Historicky cenný soubor portrétů všech osmnácti generálů jezuitského řádu ze sbírek telčského muzea se stal novou kulturní památkou. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Unikátní soubor portrétů všech jezuitských generálů se stal památkou

  • 1
Vzácný soubor osmnácti portrétů všech generálů jezuitského řádu, které jsou v depozitáři telčské pobočky Muzea Vysočiny, bylo prohlášeno za kulturní památku. Soubor je unikátní v tom, že se dochoval kompletní, pravděpodobně jako jediný svého druhu v Česku.

„Jedná se o unikátně dochovaný a pravděpodobně jediný kompletní cyklus obrazů tohoto typu. Podobný soubor se v českých zemích zřejmě nedochoval. Dalším důvodem k vyhlášení kulturní památkou je také jejich historická hodnota,“ uvedl Martin Kos, historik umění Muzea Vysočiny.

Malby pocházejí pravděpodobně z období mezi léty 1760 až 1773. „Vznikly na základě grafické předlohy. Autor je neznámý, ale víme, že cyklus vytvořili alespoň tři malíři,“ uvedla Anna Hamrlová, pracovnice telčské pobočky Národního památkového ústavu (NPÚ).

Obrazy znázorňují všech 18 nejvyšších představitelů jezuitského řádu od založení řádu v 16. století až po jeho zrušení v roce 1773. Visely původně v jezuitské koleji v Telči na Jihlavsku, později na radnici, nyní jsou v depozitáři telčské pobočky jihlavského muzea.

Prvním generálem byl zakladatel řádu svatý Ignác z Loyoly. Čtrnáctým v pořadí byl František Retz, který jako jediný z generálů pocházel z českých zemí. Jeho význam pro řád v Česku podle Martina Kose dokládá i výrazně zdobnější rámování jeho obrazu.

Dva obrazy se již podařilo za 270 tisíc korun zrestaurovat. Pracoval na nich akademický malíř Jakub Kándl z Prahy. Zbývajících šestnáct bude postupně čekat stejný proces.

Obrazy se po zrušení řádu dostaly do majetku Telče a byly vystaveny na radnici. V roce 1919 o ně zažádal tamní muzejní spolek. Na své původní místo do telčské jezuitské koleje se některé z nich dočasně vrátí zřejmě v roce 2020, kdy NPÚ plánuje uspořádání velké výstavy o jezuitech. Má být završením pětiletého výzkumu, který se věnuje působení jezuitů v Telči.

,