Zastávky MHD v ulici Havlíčkova patří v Jihlavě k těm nejvyužívanějším....

Zastávky MHD v ulici Havlíčkova patří v Jihlavě k těm nejvyužívanějším. Magistrát, mimo jiné i kvůli bezpečnosti cestujících, počítá s jejich přestavbou a vznikem malého dopravního terminálu. | foto: Magistrát města Jihlavy

Jihlava postaví další dopravní terminál, změnit se mají zastávky u DKO

  • 0
V Jihlavě by měl vzniknout další dopravní terminál. Do podoby splňující tuto definici chce vedení města přestavět zastávky v Havlíčkově ulici poblíž kulturního domu DKO. Politici souhlasí s podáním žádosti o podporu a spolufinancování projektu.

Oproti původnímu velkolepému projektu za 37 milionů korun, který zahrnuje i celkovou revitalizaci území či zúžení vozovky, je současný záměr o poznání levnější a skromnější. Stát by měl do pěti milionů korun, přičemž 90 procent nákladů má být financováno z evropských dotací.

„V dané lokalitě je třeba zajistit dopravní obslužnost a bezpečnost dopravy. Pokud bychom tyto nezbytné věci dělali sami, stálo by to městskou kasu 2,5 milionu korun. Přišlo nám výhodnější dát půl milionu z vlastních zdrojů a zbytek z dotace,“ vysvětlil náměstek primátorky Petr Ryška.

Tento projekt by měl zahrnovat úpravu dvou zastávek MHD, přechodu pro chodce včetně osvětlení, obnovu přilehlých chodníků a vybudování pevného silničního ostrůvku, který je nyní provizorní. „Tyto úpravy splňují definici dopravního terminálu,“ dodal Ryška.

Primátorka Karolína Koubová poznamenala, že projekt na revitalizaci celého území je připraven a zastupitelé se k němu v budoucnu mohou vrátit.