Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kritiky Chotěboř nevyslyšela, na sporném Koubku mohou růst bytové domy

  15:12
V lokalitě Koubek se mohou stavět bytové domy. Zastupitelé Chotěboře schválili změnu územního plánu, která výstavbu umožní. Jejich rozhodnutím vyvrcholily tříleté spory o tom, jak s volnou plochou nedaleko centra města naložit. Odpůrci výstavby budou i nadále hledat cesty, jak jí zabránit.
Spor o Koubek se rozhořel poté, co jeden z developerů ukázal tuto studii, jak by mohl Koubek jednou vypadat. Dnes už je tato vize nereálná, odpor k výstavbě ovšem trvá.

Spor o Koubek se rozhořel poté, co jeden z developerů ukázal tuto studii, jak by mohl Koubek jednou vypadat. Dnes už je tato vize nereálná, odpor k výstavbě ovšem trvá. | foto: Archiv Městského úřadu Chotěboř

Pro změnu územního plánu na posledním předvánočním jednání hlasovalo 13 z 21 chotěbořských zastupitelů. Pět bylo proti, jeden se zdržel. Zbylí zastupitelé nehlasovali. V podobném poměru hlasů zastupitelé zároveň zamítli veškeré námitky a připomínky, kterých se k návrhu sešly na dvě desítky.

Rozhodnutí znamená, že na Koubku se budou moci stavět bytové domy. Na ploše o rozloze přes jeden hektar by mohlo vzniknout až 150 nových bytů. Zároveň ale pro developery platí poměrně přísné regulativy co do poměru zastavěné plochy a zeleně, výšky budov nebo jejich umístění od okraje pozemku.

Vedení města se změnu územního plánu snažilo prosadit několik let. Spory se vyhrotily před třemi roky, kdy odpůrci začali sepisovat petici. Až do nynějška byla plocha určena pro občanskou vybavenost s důrazem na stavby zdravotnického a sociálního charakteru. Bylo to z důvodu stavby domova pro seniory, který nyní menší část původně volného prostranství zaplňuje. Zbytek pozemku je volný, bez využití, rozprostírá se na něm louka.

„Schválení změny územního plánu nám umožní připravit zadávací a architektonické podmínky budoucí výstavby. Přesně si ujasníme, co od plochy očekáváme a co na ní chceme, případně připravíme ještě další, přísnější regulativy. A pak můžeme plochu inzerovat,“ představil nejbližší kroky radnice starosta Ondřej Kozub (ODS).

Výstavba bytů je zanedbaná, tvrdí starosta

Vedení města už roky razí tezi, že Chotěboř nové byty nutně potřebuje. Chce tak vyjít vstříc zaměstnavatelům, kteří často narážejí na nemožnost bydlení pro nové pracovníky. Zároveň se radnice chce více orientovat na výstavbu bytů, která byla podle Kozuba v posledních dvaceti letech ve městě velmi zanedbaná.

„Od Koubku si slibujeme, že by na něm mohlo vzniknout zajímavé hromadné bydlení rezidentního typu až pro 300 lidí. Jiná taková ucelená lokalita ve městě není. Významně to podpoří další rozvoj Chotěboře, která v porovnání třeba s Hlinskem nebo Světlou nad Sázavou ve vývoji ustrnula,“ vzkazuje starosta.

Proti tomuto záměru se však ve městě objevil vysoký počet odpůrců. Mnozí chtěli lokalitu zachovat, jaká je. Jiní toužili raději po novém parku, další by pozemek věnovali rozšíření sportovní infrastruktury. Všichni společně ale namítají, že se bytová zástavba doprostřed vilové čtvrti nehodí a do budoucna způsobí problémy.

„Razantně tu stoupne intenzita dopravy. Už nyní jsou zde ve špičkách problémy. Ulice vedoucí ke Koubku přitom nelze rozšířit. A za nemožné považujeme stavět paneláky v těsném sousedství domova pro seniory. Klidné stáří s betonovým sídlištěm za okny zkombinovat nelze,“ poukazuje Martin Hudík. Namítá, že město přijde o jediný velký ucelený pozemek, který by podle jeho názoru šlo využít lépe.

Patří do skupiny obyvatel, kteří mají proti záměru námitky. Už před třemi roky sepsali petici, kterou do letošního léta podepsalo přes 800 lidí. A zároveň své námitky a připomínky podali nyní při jednání o změně územního plánu.

Vše diktuje developer, ne politici z radnice?

„Vadí mi, že jsme označováni za křiklouny. Chceme ale jen upozornit na to, co se nám v celé záležitosti nelíbí. Vedení města není vstřícné, dělá jen to, co ze zákona musí, nepostupuje vzhledem k občanům vstřícně, chce si bez diskuse za každou cenu prosadit svou,“ zlobí se Hudík.

To ale starosta Kozub odmítá. Veškeré zamítnuté námitky a připomínky byly podle něj zbytečné a navíc nad ty, které už po předchozích jednáních vedení města do změny územního plánu zapracovalo.

Koubek je rozlehlá volná plocha nedaleko samotného centra Chotěboře.

Koubek je rozlehlá volná plocha nedaleko samotného centra Chotěboře.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Hudík tvrdí, že změna územního plánu je šitá na míru developerovi, který se před třemi lety objevil. S tím tvrzením souhlasí i bývalý místostarosta David Šafránek. Ten, nyní už jako opoziční zastupitel, jako jeden z mála pro změnu územního plánu nehlasoval.

„Nelíbí se mi, že celá snaha vedení města vychází z postupu navrženého developerem. Osobně nejsem proti výstavbě na Koubku. Ale měla by vycházet z představ a potřeb města. Jsem si jist, že pokud by se tu developer neobjevil a neprezentoval svůj záměr, ke Koubku bychom přistupovali zcela jinak,“ prohlásil Šafránek.

Než se začne stavět, potrvá to několik let

Možnosti, jak zabránit stavbě bytových domů, se odpůrcům po rozhodnutí zastupitelů velmi zúžily. Už jen z toho důvodu, že při dalších úkonech ve stavebním řízení budou účastníky jen nejbližší sousedé.

„Momentálně vůbec netušíme, co dál bychom mohli dělat. Ale i nadále budeme hledat veškeré opravné prostředky, které bychom mohli využít,“ slibuje Martin Hudík.

Podle starosty Kozuba je i přes rozhodnutí zastupitelů k výstavbě daleko. Než radnice podá inzerát, v němž bude hledat developera, který by byty postavil, může uplynout i několik let.

„Po celou dobu budeme výstavbu pečlivě připravovat a mimo jiné s obyvateli lokality jednat o dalších možnostech a pravidlech nejen pro stavbu, ale i následný prodej bytů,“ slibuje Kozub.

3. června 2020

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. dubna 2024  8:53

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...