Čtvrtek 28. května 2020, svátek má Vilém
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 28. května 2020 Vilém

Křupavé ovocné plátky v Česku nejsou, tak firma staví obří sušárnu

  8:42aktualizováno  8:42
Velkokapacitní průmyslová sušárna ovoce a zeleniny vzniká v zemědělském areálu na okraji Herálce u Humpolce. Ročně by měla zpracovat například 3,5 tisíce tun jablek nebo jiného ovoce a zeleniny. Firma chce zaplnit díru na trhu, křupavé ovocné a zeleninové plátky plné vitamínů totiž v Česku nejsou.

Obchodní ředitel investorské firmy Sur Lie Jakub Schneider v místě staveniště sušárny v Herálci. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Sušárna vzniká v zemědělském areálu na místě starého rozpadlého kravína poblíž bioplynové stanice.

Fotogalerie

Podle investora, kterým je brněnská developerská firma Sur Lie, by měla objemem plánované roční produkce 500 tun sušeného ovoce a zeleniny patřit k největším v Česku.

„Zjistili jsme, že v Česku křupavé ovocné či zeleninové plátky, které se nesmaží, téměř nejsou k mání. Rozhodli jsme se proto vyrábět sušené ovocné a zeleninové chipsy, které neobsahují olej, zato si zachovají spoustu vitamínů,“ uvedl Petr Venc, jenž má ve společnosti Sur Lie na starosti výstavbu sušárny, kterou by měl také v budoucnu řídit.

Sušárna bude napojená na sousední bioplynovou stanici, na jejímž provozu se společnost Sur Lie také podílí. „Výhodou je zpracování odpadního tepla a také veškeré elektřiny z bioplynky,“ přiblížil obchodní ředitel Sur Lie Jakub Schneider.

Obecní vodu sušárně Herálec dát nechce, sám má málo

Právě bioplynka se řadě místních příliš nelíbí - stěžují si na zápach. V sousedství areálu navíc stojí i pětihvězdičkový hotel Chateau Herálec, vybudovaný v někdejším zámku. „Sušárnu ovoce nevnímám nijak konfliktně,“ řekla majitelka hotelu Alexandra Kasperová.

„Doufáme, že se v souvislosti se sušárnou neobjeví pach jako v případě bioplynky a nezvýší se kvůli sušárně v obci kamionová doprava. Jinak se nám ten záměr nezdá špatný, pár lidí by tam mohlo najít práci,“ pronesl k sušárně herálecký starosta Jiří Ulrich.

Problematickým bodem při budování sušárny je ovšem spotřeba pitné vody. „Dali jsme investorovi najevo, že nemůžeme poskytnout obecní vodu, protože naše zdroje taktak stačí pro potřeby Herálce,“ naznačil Ulrich.

Bez herálecké vody by se podle investora sušárna mohla obejít. „Vybavili jsme sušárnu zařízením na kondenzaci vody z ovoce. Tu budeme používat v další výrobě a omezíme tak používání obecní vody na minimum,“ slibuje Schneider.

„Jablka obsahují 85 procent vody, takže kdybychom zpracovávali 500 kilogramů jablek za hodinu, získáme za pět hodin kubík vody. Tuto vodu pak budeme vracet zpět do technologie,“ přibližuje Petr Venc.

Provoz se ukryje do ocelové haly, výroba odstartuje na podzim

Sušárna by měla zaměstnat několik lidí a místním nabídne i odbyt pro jejich produkci. Současně bude u sušárny také malá prodejna jejích produktů. Vyrábět se zde budou i sušené produkty používané do müsli či čajů.

„Chceme prodávat zejména na území České republiky, ale budeme vyvážet i do Evropy,“ dodal Venc. „Odběratele už máme domluvené,“ podotkl.

Na místě jsou nyní základy pro ukotvení budovy. Sušárna bude ukrytá v ocelové hale na ploše asi 500 metrů čtverečních. Hala by měla být dokončena v závěru srpna, v září dojde na montáž technologie. Ta by měla být zkompletována na začátku října.

„Půjde o speciální pásovou sušárnu, na které lze za použití nižších teplot a delší doby sušení vyrábět například i sušené produkty v raw kvalitě, kdy se zachovává většina živin a vitaminů,“ popsal Schneider.

Sur Lie už teď plánuje rozšíření areálu, chystá i aktivity v Jihlavě

V budoucnu by měl být areál rozšířen o přístavbu v místě pozůstatku starého kravína. Ten je pro podobnou produkci podle současných norem nevyužitelný, takže jej čeká asi demolice. Sušárna by měla začít produkovat na podzim.

Sur Lie se chystá na Vysočině k investicím také v Jihlavě. Tam připravuje rekreačně-sportovní zařízení u řeky Jihlavy za nákupní zónou poblíž lokality Český mlýn.

Nedaleko odtud působí společnost také v místě zchátralého Reindlerova dvora, někdejšího premonstrátského statku, kde chystá revitalizaci území.

„Obě lokality jsou zatím ve fázi plánování, kdy se s městem, sportovním klubem i architekty snažíme najít pro všechny nejpřínosnější řešení. To nám ještě pár měsíců zabere,“ řekl Schneider.

  • Nejčtenější

Ve 47 letech zemřel kouč třebíčských hokejistů Novák

Byla to zpráva, které dnes ráno nikdo nemohl uvěřit. Ještě v úterý vedl Radek Novák trénink prvoligových třebíčských...

Nejdražší cyklostezka Vysočiny je skoro hotová, cenu zvedl unikátní most

Stavba nejdražší cyklostezky na Vysočině se chýlí ke konci. Podél řeky Sázavy v centru Havlíčkova Brodu je už v její...

Opilí Rusové, rybáři a krutá zima. Cestovatelka brázdila zamrzlou Sibiř

Více než dva roky života už strávila na cestách dvaatřicetiletá Jolana Sedláčková z Jihlavy. Vášnivá cestovatelka,...

Psa umlátí polenem a opečou hořákem, líčí indonéské trhy český zoolog

Premium Emeritní ředitel jihlavské zoologické zahrady a vášnivý cestovatel, fotograf a zoolog Vladislav Jiroušek je zvyklý být...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na prohraný soud s učitelkou musí škole potřebné miliony půjčit město

Žďárská základní škola Švermova prohrála hlavní část pracovněprávního sporu s bývalou zaměstnankyní Hanou Humpolíkovou....

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

  • Další z rubriky

Opilí Rusové, rybáři a krutá zima. Cestovatelka brázdila zamrzlou Sibiř

Více než dva roky života už strávila na cestách dvaatřicetiletá Jolana Sedláčková z Jihlavy. Vášnivá cestovatelka,...

Pár obcí na Vysočině netuší, že jim stát nakreslil přes katastr rychlovlak

Stát pokračuje v rýsování plánů vysokorychlostní železniční trati přes Vysočinu. V budoucnu má spojit Prahu s Brnem....

Od narození českého benjamínka z RAF uplynulo sto let. Smrt našel v moři

Když jeho poškozený spitfire zmizel v moři nedaleko majáku u Les Triagoz na severozápadě Francie, bylo mu dvaadvacet...

Psa umlátí polenem a opečou hořákem, líčí indonéské trhy český zoolog

Premium Emeritní ředitel jihlavské zoologické zahrady a vášnivý cestovatel, fotograf a zoolog Vladislav Jiroušek je zvyklý být...

Otestujte s námi kapky Co-Lactase. Díky nim nebude vašemu miminku bolet bříško
Otestujte s námi kapky Co-Lactase. Díky nim nebude vašemu miminku bolet bříško

Pojďte s námi vyzkoušet enzymatické kapky Co-Lactase, které mohou pomoci vašemu miminku proti intoleranci laktózy a kojenecké kolice.

Statistik: V Česku epidemie nebyla a není. Proto nevíme, kdy „skončí“

Jak probíhalo šíření nákazy virem SARS-CoV-2, zatím zcela přesně zmapováno není. V každém případě však slovo epidemie...

Stále více lidí platí za bydlení sexem. Kvůli krizi jejich počet vzrostl

Čím dál větší počet pronajímatelů ve Spojených státech a Británii žádá po svých nájemnících sex výměnou za odpuštění...

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer zrušily všechny prázdninové zájezdy

Cestovní kanceláře Exim Tours a Fischer kvůli epidemii koronaviru zrušily všechny zájezdy plánované na letošní červenec...

Milenec? Ano, ale nezapomínejte na důležitá pravidla nevěry

Nejen muži, ale i ženy často utíkají za potěchou mimo domov. Hledají si milence, který jim dá to, co ve vlastní ložnici...

Monika Bagárová porodila. Dcera dostala jméno po mamince Muradova

Zpěvačka a porotkyně SuperStar Monika Bagárová (25) je maminkou. Se šťastnou novinkou se pochlubila fanouškům na...