VIDEO: Na Vysočinu se vrátila zima, napadlo až deset centimetrů sněhu

  • 7
Na Vysočině napadlo v noci až deset centimetrů mokrého sněhu, silnice jsou sjízdné s opatrností. Na solených vozovkách je rozbředlý sníh a na ostatních ujetá vrstva sněhu posypaná drtí. Problémy měly ráno desítky řidičů.

Teploty v kraji byly ráno od minus jednoho do jednoho stupně Celsia. Meteorologové varují před nárazovým větrem. Sněžit by mělo i přes den.

Sněžit začalo ve čtvrtek, hodinu před půlnocí, podle dispečera krajské správy a údržby Romana Hubeného moc nefoukalo. „Byli jsme venku všichni, 120 sypačů a 70 traktorů,“ uvedl Hubený.

Dnes před sedmou hodinou byly průjezdné všechny silnice. „Dálnice D1 a silnici prvních tříd by měly být sjízdné bez větších komplikací. Horší je situace na silnicích nižších tříd, kde zůstává ležet vrstva ujetého sněhu a zejména nákladní vozidla mají problémy,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Od pěti do devíti hodin ráno policisté na operačním středisku přijali hlášení o čtrnácti dopravních nehodách. Zranili se při nich dva lidé. „Po sedmé hodině havarovala řidička s osobním vozidlem u Blatnice na Třebíčsku. Vůz skončil na střeše a zaklíněnou řidičku museli z vozidla vyprostit hasiči. Ženu přepravili záchranáři do zdravotnického zařízení v Třebíči,“ popsala Čírtková nejvážnější karambol.

Jiné osobní auto havarovalo například u Bobrové na Žďársku, místo bylo průjezdné kyvadlově.

Další volání od řidičů se týkala problémů ve sjízdnosti silnic a problémů s uvízlými kamiony. Jeden blokoval ráno část silnice u Jersína na Jihlavsku. Další zůstal stát u Stáje taktéž na Jihlavsku, jiný zatarasil silnici u Lesonic na Třebíčsku.

Na Vysočině dnes budou sněhové přeháňky pokračovat na většině území, v nejnižších polohách může padat sníh s deštěm. K večeru by srážky měly ustávat, uvedl Český hydrometeorologický ústav. Nejvyšší odpolední teploty budou jeden až čtyři stupně nad nulou. Vítr by měl odpoledne slábnout.

,