Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Křižovatka bude mít chytré semafory. Brodský obchvat zpomalí, obávají se řidiči

  14:21
Město Havlíčkův Brod začalo s proměnou křižovatky severovýchodního obchvatu s Kyjovskou ulicí. Chce ji nechat upravit, rozšířit, doplnit o přechod pro chodce a osadit semafory. Jeho počínání má však spoustu kritiků mezi řidiči. Ti tvrdí, že takové věci na obchvat nepatří a že zpomalí dopravu.

Myšlenku osadit frekventovanou křižovatku světelnou signalizací začalo vedení radnice intenzivně prosazovat v průběhu výstavby jihovýchodní části obchvatu. Počítalo s velkým nárůstem hustoty provozu a kvůli tomu problematickým výjezdem z vedlejších ulic, což se nakonec i ve velké míře potvrdilo.

„Mnoho let cítíme tlak obyvatel této lokality, zejména ze Žižkova, abychom s křižovatkou něco udělali. Průmyslová zóna za obchvatem se rozrůstá, vznikají nové provozy, jezdí tam čím dál víc aut. A stále je tu potenciál dalšího růstu,“ vysvětluje místostarosta Libor Honzárek, proč město semafory prosazuje.

ŘSD se nápad nelíbil, nakonec však souhlasil

V dopravních špičkách tu vznikají kolony. Kvůli hustému provozu se tu občas čeká dlouhé minuty. „Zejména odbočit vlevo – jak od Žižkova, tak z průmyslové zóny – je skoro nemožné,“ upozorňuje Honzárek.

Nápad se semafory zpočátku Ředitelství silnic a dálnic, jež je vlastníkem obchvatu, odmítalo. Jeho zástupci tvrdili, že semafory na takovou silnici nepatří, že dopravu jen zbrzdí a hodnotu obchvatu tím devalvují. Nakonec ale podlehli argumentům města a úpravy křižovatky povolili. Práce přijdou na zhruba osm a půl milionu korun.

Mnozí řidiči však zůstávají neoblomní. Ti, kteří na Žižkově nebydlí a křižovatkou z vedlejších ulic denně nejezdí, semafory dál kritizují.

„Semafor na obchvat nepatří, to je prostě špatně. Brutálně to zasáhne plynulost dopravy, která má být přeci hlavní výhodou obchvatu. A ještě tím docílíte, že vyženete část dopravy z obchvatu zpátky do města,“ obává se v diskusi na facebookovém profilu města Karel Kadečka.

Lidé chtějí na brodském obchvatu další semafory, vedení města souhlasí

„Když konečně je provoz v Brodě alespoň trochu plynulý, tak potřebujeme nové semafory, abychom ho zase rozhodili? Další krok zpět místo vpřed,“ nelíbí se instalace semaforů ani Janě Málkové.

Diskutující se obávají především rozjezdů kamionů. Křižovatka se totiž nachází v poměrně prudkém kopci. Rozjet se, zvlášť v zimě, může být pro některá naložená auta problém. A trpět budou řidiči za nimi. „Bude to příjemný pojezd po obchvatu maximálně padesátikilometrovou rychlostí,“ zmiňuje Tomáš Venc.

Semafory mají reagovat na hustotu dopravy

Osazení křižovatky světelnou signalizací ale má i své zastánce. Zejména právě mezi těmi, kteří tu často z vedlejších ulic vyjíždějí. „Ve špičce nelze vyjet na obchvat ze směru Konečná, proto semafory,“ zdůrazňuje například Zdena Nevoralová.

Podle Honzárka půjde o takzvaně chytré semafory, jež dokážou podle množství aut vyhodnotit, které směry zrovna pustit. Jednoznačně prioritní bude obchvat.

„Semafory budou fungovat podobně jako na nedaleké křižovatce s Chotěbořskou ulicí. Nebudou napojeny na žádnou zelenou vlnu, budou reagovat na intenzitu provozu v konkrétních směrech,“ dodal místostarosta.

Přibude i přechod pro chodce a osvětlení

Mnohé řidiče rovněž zaskočila délka stavby. Osazení křižovatky semafory a s tím spjatá omezení mají dle městských webových stránek trvat až do konce srpna. Jak ale Libor Honzárek upozornil, nejedná se jen o vztyčení čtyř sloupů. Během úprav dozná podstatných změn celá křižovatka.

Drobně se upraví rádius, doplněno bude odvodnění. Ve směru z průmyslové zóny k obchvatu se Kyjovská ulice rozšíří, přebudují se vjezdy do navazujících provozoven a přibudou chodníky. Doplní se veřejné osvětlení a nově zřízen bude i přechod pro chodce.

„Do práce tu chodí spousta lidí, ti potřebují obchvat bezpečně přejít,“ argumentuje Honzárek. Kritici namítají, že zhruba dvě stě metrů nad křižovatkou je přes obchvat lávka. Ta je ale podle místostarosty daleko, navíc v kopci. Kdo dochází do spodní části průmyslové zóny, nebude si k ní zacházet. Lávka navíc bude v brzké době kvůli rekonstrukci uzavřena.

Současné stavební práce v křižovatce částečně omezily dopravu. Na obchvatu přibyly provizorní semafory, které průjezd úsekem řídí. „Z ulice Kyjovská není možné vyjíždět na silnici 38, část ulice je jednosměrná ve směru k ulici Konečná,“ doplnila Veronika Nováková z odboru dopravy městského úřadu.

  • Nejčtenější

Padělatel zfalšoval lístky na mistrovství za 600 tisíc. Podvedl i překupníka

16. května 2024  12:24,  aktualizováno  12:41

Policisté zadrželi muže z Pelhřimovska, který ve velkém falšoval a prodával vstupenky na...

Města na Vysočině nabízejí dřevo zdarma. Zájemci si ho musí sami nasekat

16. května 2024

Premium Palivové dříví na zimu nebo třeba na letní sezonu na chatě nemusejí lidé vždy draze kupovat....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo. Pilot na místě zahynul, škoda činí dva miliony

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  14.5 8:58

V katastru obce Luka nad Jihlavou došlo v pondělí před půl čtvrtou odpoledne k pádu dvoumístného...

Je to Ještěd Vysočiny, hovoří o Medlově majitelé. Z hotelu dělají památku

12. května 2024  10:06

Hotel Medlov umístěný uprostřed Žďárských vrchů letos slaví dvě velká výročí. Jako honosné zařízení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do Žďáru přijela druhá největší pouť v republice, atrakcí je přes stovku

15. května 2024  12:09

Dvacetitisícový Žďár se výrazně zalidní. Tento týden tam začala tradiční svatojánská pouť, která...

František Harrach vezme návštěvníky muzea strojem času za majiteli zámku

17. května 2024  12:03

Nahlédnout do historie zámku, zjistit víc o osobnosti Františka Harracha nebo o regionu,...

Přestavba infekčního pavilonu se komplikuje. Cena roste, termíny zůstávají

17. května 2024  8:49

S nečekanými potížemi se potýkají stavebníci, kteří v areálu havlíčkobrodské nemocnice budují nový...

Města na Vysočině nabízejí dřevo zdarma. Zájemci si ho musí sami nasekat

16. května 2024

Premium Palivové dříví na zimu nebo třeba na letní sezonu na chatě nemusejí lidé vždy draze kupovat....

Padělatel zfalšoval lístky na mistrovství za 600 tisíc. Podvedl i překupníka

16. května 2024  12:24,  aktualizováno  12:41

Policisté zadrželi muže z Pelhřimovska, který ve velkém falšoval a prodával vstupenky na...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...