejich vnoučata Marie a Jan Kordovští bojují společně s několika přáteli o to, aby stát přistupoval k jeho plánované rekonstrukci co nejcitlivěji.

„Thermal je pro mě oproti jiným domům mých prarodičů specifický tím, že jde o kulturní stánek, veřejnou budovu pro lidi a hlavně o festivalový palác, což je pro mě úzce spojené s kulturou, kterou miluji. Byla bych ráda, kdyby ho mohli místní lidé opět využívat k plavání, tanci a návštěvě kina a kavárny,“ říká Marie Kordovská.

Už pár let působíte v iniciativě Respekt Madam – za architekturu manželů Machoninových. Zvedla zájem o brutalistická díla?
Zájem se zdvihá, ale samozřejmě to není naše zásluha. Spíš to souvisí s tím, že všechny domy poválečné architektury z 60. a 70. let, například Transgas, Hotel Praha, obchodní dům Ještěd v Liberci či právě Thermal, jsou ohrožené, zbourané, čeká je bourání, anebo se špatně zrekonstruovaly. Veřejnost má tyto stavby úzce spojené s minulým režimem, ale nyní dorůstá moje generace, která nežila za komunismu. Koukáme na ty domy jako na architekturu a nemáme vůči nim ten, samozřejmě pochopitelný, odpor. Zároveň odborníci na akademické úrovni posledních pár let mluví o tom, že téměř 30 let po revoluci pomalu začínáme mít dostatečný odstup, abychom ty domy mohli zhodnotit.

Co iniciativa přinesla vám osobně?
Jsem ráda, že jsme to s bráchou nenechali plavat, i když je to v uvozovkách jenom babiččin dům. Připadá mi důležité, zastat se prarodičů, převzít po babičce štafetu a pokračovat v jejím předchozím boji za to, aby se k těmto domům přistupovalo citlivě. Těší mě podpora, kterou od lidí dostáváme. Ještě mi nikdo do očí neřekl, že se třeba jenom přiživujeme. Většinou jsou rádi, že se někdo zajímá o Vary i mimo festival.

Vaše iniciativa se do Karlových Varů vrátila po roce, aby diskutovala s lidmi a dělala komentované prohlídky Thermalu. Jaký má za sebou hotel rok?
Thermal má za sebou hodně náročný rok. Myslím dokonce, že za tu dobu, co se mu věnujeme, je to pravděpodobně ten nejhorší. Nedostal památkovou ochranu, bazén se nechává na pospas osudu, projekty na jeho rekonstrukci nevypadají nadějně a ještě se ve Varech proti Thermalu objevila jakási v uvozovkách antikampaň jednoho místního architekta. Bude to ještě složité, ale neztrácíme naději. Letos ale hodně vnímáme, že nebude lehké pokračovat dál ve snaze o jeho citlivou rekonstrukci.

O jeho opravě se hovoří už dlouho, letos už by snad konečně měla začít.
Tohle už se říká třetí rok, ale možná opravdu začne, protože vloni přišel Thermal o možnost stát se památkově chráněným. Umožňuje to majitelům, aby si s ním dělali, co chtějí. Naším jediným želízkem v ohni jsou autorská práva, na ta se ale v Čechách moc nehledí a velmi těžko se vymáhají. Památková ochrana byla jakási pojistka citlivé rekonstrukce a tím, že padla, v cestě už nestojí nic.

Spolupracuje někdo s vaší babičkou ohledně rekonstrukce?
Babička hodně komunikuje skrze nás s bratrem a naší mámou. Jakýsi dialog tam probíhá, ale většinou přes právní zástupce a poslední rok už se jen odkládají schůzky na další termín. Nastalo takové vyčkávací období. Čekáme na první plány, které by mohla babička zhodnotit.

Marie Kordovská (*1992)

  • studuje teorii a dějiny umění na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.
  • je členkou iniciativy Respekt Madam – za architekturu manželů Machoninových, která čítá 4 lidi, včetně jejího bratra Jana. Machoninovi mají celkem devět vnoučat.
  • mezi díla architektů Věry (*1928) a Vladimíra (1920 – 1990) Machoninových patří kromě Thermalu například obchodní dům Kotva v Praze, Dům bytové kultury v Praze či budova českého velvyslanectví v Berlíně. Nejvýznamnější projekty vytvořili Machoninovi v ateliéru Alfa na konci 60. let. Zvítězili v několika veřejných architektonických soutěžích, k realizaci podle jejich návrhů došlo až během normalizace.

Má tedy chuť se na tom podílet?
Ano, před pár dny jsem s ní mluvila a ona říkala, že se musí bojovat do poslední chvíle, nesmí se to vzdát. Vzhledem k tomu, že jí bude v září devadesát, tak mám pocit, že je občas odhodlanější než já.

Součástí plánů je i proměna bazénu a přilehlé budovy v moderní lázeňsko-regenerační centrum s prvky wellness. Co tomu říkáte?
Víme o tom jen z médií a obáváme se toho. Občas slyšíme, že by chtěli bazén zkrátit. Ten dlouhatánský bazén, kde mohli lidé skákat a byla v něm termální voda, byl jedinečný. Nerozumím tomu, proč by se měl měnit na lázeňsko-regenerační centrum. Domnívám se, že bazén by měl být pro lidi a prvky wellness tam mohou být někde schované.

Obyvatelé města označili v letošní anketě magistrátu vypuštěný a chátrající bazén za jeden z největších problémů Karlových Varů. Překvapuje vás to?
Myslela jsem si, že se v anketě třeba objeví, ale nevěděla jsem, že to bude problém číslo jedna. Dokazuje to to, co říkáme celou dobu. Bazén má být pro lidi. Součástí festivalového centra se v první řadě stal proto, že město tehdy řeklo, že v něm chce bazén, neboť ve Varech scházel. Odjakživa se tedy vymýšlel pro místní, ti ho chtěli a chtějí.

Pociťujete obavy i v souvislosti s opravou samotného hotelu?
Ano. Chtěla bych ale zdůraznit, že se nesnažíme rekonstrukci zabránit. Souhlasíme, že hotel potřebuje zrekonstruovat, je v hrozném stavu, víme to a chápeme, proč to tam lidi nemají rádi. Je jim tam nepříjemně. Zároveň však víme, co má za potenciál.

Jak lze podle vás docílit kvalitní rekonstrukce?
Jedeným způsobem je geniální architekt, který ji skvěle navrhne, bude se věnovat detailům a ctít původní záměr. Když se to nestane, vznikne z toho stejný kočkopes, jako postupnými rekonstrukcemi vzniká od roku 1990. Z toho, co zatím víme, projekty nikdy neměly architekta, dělali to stavaři. Ve vší úctě k nim, nejsou to geniální architekti. Musí to být osobnost, která potlačí svoji kreativitu ve prospěch toho, co už tam je. Jedná se o rekonstrukci, nikoli novostavbu, proto se obávám, že to nedopadne dobře. Dalším velmi ošemetným tématem je, že se na tom šetří. Rozumíme, že peněz asi není dost, ale zároveň je to významná architektura. Thermal se přitom může stát významným zástupcem brutalismu, který z Čech mizí.

Takže by se mohl stát další atrakcí pro Karlovy Vary?
Samozřejmě. Aniž bych chtěla přirovnávat svoji babičku k Le Corbusierovi nebo podobně významným architektům, tak když jedete na dovolenou do Paříže a už jste viděla Eiffelovku a všechny tyto věci, tak si zajedete do vily Savoye nebo jeho ateliéru, protože jsou to skvělé příklady moderní architektury. Když jedete do Londýna, tak kromě těch základních věcí můžete jít i do centra Barbican, které je zrekonstruovaným brutalistickým komplexem v centru Londýna. Lidé tam najdou divadlo, kulturní centrum, které žije a je úžasné a příjemné. Hotel Ještěd, kam lidé jezdí za retro architekturou ze 60. let, jsem zase na stránkách CNN našla mezi deseti nejkrásnějšími hotely v Evropě coby ukázku skvělé rekonstrukce. Představte si, díky kvalitní rekonstrukci bychom měli ve Varech designový skvělý hotel, kam můžete jít na kávu a předvádět ho přátelům.

  • Nejčtenější

Jáchymovské katastrofy: město smetla povodeň a benzinka se propadla pod zem

15. března 2024

Premium Stalo se to téměř na den přesně 108 let od velkého požáru, který 31. března 1873 prakticky zničil...

Vybydlený dům hrůzy zmizí z mapy Chodova, radnice nechá objekt zdemolovat

14. března 2024  16:20

V zelenou plochu se v letošním roce změní lokalita Pod Železným dvorem v Chodově u silnice do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za úbytkem pstruhů jsou podle rybářů vydry, vědci vidí ale i jiné viníky

13. března 2024  13:30

Rybáři na Ašsku bijí na poplach. Z podhorských potoků a říček mizí pstruzi, důležití pro...

Chystá se další úsek cyklostezky, po dokončení propojí Česko s Německem

14. března 2024  13:15

Soutěží na dodavatele bude letos pokračovat výstavba páteřní cyklostezky Ohře. V plánu je úsek,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nežádoucí srbský hrdina Branković dožil v Chebu, tady se stal celebritou

18. března 2024  13:10

V dlouhém orientálním kaftanu a s vousy po kolena chodil na přelomu 17. a 18. století Srb George...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Moderní auto usnadní hasičům technické zásahy, nikdo ho už nepřeslechne

18. března 2024  16:20

Teď už hasiče z Chodova při cestě k zásahu nikdo nepřehlédne. Jejich nová automobilová cisterna na...

Nové nádraží už slouží cestujícím, moderní objekt teď ještě doplní zeleň

18. března 2024  14:25

Navážka kvalitní zeminy, dvě desítky vzrostlých stromů, úklid a úprava povrchů. Nové vlakové...

Nežádoucí srbský hrdina Branković dožil v Chebu, tady se stal celebritou

18. března 2024  13:10

V dlouhém orientálním kaftanu a s vousy po kolena chodil na přelomu 17. a 18. století Srb George...

Brána Doupova se otevře popáté, za ní čekají zajímavosti z Valče i okolí

18. března 2024  9:40

Prezentovat veřejnosti unikátnost místa a také rozvíjet spolupráci s odborníky z různých oborů. To...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...