Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stovky traktorů zpomalí dopravu na Vysočině, farmáři vyrazí protestovat

  8:43
Konvoje traktorů a dalších strojů budou řidiči zítra potkávat na silnicích napříč Vysočinou. Zdejší farmáři se zapojí do mezinárodního protestu zemědělců. Chtějí tím upozornit na pokřivení evropského trhu i přehnané environmentální ambice. Provoz farmáři zkomplikují ve všech pěti okresních městech.
Na Vysočině se budou čtvrtečního protestu účastnit zemědělci ze všech okresů s řádově stovkami kusů techniky. ilustrační snímek

Na Vysočině se budou čtvrtečního protestu účastnit zemědělci ze všech okresů s řádově stovkami kusů techniky. ilustrační snímek | foto: Petr EretMAFRA

Protesty se mají primárně odehrávat na hraničních přechodech, kde se tuzemští účastníci potkají s kolegy z ostatních zemí, například ze Slovenska, Maďarska či Polska. Jelikož je Vysočina vnitrostátní kraj, místní farmáři se k akci připojí spíš symbolicky, a to formou protestních jízd zemědělské techniky. Se stroji vyrazí do terénu mezi desátou dopolední a polednem.

„Cílem těchto jízd není blokace komunikací, ale pravděpodobně na nich dojde ke zpomalení dopravy,“ upozornila Eva Kincová, ředitelka regionální agrární komory na Vysočině. V každém okrese se vydají do provozu řádově desítky strojů. Nejvíce nahlášených účastníku bylo ke včerejšku na Pelhřimovsku.

„Zatím máme potvrzeno kolem stovky kusů zemědělské techniky, která pojede po silnicích první třídy I/19 a I/34,“ uvedl Josef Blažek, předseda pelhřimovské pobočky. Zapojení cirka šedesáti traktorů je nahlášeno ve žďárském a jihlavském okrese, po padesátce pak na Třebíčsku a Havlíčkobrodsku. „Čísla však nemusí být konečná, zájemci se stále mohou nahlašovat,“ upozornila Kincová.

Farmáři se budou na vytipované trasy sjíždět z různých směrů. Třeba na Žďársku bylo tras vytyčeno pět, přičemž průsečíkem hned několika z nich bude Žďár nad Sázavou. V okresním městě je cíl zemědělců jedoucích od Nového Města na Moravě, od Ostrova nad Oslavou i Bohdalova. Protestující se ve městě otočí na kruhových objezdech a poté se vypraví zpět.

Pracovníky nebylo zapotřebí přemlouvat

Do čtvrteční akce se zapojí například zástupci Zemědělského družstva Nové Město na Moravě, jež se zabývá jak rostlinnou, tak živočišnou výrobou a hospodaří na 3 800 hektarech půdy. Na protestní jízdu vyšle pět až šest traktorů, některé nejspíš i s návěsy.

Kudy traktory ve čtvrtek pojedou

  • Havlíčkobrodsko: Technika bude mířit ze všech směrů na Brod. Pojede se přes kruhový objezd u Albertu, po obchvatu směr Jihlava k Selské Jizbě a zpět.
  • Jihlavsko: Jihlava, společnost ZZN, kruhový objezd Ráj - kruhový objezd Kasárna a zpět. Další trasa: ZD Telč - Kasárna - Jihlava a zpět.
  • Pelhřimovsko: Hranice okresů Tábor - Pelhřimov, dále směr Humpolec. Také trasa Pelhřimov - Kamenice nad Lipou.
  • Třebíčsko: Cíl je Třebíč. Pět tras povede od Hrotovic, Jaroměřic nad Rokytnou, od Náměště, Čechtína a od Okříšek.
  • Žďársko: Tři trasy mají cíl ve Žďáru, kam se pojede od Nové Vsi u Nového Města, Bohdalova a Ostrova nad Oslavou. Traktory pojedou i z Bystřice do Nového Města na Moravě a zpět. Další trasa povede z Jabloňova do Velkého Meziříčí na kruhový objezd u čerpací stanice MOL a zpět.

Zdroj: agrární komora

„Na techniku připevníme i transparenty, abychom alespoň takto podpořili kolegy, kteří se budou účastnit setkání na hranicích,“ upřesnil Josef Kabrda, místopředseda novoměstského družstva. Pracovníky podle něj do zapojení nebylo třeba přemlouvat.

„Za poslední týden se objevilo hodně informací, museli jsme lidi až brzdit. Někteří chtěli jet i na pondělní protest do Prahy. Ale držíme se stanovisek zemědělských organizací, jejichž jsme členy. Vyčkáváme také, jak se k situaci postaví pan ministr,“ uvedl Kabrda.

Družstvo se podle něj ztotožňuje s již zveřejněnými stanovisky komory. „Vadí nám současné unijní směřování. Něco se vymyslí, ale chybí návaznost na praxi. Problém je i nadměrná byrokracie - kontrol neskutečně přibylo, včetně těch absurdních. Na jednu věc nám třeba přišly dvě kontroly z různých míst, a to klidně po týdnu. To už člověk neví, zda se smát, nebo brečet,“ konstatoval místopředseda.

Řešit je podle jeho slov třeba i přebytky zemědělských produktů, kde situaci zhoršuje bezcelní dohoda s Ukrajinou, která má jiné standardy pěstování než Evropská unie. „My jsme regulováni normami, kolik se může hnojit a čím, a tam se to neřeší,“ dodal Kabrda.

Paradoxní je výplata dotací až po roce

Se zapojením do protestu počítá i Zemědělská a.s. Krucemburk z Havlíčkobrodska zabývající se rovněž rostlinnou i živočišnou výrobou. Potvrdil to místopředseda představenstva firmy Tomáš Grygar.

Ten se však obává, že zítřejší akce nebude oproti pondělnímu protestu v Praze tolik vidět. „Ale jsme členy agrární komory a Zemědělského svazu, spolupracujeme spolu. Zemědělci by měli táhnout za jeden provaz. Jen je smutné, že se tak nestalo i v pondělí,“ konstatoval Grygar.

S účastí na protestních jízdách naproti tomu nepočítá zemědělec Jaroslav Vítek z Křižánek na Novoměstsku. „Copak? Jezdím! Honem rychle povídejte,“ reagoval na telefonát MF DNES farmář.

S nespokojenými zemědělci prý souzní, ale kvůli pracovnímu vytížení je bude podporovat „na dálku“ ze svého hospodářství. „V řadě věcí jsem s nimi zajedno. Paradoxní mi přijdou třeba výplaty dotací, co se k vám dostanou až po roce, nebo i déle. Jsem i pro to, aby se víc narovnaly podmínky mezi evropskými státy,“ shrnul Vítek.

19. února 2024

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Je to umanutá nakažlivost, vyznává se nestor českého bluegrass Václav Kříž

28. dubna 2024  10:08

Bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou patří v Česku k nejdéle aktivně působícím skupinám v...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Advantage Consulting, s.r.o.
ELEKTRIKÁŘ / MECHATRONIK - SENIOR (35-42.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 35 000 - 42 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...