Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Žďársku chovají ovce postaru. Zvířata na pastvině žijí i rodí jehňata

  10:02
Za dešťů, ve vichru, sněhu i vedru se po pastvinách v okolí Počítek na Žďársku prohánějí stáda ovcí. Zvířata masného a velmi odolného plemene Romney, jež tam už léta chová farmář Milan Daďourek, pobývají pod širým nebem celoročně. Stejně jako tomu je ve volné přírodě. A ovcím to viditelně prospívá.

Nejinak tomu bylo i letos zjara, kdy se s extrémními výkyvy počasí a nezvykle nízkými teplotami musely vyrovnávat nejen dospělé ovce, ale také čerstvě narozená jehňata. Na svět jich přišlo už ke třem stovkám, přičemž první začala přibývat 17. dubna. Hlavní ovčí babyboom nastal koncem měsíce a rození mláďat pokračuje i nyní.

„Letošní jaro bylo opravdu hodně chladné. Během dvou stěžejních týdnů, kdy se narodilo asi 90 procent mláďat, byla pouze dvě rána, kdy nemrzlo. A po dva dny probíhalo bahnění (rození jehňat - pozn. red.) vyloženě na sníh,“ shrnul Daďourek.

Mláďata, jež z vážných důvodů nemohou být s matkou, jsou odchovávána na umělém mléce. O ohradu se opírá chovatel Milan Daďourek.

V takových „sněhových případech“ jsou přírůstky i s matkami převezeny do zázemí v Počítkách. Snahou ale obecně je, aby tam zůstaly jen nezbytně dlouho, a vrátily se co nejdřív do stáda.

„Proto jsme na pastvině umístili i několik plastových přístřešků, co se používají třeba pro telata v kravínech. Když víme, že hlásí na noc mráz, ovce s čerstvě narozeným jehnětem v něm přečká to nejhorší, a přitom zůstane venku mezi svými,“ přiblížil Daďourek.

Když musí ovce pryč, je to znát na její psychice

Ovce se podle něj na pastvině prostě cítí lépe. Pokud ve vážných případech musí na delší dobu pod střechu mimo stádo, je to znát i na jejich psychice. Proto nemá-li matka a její mladé po porodu potíže a počasí nehrozí extrémy, veškerý rodinný život se odehrává pod širým nebem.

Období bahnění znamená pro ovčáka i jeho pomocníky každodenní přítomnost u zvířat, bez ohledu na klima. „Pravidelně je kontrolujeme ráno i odpoledne. Musí se projít celá pastvina, zjistit, jak prospívají mláďata, jak jsou na tom ovce, zda někde nenastaly nějaké problémy. Dle situace si pak rozdělíme práci,“ přiblížila Jana Padalíková z Farmy Počítky.

A práce je někdy nad hlavu. Letos se třeba během jednoho dne rozhodlo přivést své potomky na svět hned devatenáct ovcí. A ne vždy je porod nebo následná souhra matky s mládětem bez komplikací. Obzvláště jehnice - roční ovce mající jehně poprvé, mohou mít při bahnění potíže, a na svět je mláděti potřeba někdy pomoci. Pozornost vyžaduje i­ rození vícero mláďat – letos to byly na pastvině i dvoje čtyřčata.

Ovčák někdy musí řešit i smutné situace

Občas se stane, že některá ovce, zvlášť je-li to jehnice, od sebe například jedno z dvojčat odhání. I pak musí zasáhnout do jinak přirozeného děje farmáři. „Pokud se ji nepovede přesvědčit, snažíme se jehně podstrčit jiné ovci, která třeba o mládě přišla. Když se ani to nepovede, odchováváme tato jehňata sami na umělém ovčím mléce. To je ale vždy až ta poslední varianta,“ míní Daďourek.

Někdy musí řešit ovčák i smutné situace - jehně může zadávit pes, jemuž se povede proniknout do ohrady, případně také liška.

Na farmě nyní chovají kolem dvou stovek ovcí a dále přes sto beranů, kteří jsou ale nyní na jiné pastvině za vsí. „Není to proto, že by berani matky s jehňaty nějak ohrožovali, ale jednoduše jsou hodně žraví, takže by spásli většinu nejlepší trávy. Té je navíc letos kvůli chladnému jaru i tak málo,“ podotkl farmář.

Samci se samicemi se zase potkají na podzim v období říje, zpravidla v listopadu, kdy vybraný beran vyfasuje menší pastvinu a k ní harém čítající kolem čtyřiceti partnerek. Jak si budoucí rodiče vedou, může ovčák sledovat díky kšírům s křídou, jimiž je beran vybaven. Barevně označena je pak ovce, s níž už samec pracoval na zakládání další generace. Pokud si ovce s vybraným partnerem nepadne do oka, má možnost případně volit ještě ve druhém kole na společném zimovišti.

Ne všechna zvířata využívá Milan Daďourek pro vlastní chov. Někteří jeho berani putují například do chovů po celé republice i v cizině.

Stádo beranů opět obsadí Zelenou horu

Zhruba třicetihlavé stádo se na svahy kolem žďárské památky zapsané na seznamu UNESCO vrátilo po téměř dvou stoletích.

Zhruba dvacetihlavé stádo ovcí z Počítek oživilo loni severozápadní svah u kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Pro spásaní těžce přístupných travnatých ploch pod žďárskou památkou UNESCO byli zvoleni berani. Ti téměř nebečí, takže nedocházelo ani k narušování piety sousedního hřbitova. 

Jelikož se pastva poblíž kostela osvědčila, proběhne i letos, navíc ve větším. „Pasená plocha se rozšířila z 1,2 na 2,1 hektaru. Ovce letos budou moci až ke hřbitovní zdi, kde by měly mít klidovou zónu,“ uvedl žďárský starosta Martin Mrkos.

Oproti loňsku je připravena i stabilní ohrada ze štípaných akátových kůlů doplněných tyčovinou a farmářským pletivem s velkými oky, jež není příliš nápadné. 

„Zásadním přínosem zbudování stabilní ohrady je kromě její vyšší estetické hodnoty oproti ohradníkům i možnost průchodu ohradou a větší kontakt se zvířaty,“ zdůraznil Mrkos. Do ovčího revíru budou moci zájemci vstupovat díky takzvaným texaským branám. Jde o rošty k tomuto účelu běžně používané, jimž se zvířata vyhýbají, lidé po nich ale bez potíží přejdou. „Prosíme návštěvníky, aby při jejich přechodu přesto dbali zvýšené pozornosti a dávali pozor na své děti,“ upozornil starosta. Do ohrady by měli lidé vstupovat ideálně bez psů. Je-li ale průchod s nimi nutný, musí být s náhubkem a na vodítku.

Pastva na Zelené hoře má mimo jiné eliminovat obrůstající dřeviny původního lesa a nevhodné rostliny, třeba expanzivní trávu třtinu křovištní, jež utlačuje další vegetaci. Cílem je druhově pestrá a stabilní louka. Žádoucí druhy byly loni i dosety, v boji s těmi nežádoucími pomáhá i poloparazitický kokrhel luštinec.

„Novinkou je, že od letoška je plocha zařazena do monitoringu vědeckého výzkumu Vliv pastvy velkých zvířat na management trávo-bylinných společenstev prováděný týmem biologů Masarykovy a Jihočeské univerzity. „Byly definovány pokusné plochy, na nichž se bude během následujících čtyř až pěti let sledovat vývoj společenstev,“ objasnil Mrkos.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

Nejprve hasil požáry v Jihlavě německý sbor, před 100 lety vznikl český

1. května 2024  9:21

Ke stému výročí založení jihlavského sboru dobrovolných hasičů vyšla kniha mapující jeho historii...

Na Pelhřimovsku hořelo dvanáct hektarů lesa, ze vzduchu shazoval vodu vrtulník

30. dubna 2024  14:34,  aktualizováno  16:24

U Horní Cerekve na Pelhřimovsku odpoledne hořelo 12 hektarů lesa, byl vyhlášen třetí stupeň...

Křižovatka bude mít chytré semafory. Brodský obchvat zpomalí, obávají se řidiči

30. dubna 2024  14:21

Město Havlíčkův Brod začalo s proměnou křižovatky severovýchodního obchvatu s Kyjovskou ulicí. Chce...

Hroši chtějí uspět i v Super Cupu, posily lovili v Jižní Americe

30. dubna 2024  10:48

V letech 2016–2020 dokázali tři z pěti po sobě jdoucích sezon zakončit ziskem mistrovského titulu....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...