Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nadějnou žákyni nadchla chemie, exceluje v soutěžích a na olympiádách

  9:12
Je jen velmi málo předmětů, v nichž by čtrnáctiletá Anežka Lexová, žákyně Základní školy (ZŠ) Polná na Jihlavsku, nereprezentovala na vědomostních soutěžích a olympiádách.

Anežka vyniká v řadě předmětů. Ve volném čase ráda čte, mimo jiné i cizojazyčné knihy. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

V oblibě má celou řadu oborů – například fyziku či dějepis, mezi nimi však v poslední době dominuje hlavně chemie. V té také všestranně nadaná dívka dosáhla zatím svého největšího úspěchu.

V regionálním kole soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR, jehož se účastnilo sedm tisíc deváťáků ze 195 ZŠ z pěti krajů, obsadila v nejprestižnější kategorii jednotlivců první místo. Postoupila tak s dalšími šesti žáky do celostátního finále, jež se uskuteční 13. června na Univerzitě Pardubice.

Materiály, testy a praxe

Ačkoli je Anežka díky účastem na mnoha olympiádách na soutěžní napětí zvyklá, přiznává, že se na Mladém chemikovi stresu nevyhnula. „Obzvláště při praktické části jsem byla hodně nervózní, mnohem radši mám totiž teorii,“ vyznala se školačka.

Teoretickou část klání absolvovala již koncem loňského roku v krajském kole, v lednu ji pak čekala zmíněná praxe v laboratoři. Výsledky z obou částí se poté sečetly a vyhlášeny byly v závěru letošního března. Zatímco teoretické znalosti čerpala Anežka Lexová z materiálů a starších testů od své chemikářky Martiny Nečadové hlavně při domácí přípravě, praktické dovednosti musela s kantorkou cvičit ve škole ještě před vyučováním.

Anežka Lexová

  • Žije s rodiči a třemi sestrami v Polné na Jihlavsku.
  • Navštěvuje 9. ročník Základní školy (ZŠ) Polná. Ráda by ve studiu pokračovala na gymnáziu v Jihlavě nebo ve Žďáře nad Sázavou.
  • Úspěšně se umisťuje na olympiádách a v soutěžích (z chemie, dějepisu, českého jazyka, fyziky...)
  • Učí se anglicky a rusky.
  • Jejím zatím největším úspěchem je 1. místo v regionálním kole soutěže Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR neboli Mladý chemik. Uspěla v prestižní kategorii jednotlivců a postupuje do červnového celostátního finále.
  • Soutěž probíhala od září 2022 a skládala se z dvoukolového testování teoretických znalostí a praktické zkoušky v laboratoři; žákovské týmy měly i soutěž projektů.
  • Klání se zúčastnilo rekordních 7 tisíc žáků 9. tříd ze 195 ZŠ z pěti krajů: Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Středočeského a Kraje Vysočina.
  • Ve všech soutěžních kategoriích obsadily 1. místa ZŠ z Vysočiny.

„V rámcovém zadání například bylo, že budeme pracovat s byretou (skleněná trubice využívaná především k přesnému odměřování kapalin – pozn. red.), takže to se mnou paní učitelka trénovala,“ nastínila žákyně.

Volného času, který musela přípravám na klání obětovat, ale v žádném případě nelituje. „Nakonec jsem totiž našla kouzlo i v těch pokusech, práci s chemickými pomůckami, pozorování reakcí,“ líčí školačka.

Teorie u ní však pořád vede, baví ji třeba i chemické názvosloví. „I obecně se mi líbí, když mají věci nějaký daný řád a pravidla a když je pochopíte, máte jasno. Což chemie rozhodně splňuje,“ zdůrazňuje žákyně.

V jejím zájmu o obor hraje podle ní roli i způsob, jakým je chemie ve škole vyučována. „Naše paní učitelka umí žáky upoutat, dokáže předmět podat zábavnou formou, ale zároveň nás hodně naučí a udržuje si respekt. To ale není na naší škole rozhodně jediná,“ chválí studijní prostředí Anežka Lexová. Nedávno skládala přijímací zkoušky na gymnázium. Ráda by jej studovala v Jihlavě, případně ve Žďáře nad Sázavou.

Chemie není totiž jediný obor, který dívku zajímá. Účastní se i olympiád z dalších předmětů, třeba z dějepisu, českého jazyka, matematiky či fyziky. A postup do krajských kol je u ní už více méně standardem. Ostatně i před samotným březnovým vyhlášením výsledků Mladého chemika, které se konalo na Střední průmyslové škole chemické v Pardubicích, si ještě dopoledne „střihla“ olympiádu z fyziky. Nakonec si však stihla užít i odpolední slavnostní vyhlášení, které mělo charakter společenské události, a převzít ceny.

„Jelikož předmětů, které mě baví, je opravdu dost, zatím nemám jasnou představu, čemu bych se chtěla dál věnovat. Doufám, že se dostanu na některé z gymnázií, aby se mi během studia jednotlivé předměty více otevřely, a já si tak snáz vyberu budoucí zaměření,“ plánuje Anežka.

Vášeň pro chemii má společnou se svojí starší sestrou, mimochodem také účastnicí Mladého chemika, která si právě na gymnáziu ujasnila, že by se zrovna tomuto oboru chtěla více věnovat. „Nevím, zda bych svoji budoucnost viděla přímo někde v laboratoři, to možná úplně ne, jelikož jsem ráda mezi lidmi. Umím si představit například i učitelství, nebo nějaký lékařský obor, ale zatím ještě těžko říct,“ zamýšlí se žákyně.

Cizí jazyky si sestry rozdělily

Letos sice zatím kvůli přípravě na přijímací zkoušky i na olympiády moc volna neměla, když je však čas, ráda se věnuje své nejmladší sestře, která chodí do první třídy. Jejím velkým koníčkem je rovněž čtení. „Čtu hodně naučnou literaturu, ale ráda sáhnu i po beletrii – detektivce nebo románu či po cizojazyčných knihách,“ přibližuje dívka.

V oblibě má hlavně ruštinu, již se učí vedle povinné angličtiny. „Hezky jsme si to se sestrami rozdělily, každá se věnujeme jiné cizí řeči. Jedna má jako druhý jazyk francouzštinu, další němčinu, já ruštinu. Nejmladší sestru výběr teprve čeká,“ popisuje s úsměvem školačka.

Ruština Anežku Lexovou odjakživa lákala, neodradilo ji ani učení azbuky. Znalost tohoto jazyka se jí pak hodila, když po vypuknutí válečného konfliktu na Ukrajině přibyli na školu ukrajinští žáci. „Mám tu i ukrajinské kamarádky. Můžeme se klidně bavit česky, ale občas uvítám možnost si cizí jazyk takto procvičit,“ říká Anežka Lexová.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. dubna 2024  8:53

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. dubna 2024  9:22

Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...