Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žďárští vodaři touží být energeticky soběstační. Vsadí na solární elektrárny

  7:04
Vedle zásobování pitnou vodou a odvádění splašků se chce Svaz vodovodů a kanalizací (SVK) Žďársko zaměřit také na energetickou soběstačnost. Ve svých areálech připravuje stavbu fotovoltaických elektráren o výkonu 540 kilowatt-peaků (kWp). Týká se čističek v Novém Městě na Moravě a Velkém Meziříčí a také úpravny vody Mostiště.
Žďárská čistírna odpadních vod potřebuje po čtvrtstoletí zásadní modernizaci,...

Žďárská čistírna odpadních vod potřebuje po čtvrtstoletí zásadní modernizaci, při níž dojde i k navýšení kapacity a účinnosti. Kvůli investici za čtvrt miliardy se změní také investiční politika Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko sdružující členská města a obce. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Další plány se týkají žďárské, bystřické a znovu velkomeziříčské čistírny odpadních vod, což by znamenalo zvýšení výkonu o dalších zhruba 121 kWp. Nejdřív však musí kvůli střešní instalaci prozkoumat statiku starších budov.

Celkově jde v pěti objektech o investici ve výši zhruba 20 milionů korun, z toho asi polovinu tvoří dotace. Výkon fotovoltaik by podle SVK pokryl zhruba přibližně desetinu spotřeby žďárské divize Vodárenské akciové společnosti, která soustavu provozuje.

„Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko chce instalací fotovoltaických elektráren stabilizovat spotřebu elektrické energie při provozování úpraven, čističek odpadních vod a dalších objektů. Pro občany to znamená eliminaci skokového zdražování vodného a stočného,“ říká předseda SVK Radek Zlesák.

Aktuálně platí lidé vodné a stočné ve výši 129,82 koruny za kubík vody, meziročně došlo k nárůstu ceny o 5,6 procenta, což je však výrazně pod úrovní průměrné inflace, jež loni překročila deset procent.

Založení „energetického společenství“

Vzhledem k energetické náročnosti vodohospodářské infrastruktury zvažuje SVK Žďársko založení „energetického společenství“, do něhož by se zapojila členská města, obce a jejich příspěvkové organizace.

„V pilotním projektu spolupracujeme celkem s devatenácti členskými městy a obcemi a čtyřmi komunálními společnostmi, které potenciálně nabízejí zapojení až 119 výrobních i spotřebních odběrných míst,“ představil záměr Reda Ifrah, vedoucí manažer SVK.

Záměrem je zvýšit výrobu elektřiny a umožnit její sdílení mezi členy. Vychází z předpokladu, že bude přibývat solárních panelů i na obecních budovách, které třeba na rozdíl od vodohospodářů v létě nebo ve druhé polovině dne spotřebují méně energie. Naopak úpravny a čistírny vody pracují nepřetržitě.

„Jsme schopni zaručit a zajistit našim členským obcím, že od nich tu přebytečnou energii dokážeme odebrat a využít ji ve vodohospodářské infrastruktuře,“ pověděl Radek Zlesák.

Vznik energetických komunit umožní od poloviny letošního roku novela energetického zákona. Ještě předtím zadá SVK studii proveditelnosti, která potrvá zhruba rok a půl a vyjde na 1,3 milionu korun.

Z obnovitelných zdrojů dosud využívá SVK podle Zlesáka pouze kogenerační jednotku na žďárské čističce, kde vyrábí elektřinu z bioplynu. „Inspirovali jsme se například v Havlíčkově Brodě, kde už mají fotovoltaiku instalovanou, a jiných svazcích,“ zmínil Reda Ifrah.

Řeka by měla být výrazně čistší

Největší aktuální investicí SVK je intenzifikace a rozšíření žďárské čistírny odpadních vod. Ta bude už brzy splňovat mnohem přísnější kritéria než dosud.

Dvouletá akce za zhruba 300 milionů korun začala v květnu 2022. „Dokončujeme stavební práce, začíná instalace technologií. Zkušební provoz spustíme 18. května,“ oznámil Radek Zlesák.

Výsledkem by měla být výrazně čistější řeka Sázava v úseku od Polničky po Hamry nad Sázavou. „Modernizace čističky bude mít velký dopad na stav vody v řece, včetně odlehčování při velkých průtržích, kterou nově bude schopná zvládat,“ vyzdvihl předseda svazku.

Aktuálně SVK připravuje projekty v hodnotě zhruba 600 milionů. Schválená už je dotace na druhou etapu výstavby splaškové kanalizace za více než 140 milionů korun v Hamrech nad Sázavou, další velké investice se týkají Košíkova, Březího a Březského, Jabloňova, Dobré Vody a Olší nad Oslavou.

Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko nyní zahrnuje 84 členských měst a obcí. Vodou zásobuje zhruba 84 tisíc obyvatel, na kanalizaci je napojeno kolem 70 tisíc lidí.

Autor:
  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...