Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skla se není třeba bát, je pevné a odolné, říká šéfka sklenářské firmy

  9:24
Především celoskleněné dveře, ale i zábradlí, schody, příčky, obklady, sprchové kouty i celé stěny vznikají ve společnosti VV SKLO v Křižanově na Žďársku. Původně rodinná firma za 30 let existence modernizovala vybavení, rozšířila nabídku a stále zvyšuje obrat. Vede ji Lucie Hejátková.

Sklo lze dnes bezpečně využít téměř na cokoliv v interiéru i exteriéru a poptávka po něm roste. „Výhodou skla je jeho trvanlivost, stálobarevnost, odolnost, vzdušnost i designová nadčasovost,“ vypočítává jeho klady Lucie Hejátková, ředitelka VV SKLO Křižanov, která ve firmě působí již osm let.

Lucie Hejátková

  • Devětatřicetiletá žena pracuje ve VV SKLO Křižanov osm let.
  • Nejprve působila na obchodním oddělení, od června 2022 je ředitelkou společnosti.

VV SKLO

  • Firma se zabývá výrobou interiérových a exteriérových prvků, dveří (se specializací na celoskleněné dveře značky Stylus), stěn, schodů, příček, zábradlí, sprchových koutů či obkladů.
  • Nabízí standardní sklenářské práce, komplexní opracování plochého skla a jeho dekorování. Zakázková výroba zahrnuje produkty nejrůznějších tvarů a typů.
  • Hotové díly z Křižanova nacházejí uplatnění v nejmodernějších stavbách – třeba na Národním fotbalovém stadionu v Bratislavě.
  • Firma se věnuje i realizační a obchodní činnosti. Je součástí holdingu Skupina, a. s.
  • Díky vlastní kalicí lince je společnost soběstačná ve výrobě tvrzeného skla. Využívá i pec HOAF pro vrstvení skel. Pro dekorování výrobků používá vedle tradičního gravírování a pískování i plnobarevný digitální nanotisk.
  • V roce 2022 doplnila výrobní halu o vertikální komplexní obráběcí centrum.
  • Má kolem pěti desítek zaměstnanců.
  • Současné výrobní haly společnosti a administrativní budova se vzorkovnou získaly po dokončení v roce 2008 Čestné uznání Stavba Vysočiny.

Letos si vaše společnost připomíná 30 let od svého založení. Můžete krátce shrnout její historii?
Na počátku to byla malá rodinná firma. Menší sklenářství se základními technologiemi, které zahájilo svoji činnost v roce 1993. Společnost pod současným názvem se sídlem v Křižanově byla založena v roce 2002. V roce 2019 se stala součástí holdingu Skupina, a. s., který sdružuje výrobní, technologické a obchodní firmy s mezinárodní působností.

V nepřehlédnutelném sídle vaší firmy, které bylo oceněno čestným uznáním v soutěži Stavba Vysočiny 2008, se nachází mimo jiné i showroom, tedy předváděcí prostor, což není zatím u podniků v kraji úplným standardem. Co vás vedlo k jeho otevření?
Stavba nové výrobní haly a administrativní části byla zahájena v roce 2005 a k otevření a spuštění provozu došlo právě roku 2008, kdy firma získala i zmíněné čestné uznání. A už tehdy se stal součástí areálu také showroom, což se ukázalo jako skvělá volba. Existuje řada poboček firem, kde sedí pouze obchodníci a nabízejí katalogové zboží. My jsme ale chtěli zákazníkům umožnit, aby si všechny materiály, produkty a dekory prohlédli i na živo, viděli je v praktickém využití v interiéru a mohli si na ně také sáhnout. Navíc v showroomu mohou zákazníci s předstihem vidět třeba i nové typy kování, jež zatím v katalozích ani nejsou. Také povrchové úpravy řady materiálů mohou na fotce vypadat trochu zkresleně. Vidět vše naživo je vždy lepší.

Když tedy přijde do showroomu nerozhodný zákazník a má zájem třeba o skleněné dveře, návštěva mu může volbu konkrétního typu zboží významně usnadnit?
Zrovna v případě celoskleněných dveří, na něž se ostatně pod značkou Stylus i specializujeme, je velkou výhodou, že si je u nás může zájemce nejen prohlédnout, ale také vyzkoušet. Zkusí si je otevřít, osahat, manipulovat s nimi. K dispozici máme celou řadu typů – dveře posuvné, teleskopické, otočné či kyvné. Pro každý interiér i zákazníka je ideální jiné řešení. Podobné je to i s dekory.

Vše od výběru designu až po výrobu a montáž pak zajišťuje pouze vaše firma?
Ano a považuji to za naši největší výhodu oproti konkurenčním firmám. Máme skutečně vše pod jednou střechou a realizujeme zakázky a projekty takzvaně „na klíč“. Od uvedené možnosti návštěvy showroomu s individuálním přístupem ke každému zákazníkovi, jemuž se snažíme nabídnout především funkční, stylové a elegantní řešení, přes projektování, výrobu ve vlastní výrobní hale až po dodávku a montáž.

Kdo jsou nejčastěji vaši zákazníci?
Dlouhodobí partneři z řad výrobců interiérových dveří, dále koncoví zákazníci, investoři. Pracujeme i na řadě developerských projektů, spolupracujeme s architekty a samozřejmě i kooperujeme s ostatními zákazníky a sklenáři v kraji.

Putují vaše produkty také na zahraniční trhy?
Partnerskou síť máme na Slovensku, dále dodáváme také do Rakouska.

Jak si dnes sklo coby stavební materiál vede? Stoupá jeho obliba? A posunují se i nějak limity toho, co vše lze z tohoto materiálu vyrobit – například i s ohledem na pevnost a bezpečnost?
Sklo si našlo za poslední desetiletí pevné místo v interiéru i exteriéru. Již se nejedná o nadstandardní produkt, ale o dostupný materiál, který má řadu vynikajících vlastností, jako je pevnost a odolnost. Zůstává stále variantním a atraktivním materiálem, který je nadčasový a nabízí i jistý nádech luxusu. Ozvláštnit jej navíc lze řadou úprav nebo dekorů. Jeho výhodou je navíc trvanlivost, stálobarevnost, vzdušnost.

Dá se říci, jaké trendy ve využití skla v interiéru i exteriéru aktuálně panují?
Velmi oblíbené jsou nyní například industriálně laděné příčky, dále lakované povrchy kování nebo dekory skel s jednoduchým designem.

Často zmiňujete dekorování skla. Jaké jeho zdobení a úpravy si u vás mohou zákazníci domluvit?
Nabízíme gravírování (technologie, která nahrazuje ruční rytí – pozn. red.), pískování (zdobení, při němž je proud písku vrhán proti sklu, které se tak stává matným – pozn. red.) nebo metodu plnobarevného digitálního nanotisku. Díky této nanotechnice můžeme tisknout barevné dekory přímo na sklo, takže již nemusí být vrstvené, jako tomu bývalo dříve. Lze tak tisknout různé tvary, nápisy, odstíny barev, v podstatě cokoliv. Pyšná jsem teď například na naše dekory ve zlaté barvě, jíž se nám celkem dlouho nedařilo v optimálním odstínu docílit. Výsledek si je možné prohlédnout přímo u nás.

Mezi vaše zakázky patří i skleněné schody či pochozí desky, tedy skleněné plochy, po nichž lidé normálně chodí. Mnozí s určitými obavami, opatrností či minimálně se zvědavostí. Přece jenom sklo je pořád u řady lidí zafixováno jako křehký materiál…
Někteří lidé obavy mají, ale skutečně se není čeho bát. Pro tyto produkty se používá bezpečnostní, tvrzené sklo. Tepelné tvrzení provádíme ve vlastní kalicí lince. Díky ohřevu na zhruba 700 °C a rychlému ochlazení proudem vzduchu se v důsledku změny povrchového napětí zvyšuje pevnost v ohybu až sedmkrát, takže tato skla jsou, s výjimkou citlivých hran, prakticky nerozbitná. V případě schodů a pochozích desek je sklo vrstvené, složené ze tří skel. Uvnitř je speciální laminační fólie, která, pokud by došlo přece jenom k rozbití, udrží sklo pohromadě a nedojde k jeho sesypání. Obdobné je to i u skleněných stěn a dveří; tím, že je sklo kalené, tak u něj nedojde k rozbití na velké ostré střepy, ale k rozsypání na tisíce malých kousků, které navíc nejsou ostré.

Jak vaše firma zvládla období pandemie? Dost lidí se při nuceném pobývání doma pouštělo do rekonstrukcí, takže předpokládám, že váš obor byl zasažen spíše v pozitivním slova smyslu?
Je to tak. Zákazníci chtěli využít pobytu doma, mnozí se nudili, tak vymýšleli různá vylepšení a rekonstrukce svých domovů. Velké množství zakázek v té době se týkalo opravdu zvelebení stávajících obydlí, nikoliv nové výstavby. Jinak chod společnosti jako takové za covidu nebyl nijak výrazně omezen, zavřeno jsme neměli, byli jsme plně vytíženi.

Kolik máte nyní zaměstnanců?
Počet zaměstnanců teď v květnu činí 46, plus máme ještě čtyři externisty. Myslím, že tvoříme skvělý a přátelský kolektiv. Všechno to jsou navíc lidé s vysokou odborností, chutí na sobě pracovat a dále se vzdělávat a také s dlouholetými zkušenostmi a praxí. Práce v našem provozu není zrovna snadná, jde o fyzicky náročné činnosti, které nemůže samozřejmě dělat každý. Navíc je zde i dost odpovědnosti – přece jen se manipuluje se sklem, a když vám deska vyklouzne z ruky, jde o celkem nákladný omyl.

Loni jste zprovoznili nové obráběcí centrum, moderní zařízení i s napojenou myčkou skel. Mělo přinést mimo jiné navýšení výrobních kapacit. Naplnil se tento předpoklad?
Především se díky němu sdružily některé výrobní operace. Došlo k eliminaci namáhavé práce, hlavně ruční manipulace se sklem, čímž se také snížilo riziko poškození skel během výrobního procesu. Zlepšila se tím pádem i jakost výroby. Díky jejímu efektivnímu vytěžování jsme rovněž zrychlili i samotnou výrobu u atypických prvků a zdokonalilo se i opracování celoskleněných produktů. V neposlední řadě došlo také k úspoře vody a energie.

Nepřináší modernizace výroby i snižování počtu pracovních míst, když řadu lidských činností nyní obstarají stroje?
Je pravda, že to, co kdysi na starých strojích museli zvládnout dva tři lidé, zastane teď u moderní linky třeba pouze jeden člověk. K propouštění jsme ale kvůli tomu nepřistupovali, počet zaměstnanců se u nás nijak výrazně nemění.

V uplynulých měsících se často řešily rostoucí ceny energií a následné zdražování produktů. Museli jste k tomuto navyšování cen přistoupit také?
Cílem je, aby naše produkty byly pro zákazníky dostupné, takže jsme nezdražovali. Naopak v novém ceníku, který jsme vydávali letos v dubnu, byla cena skla ponížena. Reagovali jsme pouze na ceny kování, které byly zvyšovány jak u tuzemských, tak u zahraničních dodavatelů.

Základem vaší produkce je nikoliv sériová, ale zakázková výroba. Můžete tedy uvést některé zajímavé nebo prestižní zakázky, které jste v poslední době řešili nebo vás nyní čekají?
Zmínila bych například skleněné příčky v nadstandardním projektu TOP Rezidence Pomezí v Praze, nebo další pražský projekt – Rezidence Petřiny.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. dubna 2024  9:22

Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...