Tento snímek Evžena Sokolovského je z roku 1986, kdy režíroval televizní seriál Gottwald, dnes jeden z nejhůře hodnocených. Do titulní role obsadil Jiřího Štěpničku. Martu Gottwaldovou hrála Jaroslava Obermaierová, Edvarda Beneše Ladislav Lakomý a Jiří Klem Rudolfa Slánského. | foto: ČTK

Sokolovský točil socialistické seriály, v divadle ale sázel na klasiku

  • 0
Celkem sedm a půl roku strávil v Horáckém divadle režisér Evžen Sokolovský, který je mnohým divákům známý hlavně svou televizní prací před rokem 1989. Natočil socialistické seriály Nejmladší z rodu Hamrů, Muž na radnici, Okres na severu či Chlapci a chlapi. Na svém kontě má i řadu televizních filmů.

Divadelní režie Evžena Sokolovského v Jihlavě i mimo Vysočinu byly jiného druhu než ty televizní za normalizace. Příbramský rodák patřil do šedesátých let k lidem, kteří vytvářeli moderní české divadlo.

Třeba v roce 1954 režíroval v Jihlavě Čechovova Strýčka Váňu. Ještě předtím Tylova Strakonického dudáka či hru Voskovce a Wericha Nebe na zemi. V roce 1954 mělo premiéru jeho nastudování Stroupežnického Našich furiantů. Obsadil tehdy také Jaromíra Crhu, jenž se o mnoho let později stal všeobecně známým v televizní roli šíleného otce Brůny v příběhu Studna ze seriálu Třicet případů majora Zemana.

Režisér s ruskými kořeny Evžen Sokolovský ale začínal s divadlem ještě dříve. Po válce založil avantgardní brněnský soubor Křesadlo. V něm se potkal s Věrou Kubánkovou či Rudolfem Pellarem, kteří také později prošli Horáckým divadlem.

Do Jihlavy pak Sokolovského přivedl v roce 1947 umělecký ředitel Miloš Hynšt. A jednou z prvních Sokolovského režií v Jihlavě byl Hrdina západu, kde vedle sebe hrály Kamila Moučková a Věra Tichánková.

Na herce hulákal, ale měl i smysl pro humor

Z Jihlavy odešel v polovině 50. let do pražského Divadla S. K. Neumanna. Na tuzemské scény pak uváděl dílo Bertolta Brechta a v brněnském Státním divadle s tehdejším týmem činohry inicioval řadu českých divadelních textů a adaptací, mimo jiné z pera Ludvíka Kundery či Milana Uhdeho. Zároveň vedl satirické divadlo Večerní Brno.

Počátkem normalizace Sokolovský začal intenzivně spolupracovat s televizí. Zprvu usiloval o uvádění klasiky, později se stal režisérem dietlovských a dalších seriálů poplatných době.

V roce 1986 dokonce natočil jeden z nejhůře hodnocených seriálů, jímž byl Gottwald s Jiřím Štěpničkou v titulní roli. Jana Machalická před lety v Lidových novinách připomněla básníka a dramatika Ludvíka Kunderu, který ve svých pamětech napsal, že se seznámili se Sokolovským už v roce 1945.

„Z nesčetných zkoušek jsem poznal Sokolovského jako takzvaného řvoucího, hulákajícího režiséra, oplývajícího však neodolatelným humorem. Navíc jsem nepoznal režiséra, který dokázal s takovým sebesarkasmem hanobit vlastní práci.“ Kundera zmínil posléze i Sokolovského práci na seriálech.

Co ještě Sokolovský režíroval v Jihlavě

V roce 1951 měla v Horáckém divadle premiéru Figarova svatba v Sokolovského režii. V březnu následujícího roku dokončil hru Jarní hromobití, což byla hra zabývající se kolektivizací.

Poté se pustil do Ostrovského komedie Kdo hledá, najde. V květnu roku 1953 uvedl v Jihlavě Maryšu bratří Mrštíků. Titulní roli svěřil Věře Novákové, Vávru hrál Václav Jeřábek.

Na jaře stejného roku měla premiéru v Jihlavě i Morálka paní Dulské pod jeho režijním vedením.

„Co točíš?“ ptával se ho prý. „Ale zas nějakou sračku,“ odpovídal Sokolovský. „V nejtěžších stagnačních letech mi svým jménem kryl dvě a natočil tři televizní hry,“ připomenul Kundera, který tehdy vůbec nesměl publikovat.

V Brně Sokolovský také učil na JAMU a byl pedagogem režisérů, kteří byli u založení Divadla Husa na provázku. V devadesátých letech se Sokolovský opět vrátil k divadelní práci. K jeho posledním inscenacím patřil muzikál Prezidentem snadno a rychle, uvedený v Hudebním divadle Karlín, či Dáma s kaméliemi v Českých Budějovicích.

Jeho ženou byla herečka Miriam Hynková, již také obsazoval. Jeho syn Eugen Sokolovský je rovněž režisérem.

Evžen Sokolovský zemřel v roce 1998 ve věku nedožitých 73 let. Smuteční obřad se konal v kapli na příbramském hřbitově.