Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

RECEPT DNE: Tři druhy těsta

  17:00
Vyberte si těsto, které máte nejraději, a ovoce, jaké milujete. Probuďte v sobě kreativního cukrářského ducha a podle dobrých receptů vše přetvořte na sladké kousky. Nezapomeňte se podělit!

TĚSTA | foto: Archiv

_____________________________________________________

KYNUTÉ TĚSTO - pro zkušené

TRADIČNÍ KYNUTÝ KOLÁČ S DROBENKOU

60 minut + kynutí / 24 kousků

Ingredience: 25 g droždí, 1 sáček vanilkového cukru, 150 ml mléka, 300 g polohrubé mouky½lžičky soli, 60 g cukru krupice, 2 žloutky, 60 g másla náplň: 400 g borůvek, 2 lžíce polohrubé mouky

drobenka: 50 g máslal50 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 60 g polohrubé mouky

Postup:

1.Droždí rozdrobte do misky, zasypte ho vanilkovým cukrem a zalijte polovinou vlažného mléka. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Mouku prosejte do mísy a smíchejte se solí. Při­dejte kvásek, zbylé vlažné mléko, cukr, žloutky a změklé máslo. Vypracujte hladké vláčné těsto a nechte ho na teplém místě nakynout, až zdvojnásobí objem.

2. Mezitím rozpalte troubu na 180 °C a připravte si drobenku z másla, obou cukrů a mouky.

3. Nakynulé těsto rozválejte na plát silný 1 cm. Přendejte ho na plech vymazaný tukem. Borůvky promíchejte s polohrubou moukou, rozložte je na těsto a posypte drobenkou.

4. Koláč nechte 15 minut kynout na plechu. Pak ho vložte do vyhřáté trouby a pečte při 180 °C asi 15 minut. Pak teplotu snižte na 160 °C a koláč dopékejte dalších 15 minut. Po upe­čení ho nechte na plechu vychladnout a pak nakrájejte.

TĚSTA

LITÉ

Smíchejte 300 g hladké mouky s 80 g cukru. Udělejte důlek, vlijte do něj 250 ml teplého mléka a rozdrobte 20 g droždí. Až vzejde kvásek, přidejte 2 žloutky, 100 g rozpuštěného másla a vymíchejte řídké těsto. Nechte ho dvě hodiny kynout a pak rozetřete na plech. Obložte ovocem a drobenkou a upečte.

BEZ KYNUTÍ

Do mísy vsypte 250 g polohrubé mouky. Udělejte v ní důlek, do kterého rozdrobte 40 g droždí. Posypte ho vanilkovým cukrem a rozmíchejte se 125 ml mléka. Po chvilce přidejte 125 g změklého tuku, špetku soli, 1 žloutek a vypracujte tuhé těsto. Vyválejte ho, obložte a hned s ním na plech.

PODVODNÍ

Se 40 g droždí smíchejte 50 g cukru a 50 ml vlahého mléka. Než nakyne kvásek, rozetřete 160 g másla, 1 vejce a 1 žloutek. Pak vmíchejte 300 g polohrubé mouky, špetku soli, kvásek a vypracujte bochánek těsta. Zabalte ho do utěrky a ponořte do ledové vody. Nechte
dvě hodiny kynout, pak rozválejte na placku a tvořte koláče.

_____________________________________________________

KŘEHKÉ TĚSTO - pro pokročilé

LINECKÝ KOLÁČ S RYBÍZEM

60 minut + odležení / 12 kousků

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, ½lžičky kypřicího prášku,  60 g moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru,  2 žloutky, 150 g másla, 100 g máslových sušenek, 200 g čerstvého či mraženého rybízu 

bílkový sníh: 60 g krupicového cukru, 2 bílky, 30 g mletých mandlí

Postup:

1. Mouku s kypřicím práškem prosejte a smíchejte s vanilkovým i moučkovým cukrem. Přidejte žloutky a ­máslo nakrájené na kousky. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladničce 30 minut odpočinout. Troubu vyhřejte na 180 °C.

2. Odleželé těsto rozválejte na kulatý plát a vyložte jím koláčovou formu s průměrem 26 cm.

3. Sušenky rozdrťte, smíchejte s očištěným rybízem a rozprostřete na těsto ve formě. Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 20 minut.

4. Z bílků a cukru vyšlehejte pevný sníh a vmíchejte do něj mandle. Potřete jím povrch předpečeného koláče. Teplotu v troubě snižte na 160 °C a koláč pečte ještě 15 minut. Pak ho nechte ve formě vychladnout.

TĚSTA

ŠPALDOVÁ VERZE

Do mísy prosejte 250 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky. Přimíchejte špetku soli a 2 lžíce třtinového cukru. Pak do této směsi přidejte 125 g drobně nakrájeného nebo nastrouhaného másla, 4 lžíce studené vody a vypracujte těsto. Nevadí, když v něm zůstanou kousky másla. Těsto rozválejte plát a dejte odležet do lednice.

MANDLOVÁ VERZE 

Spolu s 300 g hladké mouky prosejte do mísy 100 g moučkového cukru. Přidejte 100 g jemně mletých mandlí a promíchejte. Pak do směsi nastrouhejte 200 g másla a vidličkou ho zapracujte. Rozmíchejte 1 žloutek se lžící jablečného octa a lžící studené vody. Přidejte do mouky s máslem a vypracujte těsto.

BEZ LEPKU

Obě mouky – 130 g pohankové a 130 g bezlepkové – prosejte do mísy. Přidejte ½ lžičky sody, 60 g třtinového cukru a špetku soli. Pak do moučné směsi nastrouhejte 100 g másla. Krátce propracujte, přidejte 1 vejce a zpracujte na hladké těsto. Zabalené ve fólii ho nechte v chladu tři hodiny odležet.

_____________________________________________________

TŘENÉ TĚSTO - pro začátečníky

ANGREŠTOVÝ KOLÁČ

20 minut + pečení / 12 kousků

Ingredience: 200 g polohrubé mouky, 200 g hrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, mletá skořice, 150 g másla, 2 vejce, 100 g cukru jemná krupice, 250 ml podmáslí, 200 g angreštu

Postup:

1.Plech vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu nastavte na program horký vzduch a vyhřejte na 180 °C.

2. Do mísy prosejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, špetku skořice a promíchejte. Máslo rozpusťte a nechte lehce zchladnout.

3. Vejce vyklepněte do mísy, přidejte cukr a společně utřete do nadýchané pěny.

4. Do mísy s utřenými vejci postupně přisypávejte moučnou směs, přilévejte podmáslí a rozpuštěné máslo. Všechny in­gredience zpracujte na hladké těsto.

5. Na připravený plech těsto rozetřete a na ně rozprostřete angrešt. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut. Pak nechte na plechu vychladnout.

TĚSTA

TVAROHOVÁ VERZE

Promíchejte 200 g polohrubé mouky, 1 lžičku soli a ½ lžičky jedlé sody. Utřete 80 g másla a 50 g cukru. Pak do něj zapracujte 150 g tvarohu a 3 žloutky. Vyšlehejte sníh ze 3 bílků a 50 g cukru a zapracujte ho střídavě s moučnou směsí do máslové pěny.

JOGURTOVÁ VERZE
Do mísy prosejte 300 g moučkového cukru, 400 g polohrubé mouky a 1 kypřicí prášek do pečiva. Pak přimíchejte 3 vejce, 200 ml oleje a 300 ml bílého jogurtu. Na velký plech vyložený pečicím papírem nalijte těsto a na něj naskládejte třeba meruňky.

SMETANOVÁ VERZE
Do nadýchané pěny utřete 3 žloutky, 100 g změklého másla a 100 g moučkového cukru. Pak střídavě vmíchejte 130 g polohrubé mouky a 150 g lehce našlehané smetany. Nakonec zapracujte bílkový sníh vyšlehaný se špetkou soli.

Autor:
Témata: Cukr, Máslo, mouka, těsto
  • Nejčtenější

Jarní botník potřebuje jediné: tenisky. Frčí květy nebo retro nádech

Kozačky a válenky už dávno leží na dně botníku, ale na chůzi téměř bosou nohou to ještě není. Co si pořídit pro toto...

Horoskop pro každé znamení na 19. týden roku 2024

Jaké budou první květnové dny podle hvězd? Čeká nás radost, nebo stres? Panny, neplánovaně si musíte uklidit ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Horoskop pro každé znamení na 20. týden roku 2024

Jak se nám bude dařit v následujícím týdnu? Berani, váš čeká týden bohatý na vše. Na emoce, energii, pohyb, utrácení,...

Jablko, hruška, přesýpací hodiny. Hubněte podle typu své postavy

Stoupněte si před zrcadlo a řekněte si, jakou postavu máte právě vy. A pak už si jen přečtěte, co máte jíst a co dělat,...

Pořiďte si nový denim. Je věčný, vděčný a vždycky trendy

Džíny se začaly vyrábět počátkem 19. století jako pracovní oděv, za komunismu se u nás daly sehnat jenom v Tuzexu, nebo...

Den v klidu a bez bolesti

Nepříjemná situace, kterou zná asi každý z nás: Denní program máme naplánovaný do minuty, ale brzdí nás bolest hlavy....

Kompletní péče na každý den

Dodejte své pleti jas a svěžest!

Kvůli otevření prodejny jsem utekla ze školy

„Mám plný šatník. Každý rok si říkám, že něco vyřadím, ale jen to odvezu na chalupu. Všechno se vrací. Já nebo dcera z...

Krása z lesku zrozená

Toužíte po zdravých, lesklých a krásných vlasech, zářivé barvě a sjednoceném odstínu? Nemusíte trávit dlouhé hodiny v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...