Na největší setkání hasičů dorazily tisíce lidí, viděli 350 vozidel

  • 0
Na to, jak vypadá práce profesionálních záchranářů, se přišly o víkendu na letiště v Přibyslavi podívat desítky tisíc lidí. Konalo se tam totiž největší setkání hasičů a jejich techniky v České republice – PyroCar.

Modrobílý vrtulník visí jen pár metrů nad zemí. Z jeho spodní části visí na laně připevněný vak na vodu, který pobere až 800 litrů.

Po prašné ploše se k němu blíží čtveřice hasičů táhnoucí dvě zavodněné hadice. Překonat vítr, který se zvedá od točících se rotorů helikoptéry, je sice stojí nemalé úsilí, ale nakonec se jim vak daří naplnit. Vrtulník stoupá výš a za chvíli tekutinu vypouští na zem.

„K plnění vaku nejčastěji používáme přistavěné cisterny. Každopádně vrtulník může nabrat vodu i z jakékoliv vodní plochy,“ osvětluje činnost hasičů Jiří Prchal, vedoucí havlíčkobrodského oddělení IZS a služeb.

PyroCar, největší setkání hasičů a jejich techniky v České republice, se v Přibyslavi konal po čtyřech letech.

„Akce se účastnilo asi 350 hasičských vozidel včetně dvou speciálů,“ pochvaloval si člen organizačního týmu Jiří Votava.

Drtivou většinu z nich tvořily stroje, s nimiž dobrovolní hasiči vyrážejí ke svým zásahům. Nechyběly však ani historické exponáty. S historickou stříkačkou z roku 1897 dorazil sbor dobrovolných hasičů z Rohatce na Hodonínsku.

,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit