Až tři tisíce zvířat ročně. Stanice chce nové voliéry i výběh pro vlka

  8:39
Nové voliéry, ale i výběh, v němž by bylo možné krátkodobě ubytovat vlka, by chtěla ve svém areálu vybudovat záchranná stanice pro živočichy v Pavlově u Ledče nad Sázavou. Nový projekt by má nastavit lepší podmínky k tomu, aby uzdravená zvířata mohla být rychleji vypouštěna zpět do volné přírody.
Chovná stanice potřebuje navýšit i počet takzvaných rozlétávacích voliér. Ty...

Chovná stanice potřebuje navýšit i počet takzvaných rozlétávacích voliér. Ty využívají jednak ptačí mláďata i ptáci po úrazech, aby se mohli vrátit do volné přírody. | foto: Vizualizace: stanice Pavlov

Zároveň by se podle ředitele stanice Zbyška Karafiáta podstatně zvýšila kapacita ošetřených zvířat. Těch by mohlo být až tři tisíce ročně.

Stanice má nyní projekt na výstavbu šestnácti nových voliér. „Ta největší bude mít sedmdesát metrů čtverečních, abychom byli schopni krátkodobě ubytovat i vlka,“ popsal ředitel pavlovské stanice.

Na výstavbu voliér může veřejnost přispět i koupí historicky prvního nástěnného kalendáře, který stanice Pavlov letos vydává.

To, že i takové zvíře se může dostat do záchranné stanice, ukazuje nedávný případ sraženého vlka pojmenovaného Bubla. Mladý vlček se nyní po operaci zotavuje v záchranné stanici ve Vlašimi. Vzhledem k tomu, že se v minulosti na Vysočině našlo hned několik usmrcených vlků po srážce s autem, není nereálné, že by se zraněný vlk mohl ve stanici někdy v budoucnu objevit.

Další nové prostory pak budou univerzální, s jezírkem. „Například pro mláďata vyder, ale také třeba pro srny nebo labutě, jiné zase pro dravé ptáky – kalouse, puštíky či poštolky a v soustavě deseti menších voliér najdou dočasné zázemí pěvci,“ upřesnil Karafiát s tím, že pro stanici to bude velký krok kupředu.

Rehabilitační voliéry rozšíří na čtyřnásobek

Nyní totiž mají v Pavlově k dispozici čtyři rehabilitační voliéry. Po výstavbě nových se jejich kapacita rozšíří na čtyřnásobek.

Místo pro nový projekt bude v části areálu, jež je nyní pro návštěvníky nepřístupná, ale kde je několik původních voliér. Ty však dlouhodobě nevyhovují potřebám stanice. „Bohužel ta stavba nemá ani základy, takže se nám tam dostávají různí predátoři. Krom výrů a káňat tam prakticky nic jiného nemůžeme mít,“ posteskl si Karafiát.

Zároveň zdůraznil potřebu takzvaných rozlétávacích voliér. Ty využívají jednak ptačí mláďata i ptáci po úrazech, aby se mohli vrátit do volné přírody. „Máme dvě provizorní a to na jednu sezonu nestačí. Ptáci mají pořadníky, aby se tam dostali. Tím pádem se zdržuje jejich vypuštění do volné přírody,“ poznamenal ředitel stanice.

Díky novým voliérám bude mít pavlovská stanice možnost postarat se i o více zvířat. Jejich počet totiž každoročně vzrůstá. Zatímco v prvních letech fungování stanice se ročně postarali o přibližně 300 živočichů, předloni překonali hranici tisíce ošetřených zvířat. Jenom letos v polovině listopadu jich bylo již 1 016.

S novými voliérami budou mít v Pavlově prostor přijmout a léčit až tři tisíce zvířat. Více než polovinu ošetřených zvířat se pracovníkům stanice daří vracet zpět do volné přírody.

Hudba budoucnosti: nemocnice

Do budoucna by na soustavu voliér mohla navazovat zvířecí nemocnice. Jednalo by se o léčebnou část, která by zefektivnila péči o handicapovaná zvířata a mláďata, o něž se v Pavlově starají. „To je ale opravdu hudba budoucnosti,“ svěřil se s plány Zbyšek Karafiát.

Vedení záchranné stanice v Pavlově nyní vyřizuje pro výstavbu nových voliér stavební povolení. „Když všechno půjde dobře, tak v druhé polovině příštího roku bychom mohli začít bourat a připravovat stavbu,“ upřesnil ředitel stanice.

Předpokládaná hodnota materiálu na stavbu, ovšem bez práce, je 1,5 milionu korun. „Necelou polovinu z této sumy máme našetřenou,“ řekl Karafiát. Část financí pochází z darů. „Například paní Nedomová, která v Havlíčkově Brodě dlouhodobě zachraňovala ježky, nám odkázala část svého majetku,“ popsal ředitel.

Na výstavbu voliér může veřejnost přispět i koupí historicky prvního nástěnného kalendáře, jejž stanice Pavlov letos vydává. Autorem fotografií zvířat, která se léčila či dlouhodobě žijí ve stanici, je fotograf Jaroslav Loskot. „Na některých snímcích objevíte živočichy z naší stálé expozice jako například lišáka Lukáše, na dalších zase mláďata, která se nám podařilo odchovat a vypustit zpět do přírody. Fotky ukazují různorodost naší práce, s kolika živočichy v průběhu celého roku pracujeme,“ dodal Karafiát.

  • Nejčtenější

Horácká aréna se začíná zvedat, střecha bude patřit k největším v Česku

4. června 2024  8:43

Začátek stavby měl sice poměrně znatelné zpoždění, ovšem od té doby, co se starý Horácký zimní...

Vesnice odmítla řetězec, radši si otevřela vlastní samoobslužnou prodejnu

31. května 2024  15:48

Čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu bude lidem k dispozici nová samoobslužná prodejna v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Martin je do hokeje blázen, až jsme ho museli krotit, vzpomíná Nečasův otec

2. června 2024

Premium Ačkoliv jindy reaguje na telefonáty či esemesky téměř okamžitě, případně pouze s minimálním...

Policie odvolala pátrání po sedmnáctileté dívce, sama se vrátila

22. května 2024  16:10,  aktualizováno  6.6 7:38

Pelhřimovští policisté našli sedmnáctiletou dívku, po které pátrali dva týdny. V pátek 17. května...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

U cesty našli mrtvého muže, leželo vedle něj kolo. Příčinu smrti určí pitva

3. června 2024  14:03

Tělo muže bez známek života našli v neděli lidé u cesty mezi Dolní Cerekví a osadou Hutě na...

Každá jedlá houba má v lese své nebezpečné dvojče, říká mykoložka

7. června 2024

Premium Říká se, že každá houba je jedlá, ovšem některá pouze jednou. A mykoložka Kateřina Pauzarová z...

Po 14 letech oprav Brod otevřel Starou radnici, zachoval místnost s ohořelým stropem

6. června 2024  17:55

V Havlíčkově Brodě skončila téměř 14 let trvající rekonstrukce Staré radnice. Historická budova se...

Kvůli techničákům některé dopravní odbory nestíhají, krátí otevírací hodiny

6. června 2024  12:04

Digitalizace veřejné správy dává úředníkům zabrat. Zaměstnanci odborů, které mají na starosti...

Tam, kde stával cirkus, chce Meziříčí postavit dětské skupině novou budovu

6. června 2024  8:37

O rozšíření možností předškolního vzdělávání nyní usilují ve Velkém Meziříčí na Žďársku. V současné...

Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?
Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?

Jaké jsou zkušenosti našich testerů a jejich dětí s dětskou opalovací kosmetikou Lirene? Ochránil pokročilý systém fotostabilních organických a...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...