Nehoda tří nákladních aut u obce Štoky na silnici mezi Havlíčkovým Brodem a...

Nehoda tří nákladních aut u obce Štoky na silnici mezi Havlíčkovým Brodem a exitem na 112. kilometru dálnice D1. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Srážku tří náklaďáků u Brodu zavinil řidič kamionu, vyjel do protisměru

  • 8
Nehodu, která ve čtvrtek dopoledne několik hodin blokovala hlavní silnici mezi Havlíčkovým Brodem a dálnicí D1, podle policie způsobil řidič kamionu z Maďarska. Vyšetřovatel ho už obvinil z ublížení na zdraví z nedbalosti. Škoda se vyšplhala na dva a čtvrt milionu korun.

„Policisté územního odboru Havlíčkův Brod zahájili úkony trestního řízení a zadrželi viníka dopravní nehody. Sedmatřicetiletý cizinec je podezřelý ze spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ uvedla policejní mluvčí Dana Círtková.

Ještě během čtvrtka šoféra maďarského kamionu policisté obvinili. Zatím ale přesně nevědí, proč šofér do protisměru vyjel. Vyšetřování je vedeno na svobodě.

Nehoda se stala ve čtvrtek časně ráno na silnici I/38. Podle dosavadních výsledků vyšetřování vyjel řidič nákladního vozidla renault s maďarskou registrační značkou na přímém úseku silnice do protisměru.

Tam se bočně střetl s protijedoucím nákladním vozem DAF. Toto vozidlo náraz doslova vyrazil ze silnice a převrátil na bok.

„Vozidlo renault se dále čelně střetlo s protijedoucím nákladním vozidlem DAF s návěsem s polskou registrační značkou. Oba vozy zůstaly na silnici a byly do sebe zaklíněny,“ popsala policejní mluvčí.

Při nehodě utrpěl zranění řidič převráceného vozidla. Záchranná služba ho převezla do jihlavské nemocnice, kde zůstal hospitalizován. Řidič polského tahače si pak stěžoval na bolest levé ruky. Ošetření ale odmítl s tím, že ho vyhledá dodatečně ve své zemi.

Žádný z řidičů nebyl pod vlivem alkoholu, prokázaly to provedené dechové zkoušky.

Velmi vysoko se však vyšplhala celková škoda. Poničené jsou tři automobily, ale i náklad, který převážely. Ten se ze dvou vozů vysypal. „Škoda dosáhla výše nejméně 2,2 milionu korun,“ konstatovala Dana Čírtková.

Záběry z místa nehody