Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidl chce vystřídat hotel u rušné křižovatky, hned první žádost narazila

  12:04
Už déle než rok se v Havlíčkově Brodě šušká, že by místo hotelu Slunce měl vyrůst obchodní dům Lidl. Nyní řetězec podal na radnici v této souvislosti první žádost. A hned narazil. Radní nesouhlasí s úpravami příjezdové cesty. Vedení Brodu má vůči obchodu v této lokalitě velké výhrady.
Hotel Slunce v Havlíčkově Brodě od března funguje jako uprchlické centrum. Vlastník chystá demolici hotelu, na jeho místě by měla vyrůst prodejna Lidl. To se ovšem vedení města nelíbí.

Hotel Slunce v Havlíčkově Brodě od března funguje jako uprchlické centrum. Vlastník chystá demolici hotelu, na jeho místě by měla vyrůst prodejna Lidl. To se ovšem vedení města nelíbí. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Prozatím na lukrativním pozemku mezi řekou Sázavou a světelnou křižovatkou dvou silnic první třídy, jež patří k nejvíce frekventovaným na celé Vysočině, stojí hotel. Mohutná čtyřpatrová budova s několika nižšími křídly je typickým příkladem socialistické architektury osmdesátých let minulého století.

Celý komplex, který nabízí ubytování až sto padesáti lidem, má však jít k zemi. Už loni byl na budovu vydán demoliční výměr. Majitel, společnost RA HB, už ho déle nechce provozovat. Dlouho a neúspěšně firma nabízela hotel k prodeji.

„Je to problémový barák. Budova je ve špatném technickém stavu, což je podstata celé současné situace. Chce to velké opravy, generální rekonstrukci. A to nejsme schopni dát dohromady,“ obhajoval chystaný krok loni v prosinci předseda představenstva RA HB Pavel Machálek.

V posledních letech hotel slouží už spíše jen jako ubytovna pro dělníky. Během proticovidových restrikcí v něm ukončily provoz obě dvě restaurace i bar, takřka nulové využití mají i společenské prostory a salonky.

Vlastník se nakonec domluvil se společností Lidl alespoň na prodeji pozemků. „Rádi bychom ve zmíněné lokalitě otevřeli druhou prodejnu v Havlíčkově Brodě,“ vzkázal v prosinci mluvčí společnosti Tomáš Myler.

Obavy z nárůstu dopravy v kritickém místě

Nyní Lidl v této souvislosti podal na radnici první oficiální žádost. Jde v ní o přestavbu odbočky z Dolní ulice, hned vedle prodejny koupelen. Ta by částečně měla zasáhnout i do městských pozemků. „Sice jen minimálně, ale jde o důležité místo,“ podotkl místostarosta Libor Honzárek.

Požadavek Lidlu však radní zamítli. Hlavním důvodem byla dopravní situace v místě.

„Z dopravy v této lokalitě mám velké obavy. Už teď je vysoce za hranou, je vyčerpána průchodnost úseku mezi kruhovým objezdem a světelnou křižovatkou. Téměř neustále jsou zde kolony, vyjet od současného hotelu je skoro nemožné. Obchodní centrum by sem přilákalo stovky či tisíce dalších aut,“ vysvětlil místostarosta.

Jak dále upozornil, dokud nebude postaven obchvat, je pro vedení města jakákoliv úprava, která by zvýšila intenzitu provozu směrem k hotelu či od hotelu, nepřípustná. Do budoucna lze uvažovat o vybudování nové jednosměrné přípojky skrz areál hotelu přímo na Masarykovu ulici. To ovšem až poté, co obchvat ze čtyřproudého průtahu městem odvede dopravu.

Až bude obchvat, souhlasí i obchodní řetězec

„V tomto místě bych žádné obchodní centrum nechtěl. V jiných částech města či na jeho okraji je to o domluvě, vždyť nové obchodní zóny vznikají a nebráníme jim. Ale na tomto místě opravdu ne,“ vzkázal obchodnímu řetězci Honzárek.

Společnost Lidl rozhodnutí města podle slov svého mluvčího Tomáše Mylera plně respektuje. „Na základě rozhodnutí města bude prodejna otevřena teprve ve fázi, kdy bude obchvat města dokončen a zprovozněn, aby nedošlo k dopravním komplikacím,“ pravil.

Jak konkrétně chce řetězec docílit toho, aby nedocházelo k dopravním komplikacím, nesdělil. Dodal ovšem, že celý projekt je v současné době stále teprve v ranném stádiu příprav. „Před případným zahájením realizace budeme veřejnost včas informovat,“ přislíbil Myler.

„Je nám jasné, že nás zájemce může obejít. Pokud by nepožadoval městské pozemky, ale plně zůstal na svých, asi bychom tahali za kratší konec. Ale znovu opakuji, v tomto místě stavbu nákupního centra podporovat nechci,“ poznamenal Libor Honzárek.

Z hotelu je na rok centrum pro uprchlíky

Hotel Slunce by měl stát ještě minimálně rok. Na tu dobu si ho v březnu pronajala společnost Schlieger. Firma zabývající se prodejem a montáží solárních elektráren a tepelných čerpadel v hotelu zřídila velké centrum pro uprchlíky z Ukrajiny. Firma řadu Ukrajinců zaměstnává, ve Slunci našly zázemí i jejich rodiny.

„Mám tu momentálně asi padesát zaměstnanců Schliegeru. A k tomu minimálně další padesátku uprchlíků, což jsou většinou rodiny pracovníků a jejich známí. Je tu více než stovka lidí,“ prozradila v pátek provozní hotelu Ladislava Nováková.

Jak dodala, hotel funguje ve stejném režimu, do jakého byl provoz nastaven v březnu. Jediný rozdíl je v tom, že nyní je ubytováno mnohem víc lidí. Na jaře uprchlické centrum začínalo se zhruba čtyřmi desítkami lidí.

Schlieger mající sídlo v Praze a působící po celé republice si brodský hotel vybral záměrně. Spoluvlastníci firmy pocházejí z Chotěbořska, hotel znají a vědí i o jeho skomírající budoucnosti. Socialistickému komplexu tak dali ještě rok života navíc.

  • Nejčtenější

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. dubna 2024  8:53

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...