Největším pivovarem v regionu je humpolecký Bernard. Loni se dostal na další rekordní metu. „Uvařili jsme 302 200 hektolitrů piva. Produkce se meziročně zvýšila o čtrnáct procent. Přesto zůstáváme malým pivovarem, jehož podíl na českém pivním trhu činí jen 1,7 procenta,“ upřesnil mluvčí firmy Zdeněk Mikulášek.
Kolik piva loni uvařily pivovary z regionuRodinný pivovar Bernard Pivovar Jihlava Pivovar Polička Měšťanský pivovar H. Brod Pivovar Poutník Pelhřimov Pivovar Hubertus Kácov Pivovar Chotěboř Dalešický pivovar Klášterní pivovar Želiv Pozn.: *) Jde o objem prodeje piva. |
Přibližně pětina piva z Humpolce zamířila do ciziny. Dodávky jdou do pětatřiceti států – nejčastěji na Slovensko a nejdál do Austrálie, Mexika a Brazílie.
„Pivovar dokončuje rozšíření ležáckého sklepa. Jeho kapacita se zvýšila o pětinu na 31 680 hektolitrů,“ vyčíslil Mikulášek.
Růst chce také nejproslulejší „filmový“ pivovar na Vysočině – ten dalešický. Letos v místě, kde se natáčely Postřižiny, udělali zhruba 7 500 hektolitrů piva, většinou šlo o světlý ležák.
„Pro letošek očekáváme nárůst objemu výroby o tisíc hektolitrů. Na květen chystáme další nové pivo – desetistupňové,“ prozradil sládek Ladislav Němeček.
I v Dalešicích investovali do logistiky. „Brzy spustíme nový zachlazený sklad pro sudové pivo. O dalších vylepšeních nebo rozšířeních budeme jednat s akcionáři nejdříve po sezoně. Pro stávající výstav je kapacita pivovaru dostačující,“ sdělil Němeček.
Klášter bude mít restauraci, v Poličce vypěstují kvasnice
Turisté často míří také do kláštera v Želivě, kde místní mniši mimo jiné také vaří pivo. „Rok 2016 bude pro náš pivovar zlomový. Inovujeme technologické zařízení a propojujeme pivovar s nově otevíranou klášterní restaurací,“ uvedl správce klášterního majetku František Marek. Nová technologie podle něj umožní výrobu více druhů piv – až v objemu čtyř tisíc hektolitrů ročně. Restaurace se má otevřít v červnu.
Pivovar v Poličce, který má svá odbytiště například na Žďársku, si nyní buduje stanici na pěstování vlastních pivovarských kvasnic z násady ve výzkumném ústavu v Praze. „Stanice zahrnuje nádrže, čerpadla, filtry a chlazení,“ zjednodušeně popsal ředitel Měšťanského pivovaru v Poličce Karel Witz.
V prosinci zkolaudovali rozšířenou linku na stáčení sudového piva. „Dnes dokončujeme expedici a obdobně i přístavbu administrativní budovy se skladem sudů Keg. Současně připravujeme stavbu otevřené spilky,“ doplnil šéf poličského pivovaru.
Zatímco z Poličky pivo do ciziny neexportují a soustředí se na tuzemský trh, havlíčkobrodský Rebel do světa míří. Na vývoz odtud jde přibližně šestina produkce. „Nejvíce jsme loni exportovali do Ruska a Francie, dále pak do USA, Itálie a na Slovensko,“ vyjmenovala za Měšťanský pivovar v Havlíčkově Brodě brand manažerka Kateřina Fialová.
Francie i sever Moravy
V letošním roce by v Rebelu chtěli navýšit celkovou výrobu piva asi o 15 procent – přibližně na 115 tisíc hektolitrů. „Plánujeme také rozšíření exportních aktivit v Itálii, Francii, na Ukrajině a v Rusku. V tuzemsku se zaměříme více na region Prahy a Moravskoslezský kraj,“ nastínila.
Loni havlíčkobrodský pivovar investoval do modernizace tunelového pastéru. Letos se vedení společnosti rozhodlo vložit peníze do nové Keg linky. „Dojde k navýšení kapacity plnění,“ upřesnila ke stáčení do sudů Kateřina Fialová.
Pivovar už také reagoval na poptávku odběratelů a začal plnit patnáctilitrové sudy. Také postupně mění etikety svého lahvového piva a otevírá vlastní restaurace. Po hostincích v Havlíčkově Brodě a Žďáru nad Sázavou by chtěl do konce letošního roku otevřít další v Praze.
O pětinu navýšil svou produkci pivovar v Kácově u řeky Sázavy. Podobně růst chce také letos. Chtějí zde vybudovat nový distribuční sklad. V souvislosti s novou řadou lahvového piva také upraví technologii na stávajících linkách.
V loňském roce se zvedla také produkce v pelhřimovském pivovaře Poutník. Naopak v Chotěboři uvařili o 400 hektolitrů piva méně než předloni.